Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ολυμπιακός 1-6: Θρυλική πρόκριση έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλάει με το έπος του!!! (vid)

Oι ερυθρόλευκοι με μια σοκαριστική ανατροπή που θα  θυμόμαστε για πολύ καιρό σκόρπισε την Μακάμπι Τελ Αβίβ με  σκορ 6-1, ανέτρεψε την εις βάρος του διαφορά σε γκολ του πρώτου παιχνιδιού και προκρίθηκε στους 8 του Europa Conference League. 

Μετά την ήττα του πρώτου παιχνιδιού με 4-1 , οι ελπίδες του  Ολυμπιακού για ανατροπή και πρόκριση ήταν λιγοστές . Παρ΄ όλα αυτά πραγματοποιώντας μια από τις καλύτερες  εμφανίσεις της ιστορίας του όχι μόνο ανέτρεψε το σκορ του  πρώτου αγώνα αλλά σκόρπισε την Μακάμπι Τελ Αβίβ με 6 γκολ  και πήρε την πρόκριση για τους 8 της διοργάνωσης. 

Οι Ερυθρόλευκοι με πρωταγωνιστή τον Ποντένσε (ένα γκολ, δύο ασίστ σε Φορτούνη και Ελ Κααμπί) προηγήθηκαν με 3-0 στο πρώτο ημίχρονο και παρά το γκολ-πέναλτι της Μακάμπι Τελ Αβίβ (57’), κατάφεραν να φτάσουν στο 4-1 με γκολάρα του Ελ Κααμπί και να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση.

Εκεί οι Πειραιώτες κυριάρχησαν απόλυτα και με δύο γκολ από τους Γιόβετιτς (93’) και Ελ Αραμπί (103’) έφτασαν στο 6-1, με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και τους ποδοσφαιριστές του να γράφουν ιστορία και να οδηγούν τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά του Conference League.΄

Μια αδιανόητη εμφάνιση από τους Ερυθρόλευκους, που έστησαν πάρτι στην Τόπολα και με μια επική ανατροπή (σ.σ είχαν χάσει 4-1 στο πρώτο παιχνίδι) έφτασαν σε μια τεράστια πρόκριση. Στην πρόκριση του αιώνα! Μια πρόκριση που μόνο ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να πάρει. Μόνο ο Θρύλος του ελληνικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Πώς παρατάχθηκαν 

Για τον Ολυμπιακό κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Τζολάκης στην  θέση του Πασχαλάκη , την τετράδα την άμυνας αποτελούσαν  οι Ροντινέι , Κάρμο , Ρέτσος και Ορτέγκα. Στο κέντρο ήταν η  τριάδα με τους Έσε, Τσικίνιο και Όρτα ενώ μπροστά την τριάδα  της επίθεσης αποτελούσαν οι Ποντένσε , Φορτούνης και στην  κορυφή ο Ελ Κααμπί . 

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ παρατάχθηκε με τον Μισπάτι στην εστία,  τους Σαχάρ, Νασμιάς, Σαμπόριτ και Ρεβίβο στην τετράδα της  άμυνας ενώ ο Πέρετς με τους Φαν Όβερεμ και Κανισόφσκι να  είναι η τριάδα στον άξονα. Ο Ντάβιντα με τον Μίλσον στα  άκρα της επίθεσης με τον Ζάχαβι στην κορυφή της επίθεσης.

Την Παρασκευή στις 15:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί  στην Νιόν της Ελβετίας και η κλήρωση για τα ζευγάρια των  προημιτελικών  

Το ματς

Ο Ολυμπιακός μπήκε δυναμικά από τα πρώτα κιόλας λεπτά,  ξέροντας πως έχει να καλύψει διαφορά τριών τερμάτων. Στο  9ο λεπτό προειδοποίησε με σουτ του Όρτα, το οποίο έφυγε  

άουτ. Ένα λεπτό αργότερα ήρθε και το 1-0 των ερυθρόλευκων.  Ο Φορτούνης έκλεψε την μπάλα μοίρασε στα αριστερά στον  Ποντένσε, ο οποίος ντρίμπλαρε και πλάσαρε. Η μπάλα χτύπησε  στο δοκάρι και μπήκε στα δίχτυα.  

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ στη συνέχεια έχασε και τον πολύτιμο  Μίλσον, με τον Μπίτον να περνάει στη θέση του στο 14ο  λεπτό. Στο 25′ οι Πειραιώτες έχασαν ανεπανάληπτη ευκαιρία.  Ο Ποντένσε τροφοδότησε τον Ορτέγκα στα αριστερά εκείνος  γέμισε στην περιοχή, ο Ελ Κααμπί σούταρε από κοντά και ο  κίπερ της Μακάμπι απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ.  

Στο 36′ ο Ολυμπιακός πέτυχε και δεύτερο τέρμα πιέζοντας και  άλλο την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο Ποντένσε έκλεψε την μπάλα,  την πέταξε αμέσως στον Φορτούνη, ο οποίος έτρεξε από τη  μεσαία γραμμή, πάτησε περιοχή και πλάσαρε για το 2-0. 

Ο κλοιός έσφιγγε γύρω από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, με τους  Πειραιώτες να έχουν την κατοχή και να ψάχνουν και τρίτο  τέρμα, το οποίο εν τέλει πέτυχαν πριν από τη λήξη του πρώτου  μέρους, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Ο  Ποντένσε από τα αριστερά πάτησε στην περιοχή, έκανε το  γέμισμα στο δεύτερο δοκάρι και ο Ελ Κααμπί με κεφαλιά  έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. 

Ο Ολυμπιακός πήγε στα αποδυτήρια έχοντας ισοφαρίσει το  συνολικό σκορ, με τους ερυθρόλευκους να είναι καταιγιστικοί  κάνοντας ένα πάρα πολύ μεγάλο comeback.

Ο Ζάχαβι  εκτέλεσε, στέλνοντας την μπάλα στην δεξιά πλευρά, ο  Τζολάκης έπεσε στα αριστερά και η Μακάμπι μείωσε σε 3-1  στο 57ο λεπτό. Οι φιλοξενούμενοι έδειχναν να ανεβάζουν την  απόδοσή τους, όμως υπολόγιζαν χωρίς τον Ελ Κααμπί, ο  οποίος ζωγράφισε με ένα γκολ – ποίημα. Στο 65ο λεπτό ο  Ορτέγκα έκανε το γέμισμα από τα αριστερά και ο Μαροκινός  στράικερ με ένα υπέροχο ψαλίδι, έστειλε την μπάλα στα  δίχτυα. 

Ο Ολυμπιακός μπήκε δυναμικά και στο δεύτερο μέρος, οι  παίκτες του έπεφταν με μεγάλη αυταπάρνηση πάνω στον  αντίπαλο, πίεζαν ψηλά και έψαχναν τρόπο να κλέψουν την  μπάλα. Ο ρυθμός κοντρολαρίστηκε όσο κυλούσαν τα λεπτά.  Στο 56ο λεπτό σε μία από τις λίγες στιγμές που οι Ισραηλινοί  μπήκαν επικίνδυνα στην ερυθρόλευκη περιοχή κέρδισαν  πέναλτι. Ο Κανισόβσκι ελίχθηκε, ο Ρέτσος τον βρήκε χαμηλά  και ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα. 

Ο Ολυμπιακός άρχισε πάλι να παίρνει την πρωτοβουλία. Στο  67′ ξεχύθηκε στην αντεπίθεση, ο Ποντένσε βρήκε χώρο, έκανε  το σουτ, όμως η μπάλα έφυγε λίγο άουτ. Πέρα από μία  ευκαιρία με τον Πέρετς, ο Ολυμπιακός είχε το πάνω χέρι και  έψαξε και το πέμπτο γκολ.  

Στο 90+3′ οι Πειραιώτες είχαν σπουδαία ευκαιρία. Ο Ελ Αραμπί  έδωσε στον Γιόβετιτς ο οποίος βγήκε τετ α τετ έκανε και το  πλασέ με τη μπάλα να φεύγει λίγο έξω από το δεξί δοκάρι της  Μακάμπι. Στο φινάλε της κανονικής διάρκειας, μία κεφαλιά 

του Γιόβετιτς μετά από εκτέλεση κόρνερ πέρασε άουτ. Έτσι, το  παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. 

Εκεί ο Ολυμπιακός εξασφάλισε την απευθείας πρόκριση.  Εκτέλεση φάουλ από τα δεξιά του Φορτούνη οι Ρέτσος Γιόβετιτς ήταν στο πρώτο δοκάρι σε μια προσπάθεια με  τακουνάκι να στείλουν τη μπάλα στα δίχτυα. Ο Μαυροβούνιος  φορ έγινε ξανά αποδέκτης της μπάλας, έκανε το σουτ και την  έστειλε στα δίχτυα για το 5-1 των ερυθρόλευκων. 

Ο Ολυμπιακός δεν σταματούσε πουθενά και ολοκλήρωσε το  έπος του στο 103′. Τρομερή μπαλιά προς τον Μασούρα που  μπήκε στην περιοχή, πέρασε τον Μισπάτι και γύρισε τη μπάλα  προς τον Ελ Αραμπί ο οποίος σε κενή εστία την έστειλε στα  δίχτυα για το 6-1 των ερυθρόλευκων.  

Οι Πειραιώτες θα μπορούσαν να έχουν πετύχει και έβδομο  γκολ, με τον Αραμπί να χορεύει την άμυνα της Μακάμπι και τον  τερματοφύλακα. Ωστόσο, το γκολ δεν μέτρησε για οφσάιντ  στην αρχή της φάσης. 

Οι συνθέσεις:

ΜΑΚΑΜΠΙ (Κιν): Μισπάτι, Σαχάρ (90+1′ Κοέν, 108′ Ν. Μπιτόν),  Ναχμίας, Σάμποριτ, Ρεβίβο (113′ Νταβιντζάντα), Πέρετζ,  Φαν Όβερεμ (75′ Τούργκεμαν), Κανιτσόβσκι, Ντάβιντα  (108′ Μπντόζα), Μίλσον (14′ Μπίτον), Ζάχαβι. 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι (106′ Κίνι), Ρέτσος,  Κάρμο, Ορτέγκα, Έσε, Τσικίνιο, Όρτα (82′ Γιόβετιτς),  Φορτούνης (95′ Μασούρας), Ποντένσε (103′ Ιμπόρα), Ελ  Κααμπί (88′ Ελ Αραμπί). 

Η σημερινή βραδιά είχε διπλή ελληνική επιτυχία αφού και ο  ΠΑΟΚ πέτυχε τεράστια ανατροπή επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με  5-1 πραγματοποιώντας μια εξίσου φανταστική πρόκριση  στους 8 του Europa Conference League.

Οι πιθανοί αντίπαλοι στα προημιτελικά: Φενέρμπαχτσε, Φιορεντίνα, Πλζεν, Άστον Βίλα, Μπριζ, Λιλ, ΠΑΟΚ.

Τα highlights του παιχνιδιού: