Κύπελλο Ελλάδος: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 3-0 και ξεκάθαρο προβάδισμα τελικού για τoν δικέφαλο (vid)

Η ΑΕΚ νίκησε 3-0 τον Ολυμπιακό στην OPAP Arena στην πρώτη τους μονομαχία στο Κύπελλο Ελλάδας Novibet και πήρε το προβάδισμα για την πρόκριση στον τελικό. Ο Γκαρσία στο 3′ και στο 90+13′ με πέναλτι και ο Σαμασέκου στο 28′ με αυτογκόλ διαμόρφωσαν το τελικό σκορ υπέρ της Ένωσης. Δύο δοκάρια είχε ο Γκάρι Ροντρίγκες και ένα ο Μάνταλος. Μεταξύ 28 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου η ρεβάνς στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Η Ένωση εκμεταλλεύτηκε τα ολέθρια λάθη των παικτών του Ολυμπιακού, που έκαναν δώρο τα δύο πρώτα γκολ (σ.σ γλίστρημα Βρουσάι 3’, αυτογκόλ Σαμασέκου στο 27’) και έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση, κάνοντας το 3-0 στις καθυστερήσεις με πέναλτι του Λιβάι Γκαρσία.

Οι παίκτες του Ματίας Αλμέιδα πήραν κεφάλι στο σκορ στο τρίτο λεπτό. Ο Βρουσάι γλίστρησε έξω από την περιοχή και ο Τσούμπερ τροφοδότησε τον Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος με υπέροχο πάρσιμο της μπάλας και εξαιρετικό τελείωμα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Η ΑΕΚ βρήκε και δεύτερο γκολ στο 28ο λεπτό. Ο Τσούμπερ μπήκε στην περιοχή από τα δεξιά και αφού άδειασε Ντόη και Εμβιλά έκανε το σουτ, με τον Τζολάκη να τον σταματά. Ο Μάνταλος πήρε το ριμπάουντ και ο Σαμασέκου στην προσπάθειά του να απομακρύνει την μπάλα, την έστειλε με το κεφάλι στα δίχτυα της ομάδας του.

Η ΑΕΚ πέτυχε το τρίτο της γκολ στο 90+13′. Ο Ντόη ανέτρεψε τον Γκατσίνοβιτς στο 90+10′ και ο διαιτητής έδειξε αρχικά να συνεχιστεί το ματς, αλλά ο διαιτητής VAR τον κάλεσε αν δει τη φάση και άλλαξε την απόφασή του. Ο Γκαρσία ανέλαβε την εκτέλεση και νίκησε τον Τζολάκη για το 3-0.

Ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά στο να ισοφαρίσει στο 14ο λεπτό. Ο Γκάρι Ροντρίγκες έφυγε στην αντεπίθεση ταχύτατα. Ο εξτρέμ του Ολυμπιακού μπήκε στην περιοχή και με ωραίο σουτ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι του Στάνκοβιτς. Στην εξέλιξη της φάσης ο Βρουσάι έκανε το σουτ έξω από την περιοχή, αλλά η μπάλα πήγε άουτ.

Ο ίδιος ποδοσφαιριστής είχε και δεύτερο δοκάρι στο δεύτερο μέρος και συγκεκριμένα στο 56ο λεπτό. Έπειτα από στοπ σε σουτ του Παπασταθόπουλου μέσα στην περιοχή, ο μεσοεπιθετικός από το Πράσινο Ακρωτήρι έκανε ένα ωραίο σουτ από δύσκολη γωνία εντός περιοχής, το οποίο σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του Στάνκοβιτς.

Πέντε λεπτά μετά είχε και η ΑΕΚ ευκαιρία να σκοράρει, όμως το ωραίο σουτ του Μάνταλου σταμάτησε στο δοκάρι του Τζολάκη, με τη “συνδρομή” του Χουάνγκ που έβαλε την κόντρα.

Ο Ολυμπιακός σκόραρε στο 76ο λεπτό με τον Εμβιλά, αλλά το γκολ ακυρώθηκε για οφσάιντ. Ο Μπακαμπού έκανε το σουτ και ο Στάνκοβιτς τον σταμάτησε και ο Γάλλος μέσος από πλάγια θέση έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά ήταν οφσάιντ όταν ο Μπακαμπού έκανε το σουτ, επομένως το γκολ δεν μέτρησε.

Ετσι παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες

Ο Ματίας Αλμέιδα παρέταξε την ΑΕΚ με τον Στάνκοβιτς στο τέρμα και τους Σιντιμπέ, Μήτογλου, Τζαβέλα και Χατζισαφί στην άμυνα. Οι Γαλανόπουλος και Μάνταλος ήταν στον άξονα, με τους Ελίασον, Γκατσίνοβιτς και Τσούμπερ πίσω από τον Γκαρσία. Από την άλλη πλευρά, ο Μίτσελ ξεκίνησε τον Ολυμπιακό με τον Τζολάκη μπροστά από την εστία και τους Βρουσάι, Ντόι, Σωκράτη και Ρέαμπτσιουκ στην τετράδα της άμυνας. Οι Σαμασέκου, Εμβιλά και Χουάνγκ ήταν στα χαφ, με τους Γκάρι Ροντρίγκες, Μπιέλ και Ελ Αραμπί στην επίθεση.

Λάθη και 2-0 η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι και άνοιξε το σκορ στο 3ο λεπτό, εκμεταλλευόμενη τα λάθη στην άμυνα του Ολυμπιακού. Ο Βρουσάι γλίστρησε, ο Τσούμπερ έκλεψε, έδωσε στον Λιβάι Γκαρσία, αυτός βγήκε απέναντι από τον Τζολάκη και με πλασέ έκανε το 1-0.

Στο 14’ οι Ερυθρόλευκοι έφτασαν μια… ανάσα από την ισοφάριση, με τον Γκάρι Ροντρίγκες. Ο Αφρικανός μεσοεπιθετικός βγήκε ταχύτατα στην κόντρα από αριστερά, συνέκλινε και σούταρε, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Στάνκοβιτς. Στη συνέχεια η μπάλα έφτασε στον Βρουσάι, ο διεθνής άσος σούταρε, αλλά την έστειλε ψηλά άουτ.

Ο Ολυμπιακός είχε ισορροπήσει το παιχνίδι, αλλά στο 28’ ένα ακόμα λάθος στην άμυνα της πειραϊκής ομάδας έφερε το 2-0 για την ΑΕΚ. Ο Σαμασέκου, μετά την κόντρα στο γόνατο του Μάνταλου, πήγε να διώξει με το κεφάλι, αλλά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τζολάκη. Δεύτερο λάθος στην άμυνα των Πειραιωτών, δεύτερο γκολ για τους Κιτρινόμαυρους.

Στο 39’ ο Μίτσελ αναγκάστηκε να προχωρήσει στην πρώτη του αλλαγή στο παιχνίδι, με τον Ισπανό να βάζει στο παιχνίδι τον Ζούμερ Μπουτούτσι αντί του Πεπ Μπιέλ, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις και αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο. Ένα λεπτό αργότερα ο Εμβιλά βρήκε χώρο και σέντραρε, αλλά η μπάλα πέρασε από όλους και έφυγε άουτ. Στα εναπομείναντα λεπτά δεν άλλαξε κάτι, με το πρώτο ημίχρονο να ολοκληρώνεται με το σκορ στο 2-0.

Αλλαγές από τον Μίτσελ, νέο δοκάρι για τον Γκάρι!

Πριν την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Μίτσελ προχώρησε σε δύο ακόμα αλλαγές, με τους Φορτούνη και Ροντινέι να παίρνουν τις θέσεις των Βρουσάι και Σαμασέκου. Το πρώτο δεκάλεπτο κύλησε χωρίς κάποια μεγάλη φάση, με τον Ολυμπιακό στο 56’ να έχει δεύτερο δοκάρι και πάλι με τον Γκάρι Ροντρίγκες. Μετά από εκτέλεση φάουλ του Κώστα Φορτούνη, ο Αφρικανός μεσοεπιθετικός σούταρε μέσα από τη μεγάλη περιοχή της ΑΕΚ, αλλά η μπάλα χτύπησε στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Στάνκοβιτς και έφυγε κόρνερ, καθώς νωρίτερα είχε βρει την μπάλα ο τερματοφύλακας της Ενωσης. Ο Ολυμπιακός άγγιξε το γκολ, αλλά ο διεθνής μεσοεπιθετικός στάθηκε και πάλι άτυχος.

Δοκάρι ο Μάνταλος, νέες αλλαγές

Τέσσερα λεπτά αργότερα είχε δοκάρι η ΑΕΚ. Ο Μάνταλος σούταρε, η μπάλα βρήκε στον Ιν-Μπεόμ και χτύπησε στο κάθετο δοκάρι του Τζολάκη. Στο 63’ είχαμε αλλαγές από τους δύο προπονητές, με τον Μίτσελ να βάζει στο παιχνίδι τους Μπακαμπού και Βαλμπουενά αντί των Ελ Αραμπί και Χουάνγκ, ενώ από την άλλη ο Αλμέιδα έβαλε τους Σιμάνσκι και Αραούχο αντί των Γαλανόπουλου και Τσούμπερ. Στο 73’ ο τεχνικός της ΑΕΚ έκανε μια ακόμα αλλαγή, αυτή τη φορά αναγκαστική, καθώς ο Τζαβέλας τραυματίστηκε, με τον Βίντα να παίρνει τη θέση του Ελληνα αμυντικού.

Δευτερόλεπτα αργότερα ο Ολυμπιακός έβαλε γκολ με τον Εμβιλά, αλλά ακυρώθηκε για οφσάιντ.

Μετά από εκτέλεση φάουλ του Βαλμπουενά, ο Σεντρίκ Μπακαμπού σούταρε, ο Στάνκοβιτς απέκρουσε, ο Εμβιλά πήρε το ριμπάουντ, έκανε την προβολή και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά το γκολ ακυρώθηκε για οφσάιντ του Γάλλου.

Στο 77’ ο Μπουτούτσι δοκίμασε το πόδι του, αλλά δεν κατάφερε να απειλήσει τον Στάνκοβιτς, με την μπάλα να φεύγει άουτ, όπως και στο 81’, μετά το δυνατό, αλλά άστοχο σουτ του Σωκράτη. Στο 83’ ο Αλμέιδα ολοκλήρωσε τις αλλαγές του, με τους Αμραμπατ και Πινέδα αντί των Ελίασον και Μάνταλου.

Πέναλτι για την ΑΕΚ

Στις καθυστερήσεις του αγώνα άναψαν τα αίματα μεταξύ των δύο ομάδων, με αφορμή ένα μαρκάρισμα του Ρέαμπτσουκ στον Πινέδα. Ο διαιτητής γύρισε τη φάση πίσω και έδωσε κίτρινη στον Βαλμπουενά, καθώς ο Γάλλος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο χωρίς την άδεια του διαιτητή (βγήκε γιατί δέχθηκε χτύπημα) για να κόψει την αντεπίθεση.

Μετά τις αλλαγές ο ρυθμός του παιχνιδιού έπεσε, με τις φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες να λιγοστεύουν. Στις καθυστερήσεις ο Μαυροβούνιος, μετά τη χρήση του VAR, έδωσε πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ σε μαρκάρισμα του Ντόι στον Γκατσίνοβιτς και ο Λιβάι Γκαρσία από την άσπρη βούλα διαμόρφωσε το τελικό 3-0.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς – Σιντιμπέ, Μήτογλου, Τζαβέλλας (73′ Βίντα), Χατζισαφί – Ελίασον (83′ Άμραμπατ), Γαλανόπουλος (64′ Σιμάνσκι), Μάνταλος (83′ Πινέδα), Γκατσίνοβιτς – Γκαρσία, Τσούμπερ (64′ Αραούχο).

Ολυμπιακός (Μίτσελ Γκονζάλεθ): Τζολάκης – Βρουσάι (46′ Ροντινέι), Παπασταθόπουλος, Ντόη, Ρέαμπτσιουκ – Εμβιλά, Σαμασέκου (46′ Φορτούνης), Χουάνγκ (66′ Βαλμπουενά) – Γκάρι Ροντρίγκες, Ελ Αραμπί (66′ Μπακαμπού), Μπιέλ (39′ Μπουτούτσι).

Τα highlights του παιχνιδιού: