Κρούσμα πανώλης μικρών μηρυκαστικών εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία

Σε κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία εντοπίστηκε κρούσμα πανώλης μικρών μηρυκαστικών με την αντίδραση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου να είναι άμεση.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη λήψη των επιβεβλημένων από τον ευρωπαϊκό κανονισμό μέτρων με στόχο τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου πραγματοποιήθηκε, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, σύσκεψη υπό τον ΓΓ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού.

«Δυστυχώς, εντοπίστηκε κρούσμα πανώλης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η αντίδρασή μας ήταν άμεση με στόχο τον περιορισμό και την λήψη των απαραίτητων μέτρων. Η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΠΕ Κορινθίας δείχνει και τον βαθμό ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων. Ακολουθούμε το πρωτόκολλο, έχουμε εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες μας και καλό θα ήταν να επαναλάβουμε πως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Κορινθίας, Αναστάσιου Γκιολή, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Σπύρου Ζαχαριά, του Αντιπεριφεριάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Φίλια, του Πρόεδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα, του Αντιπροέδρου του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτη Χατζηνικολάου, της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, Μαίρης Γιαννιού και του διευθυντή κτηνιατρικών υπηρεσιών ΔΕ ΠΕΚΔΥ, Κώστα Μήλιου.

Επίσης, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Χρυσοβαλάντης Μέλλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Σωτήρης Μουρίκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Μάρκος Λέγγας, ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, Λάμπρος Τζούμης, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και στελεχών της Διεύθυνσης Αργοτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Να σημειωθεί πως η ιχνηλάτηση της νόσου οδήγησε τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και τις ιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών, στον εντοπισμό του κρούσματος της Κορινθίας.

Ανακοίνωση για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών προς ενημέρωση κτηνοτρόφων και εμπόρων

Λόγω εμφάνισης του ιού της Πανώλους των μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενημερώνει για τα ακόλουθα:

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι μεταδοτική ιογενής ασθένεια που προσβάλει αίγες και πρόβατα.

Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

Προσβάλει μεγάλο αριθμό ζώων στο κοπάδι και προκαλεί θανάτους.

Μεταδίδεται ταχύτατα.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στα ζώα είναι υψηλός πυρετός, κατάπτωση, υπνηλία, δύσπνοια, βήχας, διάρροια, υγρά από τα μάτια και το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), αλλοιώσεις στο στόμα και δυσάρεστη οσμή από το στόμα.

Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται με στενή επαφή των υγειών με τα ασθενή ζώα, επαφή με εκκρίσεις όπως δάκρυα, σάλια, ούρα, κόπρανα, μολυσμένη τροφή, νερό, στρωμνή, μηχανήματα και μέσα μεταφοράς.

Η μεταφορά της νόσου σε απόσταση πραγματοποιείται με τη διακίνηση νόμιμη ή παράνομη των ζώων, τα οποία είτε βρίσκονται σε στάδιο επώασης είτε νοσούν.

Η Πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και σε περίπτωση υποψίας πρέπει να ενημερώνεται αμέσως η αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία. Για τον έλεγχο και τη διαχείριση της νόσου λαμβάνονται υγειονομικά μέτρα σύμφωνα με στο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τσιάρας για τα κρούσματα πανώλης στην Κορινθία

Σε ανάρτηση για το νέο κρούσμα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Κορινθία προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας για να προσθέσει ότι διεξάγεται η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση.

Στην ανάρτησή του στο Twitter έγραψε τα εξής: «Μετά από την εντατική ιχνηλάτηση εντοπίστηκε, δυστυχώς, νέο κρούσμα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Κορινθία. Όπως και στη Θεσσαλία, όπου διεξάγεται η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση, θα εφαρμοστούν όλα τα αναγκαία πρωτόκολλα που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός».

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον εντοπισμό κρούσματος πανώλης μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της περιφερειακής ενότητας, με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, «την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη λήψη των επιβεβλημένων από τον ευρωπαϊκό κανονισμό μέτρων για τον περιορισμό και την εκρίζωση της νόσου».

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, ο οποίος προήδρευσε στην σύσκεψη, «μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, τα κυριότερα μέτρα που λαμβάνονται είναι η θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας και στην συνέχεια ακολουθεί η υγειονομική ταφή, η απολύμανση και το κλείσιμο της συγκεκριμένης μονάδας για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει πλέον μολυσματική δύναμη».

«Βεβαίως», συνέχισε, «αυτό το οποίο πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι για να πετύχουν τα μέτρα, πρέπει να υπάρχει πολύ καλή συνεργασία των κτηνοτρόφων που βρίσκονται εντός των δύο ζωνών προστασίας και επιτήρησης, γύρω από την μονάδα που εντοπίστηκε το κρούσμα, με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Για την πρόληψη της νόσου οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων θα πρέπει:

Να αγοράζουν ζώα μόνο κατόπιν ενημέρωσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Τα ζώα θα πρέπει να συνοδεύονται από επίσημα έγγραφα και να έχουν ενώτια (σκουλαρίκια).

Τα νέα ζώα πρέπει να διατηρούνται σε ξεχωριστό χώρο για τουλάχιστον 21 ημέρες πριν ενωθούν µε τα υπόλοιπα.

Να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους της εκτροφής.

Να απομακρύνουν σκουπίδια, κοπριά και λιμνάζοντα νερά από την εκτροφή.

Να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώα.

Να περιορίζουν την είσοδο ανθρώπων στην εκτροφή, στους απολύτως απαραίτητους και με μέτρα προστασίας (φόρμες, µπότες, πλύσιμο χεριών, ποδονάρια).

Να μη δανείζονται μηχανήματα, σκεύη, εργαλεία και οχήματα από άλλες εκτροφές.

Να μη δανείζονται ζώα από άλλες εκτροφές.

Να προστατεύουν την εκτροφή και τις ζωοτροφές από έντομα και τρωκτικά.

Να αποφεύγουν την επαφή των ζώων τους µε άλλα κοπάδια στους βοσκοτόπους.

Να διατηρούν τα ζώα σε καλή κατάσταση (σωστή διατροφή, προστασία για παράσιτα εντέρου και δέρματος, εμβόλια για διάφορες ασθένειες).

Να ελέγχουν καθημερινά τα ζώα και ενημερώνουν τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε υποψία ασθένειας ή μείωση της παραγωγής γάλακτος.