Κλείνει το κολυμβητήριο Καλαμάτας και ξεκινά η ενεργειακή του αναβάθμιση

Ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά, ξεκινά το Σάββατο 15 Ιουνίου και αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καλαμάτας με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ταυτόχρονα, όμως, αυτό σημαίνει ότι το κολυμβητήριο κλείνει για όσο θα διαρκέσουν τα έργα και οι προπονήσεις των αθλητών θα γίνονται στο κολυμβητήριο της Κυπαρισσίας, όπου θα πρέπει να μετακινούνται –κάποιοι ακόμα και καθημερινά- με το όποιο κόστος σε χρήμα και χρόνο.

Οι οικογένειες των αθλητών που αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα του έργου, αγωνιούν για την έγκαιρη και χωρίς περιττές καθυστερήσεις ολοκλήρωσή του, ώστε απρόσκοπτα να μπορέσει να επαναλειτουργήσει το κολυμβητήριο με καλύτερες συνθήκες για όλους.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που μας περιέγραψε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Τουρισμού, Γιώργος Λαζαρίδης, τα έργα θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο και μέριμνα του Δήμου Καλαμάτας είναι να τελειώσουν εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών.

Τι θα γίνει

Το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Κολυμβητηρίου έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με τίτλο «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και είχε αρχικό προϋπολογισμό 813.00 ευρώ και συμπληρωματική σύμβαση 436.000 ευρώ.

Τα έργα ανά ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που θα υλοποιηθούν είναι τα εξής:

1) Χρήση Γεωθερμίας: Εκμετάλλευση συστήματος της υπεδαφικής ομαλής γεωθερμικής ενέργειας (χαμηλής ενθαλπίας), μέσω ανοικτών κάθετων γεωθερμικών εναλλακτών (χρήση γεωθερμίας), προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια από την κατανάλωση πετρελαίου του συμβατικού συστήματος που σήμερα απαιτείται για τη θέρμανση της μεγάλης πισίνας, τη θέρμανση της μικρής πισίνας, τη θέρμανση των κλειστών χώρων (αποδυτήρια κ.λπ.) και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (όταν απαιτείται, σε συνεργασία με το σύστημα ηλιοθερμίας, μέσω αυτοματισμού). Η χρήση συστήματος γεωθερμίας για τη μείωση της απαιτούμενης χρησιμοποιημένης συμβατικής ενέργειας προτείνεται λόγω του υψηλού και του σταθερού βαθμού απόδοσης, σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης.

2) Χρήση Ηλιοθερμίας: Χρήση συστήματος ηλιοθερμίας, προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια από την κατανάλωση πετρελαίου που σήμερα απαιτείται για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Για τη λειτουργία του συστήματος ηλιοθερμίας, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης, καθώς και την υποβοήθηση για τη θέρμανση της μικρής πισίνας (μέσω αυτοματισμού), προβλέπεται να απαιτηθούν τα παρακάτω:

-ηλιακοί συλλέκτες 175 τετρ. μέτρων (επιλεκτικού καθρέπτη) στο δώμα των αποδυτηρίων

-θερμοδοχείο (boiler) 1.200 lit

-αντλία κυκλοφορίας, τρίοδες ρυθμιστικές βάνες, αυτοματισμός, σωληνώσεις και λοιπός ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 στο κολυμβητήριο τοποθετήθηκαν ηλιακοί συλλέκτες 25 τετρ. μέτρων για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, στο δώμα του μηχανοστασίου, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να καλύψουν στο 100% τις ανάγκες, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η χρήση πετρελαίου ή ρεύματος. Με την ολοκλήρωση του έργου η συνολική επιφάνεια που θα καταλαμβάνουν οι ηλιακοί συλλέκτες θα είναι 200 τετρ. μέτρα.

3) Χρήση προβολέων τεχνολογίας LED: Εγκατάσταση προβολέων τεχνολογίας LED, προκειμένου να εξοικονομηθεί ηλεκτρική ενέργεια που σήμερα απαιτείται για τον ηλεκτροφωτισμό της μεγάλης πισίνας. Για την αντικατάσταση των συνολικά 27 προβολέων HQI των 400 watt, συνολικής ισχύος 10,80 Kwatt, προβλέπεται να απαιτηθεί η εγκατάσταση 8 προβολέων LED των 900 watt, συνολικής ισχύος 7,20 Kwatt.

Έτσι, εκτός της μείωσης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, προβλέπεται να επιτευχθεί και σημαντική βελτίωση του φωτισμού.

Από Οκτώβριο η ολοκλήρωση

Το κολυμβητήριο είχε προγραμματιστεί να κλείσει νωρίτερα, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα, αλλά όπως μας εξήγησε ο αντιδήμαρχος κ. Λαζαρίδης, υπήρξε αναλυτική και έγκαιρη ενημέρωση όλων των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο κολυμβητήριο και πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη συνάντηση, όπου ζητήθηκε να μείνει λίγες ημέρες ακόμα ανοικτό για την προετοιμασία των αθλητών. Νεαροί κολυμβητές έχουν μπροστά τους σύντομα τους περιφερειακούς αγώνες και τους πανελλήνιους αγώνες στο τέλος Ιουλίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από το επόμενο Σαββατοκύριακο οι αθλητές θα πρέπει να μετακινούνται στο κολυμβητήριο της Κυπαρισσίας για να κάνουν την προετοιμασία τους. Ωστόσο, οι οικογένειές τους έχουν αποδεχτεί πως πρέπει να υποστούν αυτή την ταλαιπωρία για να γίνει κάτι καλύτερο, αλλά φοβούνται τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται συνήθως στην εκτέλεση δημοσίων έργων, που έχουν γίνει βραχνάς.

Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι η ενημέρωση με τον ανάδοχο και τις τεχνικές υπηρεσίες, τόσο του ιδίου όσο και των συλλόγων, είναι συνεχής και υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που πρέπει να γίνει και θα έχει πολλά οφέλη.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις κλείσει το κολυμβητήριο και ήδη ο εργολάβος καθημερινά βρίσκεται στο χώρο και προετοιμάζει την έναρξη.

Η ολοκλήρωση του έργου και η παράδοση του κολυμβητηρίου προβλέπονται μέσα στον Οκτώβριο και πρόθεση είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, αλλά, όπως είπε ο κ. Λαζαρίδης, κάποιες φορές «ορισμένα πράγματα ξεπερνούν τη βούληση».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρία, προκειμένου να διευκολύνουν τις διαδικασίες και το έργο να μην καθυστερήσει. Γι’ αυτό, εξήγησε, έχει γίνει συνεννόηση και με τη ΔΕΗ, για να μην υπάρξει καθυστέρηση ούτε και σε αυτόν τον τομέα.