Καλίν: Όπως το Oruc Reis, έτσι και το Αμπντούλ Χαμίντ θα κάνει έρευνες – Είμαστε απολύτως νόμιμοι

Το έδαφος για νέες προκλήσεις προετοιμάζει ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ενόψει των ερευνών του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Haber 7, ισχυρίστηκε πως -όπως και το Oruc Reis- έτσι και το Αμπντούλ Χαμίντ θα κάνει έρευνες καθώς η Τουρκία πραγματοποιεί τις εν λόγω εργασίες απολύτως νόμιμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία δεν δίνει σημασία στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζονται δικές τους περιοχές, γιατί «δεν υπάρχει καμία νομική βάση».

«Κανένας να μη φοβάται τον Αμπντούλ Χαμίντ. Και οι Έλληνες φίλοι μας. Το λέω και για το πλοίο και για τον σουλτάνο. Να ξεκαθαρίσουμε πως η Τουρκία μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στα δικά της χωρικά ύδατα και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί» είπε ο Καλίν και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την ‘Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου’. Υπάρχουν και οι συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα».

Σύμφωνα με τον Καλίν, όπως το Oruc Reis, αλλά και άλλα πλοία μας έχουν κάνει έρευνες σε αυτές τις περιοχές, έτσι και το πλοίο ‘Σουλτάν Αμντουλ Χαμίτ’ θα κάνει τις εργασίες του. Θα κάνουμε εργασίες και σε περιοχές που έχουμε πάρει άδεια από την ΤΔΒΚ για τα οικόπεδα, ήδη έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τέτοιες εργασίες ερευνών στα δικά μας χωρικά ύδατα». 

«Μαξιμαλιστικές οι θέσεις της Ελλάδας»

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν κατηγόρησε για ακόμη μια φορά την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, ενώ αναφέρθηκε και στην γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, λέγοντας ότι με επιφανειακό και αδαή τρόπο επιχείρησε να παρουσιάσει στην Τουρκία τις θέσεις της Ελλάδας, αλλά πήρε απάντηση από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Οι περιοχές που λέγεται πως είναι διαφιλονικούμενες έχουν σχέση με τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας. Για εμάς δεν υπάρχει περιοχή που να είναι διαφιλονικούμενη. Όμως η Ελλάδα μέσω των νησιών έχει μαξιμαλιστικές θέσεις. Λόγω επτά νησιών στην περιοχή διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. χλμ» είπε χαρακτηριστικά.

Κορυφώνοντας τις προκλητικές αναφορές, ο ίδιος προσθέτει: «H Eλλάδα παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο, τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων. Αλλά πάει στη Δύση και προσπαθεί να κατηγορήσει την Τουρκία πως κάνει διάφορα. Το είδαμε.

» Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας πήρε αυτές τις θέσεις και με επιφανειακό και αδαή τρόπο επιχείρησε να τις επαναλάβει στην Τουρκία. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών μας της έδωσε τις κατάλληλες απαντήσεις, να είναι καλά».

Ο Ερντογάν τις τελικές ανακοινώσεις για το πού θα κατευθυνθεί το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν»

Η Αγκυρα θα πρέπει να επιλέξει πώς θα κινηθεί και αν θέλει να βάλει απέναντί της αυτή τη φορά τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τα δικαιώματα ερευνών, διευρύνοντας το πεδίο της πρόκλησης

Ο Ερντογάν άλλωστε έχει ξεκινήσει λίγο πριν από την επέτειο της τουρκικής εισβολή την εργαλειοποίηση του Κυπριακού, με τα σενάρια περί παρουσίας του στα Κατεχόμενα τα οποία διαψεύστηκαν και τις «ηχηρές ανακοινώσεις» που αναμένονταν περί επίσημης προσάρτησης των Κατεχομένων να μπαίνουν στο ράφι. Ακόμα και αν η Αγκυρα δεν κατανοεί ότι το μομέντουμ δεν της επιτρέπει ένα τέτοιο άλμα, δεν θέλει να εγκαταλείψει το πεδίο της προπαγάνδας του Κυπριακού.

Ειδικά σε μία περίοδο που ο Ερντογάν προωθεί μία κηδεμονία νέου τύπου επιδιώκοντας να ελέγξει απόλυτα και διά νόμου τα Κατεχόμενα.

Συγκεκριμένες επιλογές

Τα σενάρια για το πού θα κατευθυνθεί το γεωτρύπανο είναι πολύ συγκεκριμένα, αφού στο σημείο θα πρέπει να έχουν προηγηθεί σεισμογραφικές έρευνες. Ως εκ τούτου η Αγκυρα θα πρέπει να επιλέξει πώς θα κινηθεί και αν θέλει να βάλει απέναντι της αυτή τη φορά τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τα δικαιώματα ερευνών, διευρύνοντας το πεδίο της πρόκλησης. Μία τέτοια περίπτωση είναι το «οικόπεδο 6» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως πιθανός προορισμός του γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν». Πιο «ανώδυνα», αν μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, είναι τα σενάρια για την κατεύθυνσή του δυτικά της Κύπρου, σε περιοχές όπου η Λευκωσία δεν έχει χωρίσει οικόπεδα και δεν έχει εκχωρήσει δικαιώματα. Αντίστοιχα έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί από τουρκικά σκάφη και στην περιοχή ανάμεσα στη Μερσίνα και την Κερύνεια, με τα ερευνητικά να κινούνται ανάμεσα σε περιοχές τουρκικής και κυπριακής δικαιοδοσίας.

Το σενάριο περί άφιξης του γεωτρύπανου στην περιοχή όπου κινήθηκε το «Ορούτς Ρέις» το 2020, εντός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, θεωρείται ότι απομακρύνεται, λόγω ΝΑΤΟ και σαφών μηνυμάτων προς την Αγκυρα να μη διαταράξει την απαραίτητη σε αυτή την περίοδο ενότητα.

Οι διεθνείς συγκυρίες

Αθήνα και Λευκωσία πάντως ενόψει των ανακοινώσεων Ερντογάν ζεσταίνουν τις μηχανές της διπλωματίας παραμένοντας σε κοινή γραμμή και επιχειρώντας διεθνοποίηση του Κυπριακού, αξιοποιώντας την διεθνή συγκυρία που έχει ξαναφέρει την προστασία της εδαφικής κυριαρχίας και του σεβασμού των συνόρων στην κορυφή της ατζέντας της διεθνούς πολιτικής, για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μία συγκυρία που επιτρέπει πλέον σε Ελλάδα και Κύπρο να επιχειρούν προβολή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στο Κυπριακό, προκειμένου να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας. «Η Ουκρανία και η Κύπρος αποτελούν περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου» υπογράμμισε ο Δένδιας από τη Λευκωσία και επισήμανε ότι η διεθνής κοινότητα «δεν αντέδρασε στην εισβολή στην Κύπρο με τον τρόπο που έπρεπε να αντιδράσει». Και αν τα 48 χρόνια κατοχής και αποτυχίας εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού είχαν οδηγήσει το ζήτημα στο ράφι, Αθήνα και Λευκωσία πλέον θεωρούν ότι «πρέπει να υπενθυμίζουμε ότι η εισβολή και η παράνομη κατοχή εδαφών στην Ουκρανία δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα εισβολής στην Ευρώπη». Και μπορούν να το θίξουν χωρίς ενοχές ή ανησυχία ότι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για αδικαιολόγητη «εμμονή»…