Ισχυρός, συνεπής και φερέγγυος οικονομικά ο Δήμος Καλαμάτας

Τα οικονομικά του Δήμου Καλαμάτας παρουσιάζουν θετική εικόνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, λίγο πριν την ολοκλήρωση του έτους, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σαράντος Μαρινάκης. Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος, ο Δήμος Καλαμάτας παραμένει ισχυρός και φερέγγυος ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις του, κάτι στο οποίο βοηθά η χρηστή διαχείριση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού 2022, έως 29 Δεκεμβρίου, ο προϋπολογισμός έχει διαμορφωθεί στα 100.347.418,06 € από τα 73.105.009,73€ (αρχικός προϋπολογισμός). Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, είναι αποτέλεσμα του σχεδιασμού και των διεκδικήσεων του Δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου και της Δημοτικής Αρχής, καθώς εξασφαλίστηκαν νέες χρηματοδοτήσεις και εντάξεις έργων. Το χρηματικό υπόλοιπο ανέρχεται περίπου στα 16 εκατ. €. Σημειώνεται ότι τα εισπραχθέντα το 2022 ανήλθαν σε 52.985.933,63 € καταγράφοντας αύξηση περίπου 2 εκατ. € σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ποσοστό 5,68%.

Ο Αντιδήμαρχος, επίσης, εστίασε στον τομέα της εξυπηρέτησης των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Οικονομικών, ευχαριστώντας στο πρόσωπο της Διευθύντριας Λ. Καράμπελα όλο το προσωπικό, καθώς ανταποκρίθηκε σε μια περίοδο με ιδιαίτερες δυσκολίες.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, ο Δήμος εκπληρώνει σε σύντομο χρόνο τις υποχρεώσεις του προς προμηθευτές, εργολάβους κ.λπ., ενισχύοντας την τοπική αγορά. Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι  εντός του Δεκεμβρίου και έως σήμερα έχει καταβληθεί σε πληρωμές προς τρίτους ποσό της τάξεως των 3.6 εκατ. €, με την εκτίμηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, ότι θα αγγίξει το ποσό αυτό στο κλείσιμο του έτους τα 4,3 εκατ. €. Συνολικά έως και σήμερα από την αρχή του έτους, έχουν γίνει πληρωμές που ξεπερνούν τα 37,6 εκατ. €.

Οι εκκρεμότητες των παραστατικών που δεν έχουν ενταλματοποιηθεί είναι ελάχιστες με την Υπηρεσία να έχει διαχειριστεί κατά τη διάρκεια του έτους εκατοντάδες καταχωρημένα παραστατικά, 9,20% περισσότερα από το περασμένο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 για πρώτη χρονιά τα διπλότυπα είσπραξης που εκδόθηκαν ηλεκτρονικά ήταν σχεδόν διπλάσια από τα όσα εκδόθηκαν μέσω των υπηρεσιών στο Δημαρχείο.