Επτά εμπρησμοί, καταγγελίες για εκβιασμούς και αγροτικές επιδοτήσεις – Την Τετάρτη οι κρίσιμες απολογίες των τριών κατηγορουμένων

Προθεσμία για να απολογηθούν το πρωί της προσεχούς Τετάρτης έλαβαν από την ανακρίτρια οι τρεις κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για σειρά εμπρησμών στην περιοχή της Μεταμόρφωσης Μεσσηνίας και σε γειτονικά χωριά της περιοχής των Γαργαλιάνων. Πρόκειται για τον κοινοτάρχη, τον αδελφό του και έναν πυροσβέστη πενταετούς υποχρέωσης, οι οποίοι μέχρι την απολογία τους θα παραμείνουν υπό κράτηση στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.

Σε βάρος των τριών έχουν ασκηθεί διώξεις για επτά εμπρησμούς από πρόθεση, οι οποίοι φέρονται να σημειώθηκαν κατά τα έτη 2024 και 2025. Από αυτούς, οι τρεις αφορούν δασικές εκτάσεις και οι τέσσερις αγροτικές περιοχές. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι πυρκαγιές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ενώ προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε περιουσίες. Παράλληλα, ορισμένοι από τους κατηγορουμένους αντιμετωπίζουν και κατηγορίες για το αδίκημα της εκβίασης.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Μέσω των συνηγόρων τους υποστηρίζουν ότι κατά τις απολογίες τους θα προσκομίσουν στοιχεία τα οποία, όπως υποστηρίζουν, θα αποδεικνύουν την αθωότητά τους. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία διήρκεσε περίπου δύο χρόνια. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε σειρά πυρκαγιών που, σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης, παρουσίαζαν κοινά χαρακτηριστικά ως προς τον τρόπο εκδήλωσης και δράσης.

Μετά την αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού, οι Αρχές φέρεται να συγκέντρωσαν σοβαρές ενδείξεις για την εμπλοκή των τριών προσώπων, τα οποία και συνελήφθησαν. Πέρα από τις υποθέσεις των εμπρησμών, οι τρεις συλληφθέντες φέρονται να ελέγχονται και για καταγγελλόμενες εκβιαστικές πρακτικές σε βάρος κατοίκων της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι φέρονται να εκμεταλλεύονταν τη διαχείριση του αρδευτικού νερού, απαιτώντας χρηματικά ποσά από αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν την παροχή νερού στις καλλιέργειές τους.

Όσοι, σύμφωνα με τις Αρχές, δεν συμμορφώνονταν, φέρονται να γίνονταν στόχος απειλών, εμπρησμών, καθώς και καταστροφών ή κλοπών αγροτικού εξοπλισμού. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται και η πιθανή εμπλοκή των κατηγορουμένων σε υπόθεση παράνομης είσπραξης αγροτικών επιδοτήσεων, μέσω της εκμίσθωσης και δήλωσης αγροτεμαχίων. Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί αποτελούν αντικείμενο της δικογραφίας, η οποία παραμένει υπό διερεύνηση.