Εντυπωσιακό το πολυθέαμα της αναπαράστασης στα Ναβαρίνεια 2022 (vid)

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και η Επιτροπή Ναυαρινείων ζωντάνεψαν, μετά από απουσία δύο ετών, μια σειρά από πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις την εβδομάδα εορτασμού της Εθνικής Επετείου με αποκορύφωμα την Αναπαράσταση της ιστορικής Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, η οποία έχει πλέον καθιερωθεί ως το υπ’ αριθμόν ένα πολιτιστικό γεγονός της περιοχής με τεράστια απήχηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ύστερα από 195 χρόνια, αναβιώσανε οι στιγμές που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας και οδήγησαν στην σύσταση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε ότι “η σημερινή μέρα γεννά χρέος για την Ελευθερία, η οποία γεννά Παιδεία, Πολιτισμός, Τρόπο Σκέψης και Ζωής”.

Το εθιμοτυπικό των εκδηλώσεων άρχισε με την καθιερωμένη παρέλαση χθες το πρωί. Κορύφωση αποτέλεσε η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου η οποία επιστρέφει μετά από 2 χρόνια υποχρεωτικής απουσίας ελέω covid.

Στην καταβύθιση του οθωμανικού στόλου παρουσιάστηκε η Ιστορία της Ναυμαχίας μέσα από ένα θεατρικό εντυπωσιακό σκηνικό με την συμμετοχή σκαφών από όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε την αφήγηση του Δημήτρη Καραμπάτσου, υπεύθυνου της δημιουργικής ομάδας για την εταιρεία παραγωγής “Hellenic Heritage Evolution”, το μουσικό – χορευτικό σχήμα του Πέτρου Κούρτη και τέλος την καθιερωμένη αναπαράσταση της Ναυμαχίας με την βραδιά να κλίνει με την εκτόξευση πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας είπε:

“Φίλες και φίλοι, καλωσορίσατε στην όμορφη Πύλο, στην έδρα του Δήμου Πύλου – Νέστορος. Είμαστε σήμερα εδώ, 195 χρόνια από την Ναυμαχία του Ναβαρίνου για να τιμήσουμε τη λαμπρή αυτή σελίδα της ιστορίας μας. Νιώθουμε περηφάνια, χαρά, ελπίδα. Δηλώνουμε παρόντες στις εξελίξεις, ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, παίρνουμε έμπνευση και ορμή από την δύναμη των προγόνων μας. Η ιστορία του τότε, μας ήθελε ενωμένους με τους συμμάχους. Σήμερα λέμε ξεκάθαρα, ότι θέλουμε να είμαστε μονιασμένοι με όλους. Ειρήνη, ομόνοια, συμπόρευση, σύμπλευση. Αυτά ζητάμε, για αυτά θα εργαστούμε. Αυτά μας δίδαξαν οι φιλέλληνες σύμμαχοι με τη στάση τους, κάτω από αυτό το εκτυφλωτικό φως, θα χαράξουμε το δικό μας δρόμο. Ευχόμαστε να απολαύσετε την αναπαράσταση, και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά και να ξαναβρεθούμε”.

IMG 2363
Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού κέρδισε τις εντυπώσεις

Μελωδίες από αγαπημένα τραγούδια και συνθέσεις γνωστών δημιουργών απέδωσε μοναδικά η διάσημη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού την Τετάρτη το βράδυ στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων στην Πύλο.

Πρόκειται για μία μπάντα με μεγάλη ιστορία, που συνεχίζει την παράδοση δεκαετιών. Οι πολίτες, από τους πιο μικρούς ως τους πιο μεγάλους, πέρασαν μια πολύ ευχάριστη βραδιά.

Οι εκδηλώσεις ωστόσο συνεχίζονται αύριο με παρουσίαση στην πλατεία Τριών Ναυάρχων της Πύλου, παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κορώνης, τον Λαογραφικό Όμιλο Χώρας, τον Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας και την χορευτική ομάδα του Δήμου Μήλου.

Το Σάββατο στην πλατεία Νέστορος της Πύλου διοργανώνεται συναυλία με τίτλο «Βραδινή Φωτιά», μια μουσική παράσταση με συνθέσεις, μελοποιήσεις και τραγούδια της Φένιας Χρήστου. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Φένια Χρήστου (Συνθέτης, πιανίστα, τραγουδίστρια, ελεύθερη αυτοσχεδιαστής), Σωκράτης Γανιάρης (κρουστά) και Φώτης Πέζος (βιόλα).