Εκλογές στη Γαλλία: Γιατί έχασε η ακροδεξιά; Η μάχη μεταξύ Λε Πεν και Μπαρντελά τώρα αρχίζει

Πήραν την ψήφο διαμαρτυρίας των ευρωκλογών, αλλά όταν ήρθε η ώρα της σοβαρής ψήφου για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, οι Γάλλοι τους έστειλαν στην τρίτη θέση. Αυτή είναι η σύντομη περιγραφή του τι συνέβη με την ακροδεξιά στη Γαλλία που εδώ και περίπου ένα χρόνο καρπωνόταν στις δημοσκοπήσεις τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη διακυβέρνηση Μακρόν.

Τι συνέβη στην πραγματικότητα; Οι Γάλλοι τους φοβούνται, όπως το είπε με λίγες λέξεις ο Μπρις Ταντιριέ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ipsos σε ένα από τα τηλεοπτικά πάνελ της χθεσινής βραδιάς. Που μεταφράζεται ότι δεν τους έχουν εμπιστοσύνη για να χειριστούν τα ζητήματα της καθημερινότητας (ακρίβεια, ασφάλεια), δεν τους έχουν πείσει ότι έχουν μετατραπεί σε ένα κανονικό κόμμα του δημοκρατικού τόξου.

Όταν στις 9 Ιουνίου οι ακροδεξιοί είδαν τη συντριπτική τους νίκη με 31,38% πίστεψαν ότι είχε έρθει η ώρα να κυβερνήσουν. Στον α’ γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών με 29,95% συν 3,90% των αποσχισμένων δεξιών του προέδρου των Ρεπουμπλικανών, πίστεψαν και πάλι ότι τίποτα δεν μπορούσε να τους σταματήσει από το αναλάβουν την εξουσία μια ώρα αρχύτερα. Το πίστεψαν και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που, ενδεχομένως ρωτώντας τα λάθος κοινά ή θέτωντας τα λάθος ερωτήματα, κατέληγαν σε συμπεράσματα που τους έδειχναν κοντά ακόμα και σε άνετη αυτοδυναμία – κάποιες τους έδιναν μέχρι και 300 έδρες. Ο Μπαρντελά πρόβαρε πρωθυπουργικά κοστούμια και η Λε Πεν χαμογελούσε σαρδόνια. Αλλά όπως αποδείχθηκε, η ακροδεξιά στη Γαλλία έχει “γυάλινη οροφή”, έναν φραγμό δηλαδή που δεν μπορεί να ξεπεράσει.

Από εχθές το βράδυ, το κλίμα έχει αλλάξει πλήρως. Και δεν είναι μόνο τα σκυμμένα κεφάλια των ψηφοφόρων τους που είχαν κι αυτοί πιστέψει ότι έρχονται στα πράγματα. Άλλωστε η τρίτη θέση συνοδεύεται από σημαντική αύξηση της κοινοβουλευτικής τους δύναμης: από 89 βουλευτές στις εκλογές του 2022, 143 στις χθεσινές.

ΛΕ ΠΕΝ

“Τώρα, όλα αρχίζουν”

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάτι έχει αλλάξει στις σχέσεις ανάμεσα στη “φυσική ηγέτιδα” της παράταξης, όπως αυτοποκαλείται η Λε Πεν και το πουλέν της, τον μπροστάρη της, τον 28χρονο Μπαρντελά που από χθες το βράδυ δήλωσε ότι “τώρα όλα αρχίζουν” για την επόμενη μάχη που θα είναι οι προεδρικές του 2027.

Μόνο που αυτή τη μάχη δεν μπορούν να τη δώσουν και οι δύο. Η Λε Πεν με τρεις ήττες σε προεδρικές εκλογές (το 2012 ήταν τρίτη στον α’ γύρο, το 2017 και το 2022 πέρασε στον β΄ γύρο αλλά ηττήθηκε και τις δύο φορές από τον Μακρόν). Και κάπου εδώ η σχέση δασκάλας και μαθητή δοκιμάζεται και αρχίζει ο πόλεμος της διαδοχής, το succession war της ακροδεξιάς, όπως γράφει και το Politico.

Για την ώρα, ο 28χρονος ευειδής γιος Ιταλών μεταναστών από τα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού λέει για τη μέντορά του ότι ο ίδιος “δεν θα γίνει Μακρόν”, εννοώντας ότι δεν θα βάλει υποψηφιότητα όπως είχε κάνει ο Γάλλος πρόεδρος που είχε αναδειχθεί από τον Ολάντ (σ.σ. ήταν υπουργός του) αλλά το 2016 αυτονομήθηκε. Για να δικαιολογήσουν την ήττα τους και κυρίως τη διάψευση των προσδοκιών τους, το δίδυμο της ακροδεξιάς μιλά για “κλεμμένη νίκη” και “ανίερη συμμαχία Αριστεράς και Μακρόν” (Μπαρντελά), ενώ η Λε Πεν επικαλείται την πείρα της και λέει “είμαι πολύ έμπειρη για να απογοητευτώ από μια ήττα”.

Επισήμως, απλώς σφίγγουν τα δόντια. Στο παρασκήνιο όμως γίνονται και λέγονται πολλά. Ειδικά, όπως και πάλι σημειώνει το Politico στο ρεπορτάζ του, για την αυξανόμενη δημοφιλία του Μπαρντελά που είναι μεγαλύτερη από της Λε Πεν. “Πολλοί Γάλλοι πιστεύουν ότι ο Ζόρνταν Μπαρντελά έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές από τη Μαρίν Λε Πεν”, σχολίασε ένας βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού που ζήτησε να μιλήσει ανώνυμα στο Politico.

Μπαρντελά: “Κι εγώ έκανα λάθη”

Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον έχει πώς αποτιμά ο ίδιος ο Μπαρντελά την ήττα και τι λέει για τις ευθύνες που υπάρχουν για αυτό το αποτέλεσμα.

Σε δηλώσεις που έκανε το απόγευμα της Δευτέρας, είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για την ήττα του κόμματος στις εκλογές. Με 125 βουλευτές του “Εθνικού Συναγερμού” και 17 από την ομάδα των “Ρεπουμπλικανών υπό τον Ερίκ Σιοτί” που συνεργάζονται με την ακροδεξιά, θα είναι η τρίτη δύναμη στην επόμενη Εθνοσυνέλευση“Πάντα κάνουμε κάποιο λάθος, κι εγώ έκανα λάθη” είπε για να τονίσει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί τόσο για τη νίκη στις ευρωεκλογές όσο και για την ήττα χθες το βράδυ.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι και ο ίδιος έκανε λάθη ενώ ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για την ήττα, όπως είπε.

Πιο αποκαλυπτικό για τον ρόλο του ως επικεφαλής του κόμματος είναι το πώς σκοπεύει να χειριστεί περιπτώσεις εκλεγμένων βουλευτών οι οποίοι εγκαλούνται για ρατσιστικά, συνωμοσιολογικά ή ατεκμηρίωτα για επιστημονικά θέματα σχόλια (κοινώς ότι είναι “ψεκασμένοι”). Αναγνώρισε ότι “θα χρειαστεί ενδεχομένως να εξετάσουμε το θέμα της ανακήρυξης τους ως βουλευτές για ορισμένους από αυτούς” σημειώνοντας παράλληλα ότι ορισμένοι “αποπέμφθηκαν πριν υποβάλουν υποψηφιότητα”. Υπενθυμίζεται, ότι το κόμμα απέσυρε και διέγραψε υποψήφια που πόζαρε με ναζιστικό πηλήκιο της Λουφτβάφε.

“Άνθρωποι που έχουν εκφράσει λόγο που δεν συνάδει με το όραμά μου, με αυτά που υπερασπιζόμαστε, με την πολιτική γραμμή που έχω χαράξει, δεν θα καταλάβουν έδρα” τόνισε αναμιγνύοντας πρώτο πρόσωπο ενικού και πληθυντικού προδίδοντας έτσι ότι ταυτίζει το κόμμα με το πρόσωπό του. Σε κάθε περίπτωση, ενώ γαλλικά ΜΜΕ αναφέρονται σε περίπου 25 εκλεγμένους του “Εθνικού Συναγερμού” που φέρονται να έχουν υποπέσει σε τέτοιες δηλώσεις εκτός γραμμής, ο Μπαρντελά εκτιμά ότι δεν είναι πάνω από ένα ή δύο άτομα.

ΖΟΡΝΤΑΝ ΜΠΑΡΝΤΕΛΑ

Για την ώρα, ο Μπαρντελά που εξελέγη στις 9 Ιουνίου ευρωβουλευτής, αναλαμβάνει πρόεδρος της νέας εθνικιστικής ευρωομάδας στο ευρωκοινοβούλιο που ίδρυσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. Στους “Πατριώτες για την Ευρώπη” που θα συνενώσουν αρκετά κόμματα της ριζοσπαστικής δεξιάς, ο Μπαρντελά με τους 30 ευρωβουλευτές του θα είναι η ισχυρότερη δύναμη ανάμεσα σε περίπου 80 μέλη.

Ο Μπαρντελά χαράσσει τη δική του γραμμή και βάζει τη δική του υπογραφή. Ας μην ξεχνάμε τέλος, ότι όσο κι αν η Μαρίν Λε Πεν, κόρη του ιδρυτή της παράταξης φρόντισε να τον εντάξει στην οικογένεια (σ.σ. η σύντροφος του Μπαρντελά είναι η μία ανιψιά της, κόρη της μεγαλύτερης αδελφής της), ο Μπαρντελά δεν φέρει το βαρύ επώνυμο που είναι ταυτισμένο με τις πιο σκοτεινές σελίδες της πολιτικής ιστορίας της Γαλλίας. Και αυτό είναι υπέρ του.