Δημοσκόπηση: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Πότε θέλουν εκλογές οι πολίτες

Στην παράσταση νίκης αδιαμφισβήτητο είναι το προβάδισμα της ΝΔ καθώς συγκεντρώνει το 57% έναντι 26% που απαντούν ότι νικητής των εκλογών θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανήσυχοι για τα ελληνοτουρκικά αλλά και πιεσμένοι από την ακρίβεια σε ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα και καύσιμα δηλώνουν οι πολίτες οι οποίοι «μοιράζονται» στο ερώτημα για το πότε πρέπει -ουσιαστικά πότε θέλουν- να γίνουν οι εκλογές.

Παράσταση νίκης της ΝΔ

Ειδικότερα στη δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι που διεξήχθη σε πανελλαδικό επίπεδο από 11 έως 13 Ιουλίου 2022 και συμμετείχαν 1.351 πολίτες κάθε ηλικίας, η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει το 34% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 13%. Σε σχέση με το Σεπτέμβρη του 2021 η ΝΔ έχει μειωμένα ποσοστά κατά 2,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «τσιμπάει» μια μονάδα. Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη πλευρά έχει σχεδόν διπλασιάσει τα ποσοστά του καθώς το Σεπτέμβρη στην δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας κατέγραφε 7%.

Στην παράσταση νίκης αδιαμφισβήτητο είναι το προβάδισμα της ΝΔ καθώς συγκεντρώνει το 57% έναντι 26% που απαντούν ότι νικητής των εκλογών θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.   

Καταλληλότερος

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι πολίτες εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη περισσότερο από κάθε άλλον πολιτικό αρχηγό στη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων. Το 39% απαντά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι 28% που απαντά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ την απάντηση «κανέναν από τους δύο» δίνει το 30%. 

Εκφραστής του κεντρώου χώρου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται επίσης εκφραστής του κεντρώου χώρου με 28% έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα και 20% του Νίκου Ανδρουλάκη. Μάλιστα σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι οι επιδόσεις των τριών πολιτικών αρχηγών διαφοροποιούνται ακόμα περισσότερο σε όφελος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ανατροπή υπάρχει και στη δεύτερη θέση.

Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 35%, ο Νίκος Ανδρουλάκης στη δεύτερη θέση με 25% και ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει μόλις το 16% και βρίσκεται στην τέταρτη θέση πίσω από το 21% των κεντρώων που απαντούν πως κανένας από τους τρεις αρχηγούς δεν τους εκφράζει.  

Προβάδισμα στη διαχείριση κρίσεων

Ξεκάθαρο προβάδισμα έχει ο κ. Μητσοτάκης έναντι των κ.κ. Τσίπρα και Ανδρουλάκη τόσο σε ότι αφορά τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης όσο και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 20% ή και παραπάνω που δηλώνει «κανένας από τους τρεις».  

47 – 42

Σε ερώτηση για το πότε πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές, η πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα της Pulse απάντησε μέσα στο 2023 με 47% ενώ το 42% ουσιαστικά τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών δηλώνοντας ότι είναι καλύτερο να διεξαχθούν εκλογές μέσα στο 2022. 

Όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα, πάνω από τους μισούς πολίτες δηλώνουν ότι ανησυχούν για τις εξελίξεις, ενώ σε ότι αφορά τα οικονομικά, η ελληνική οικογένεια αντιμετωπίζει μεγαλύτερη πίεση λόγω των αυξημένων τιμών στο ρεύμα, ενώ ακολουθούν οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα.