Βαγγέλης Μαρινάκης: Παραιτήθηκε από την προεδρία της Super League – Προσωρινή πρόεδρος η Κάτια Κοξένογλου – Τέλος ο Κλάτενμπεργκ

Την παραίτησή του από την προεδρία της Super League ανακοίνωσε, μέσω επιστολής, το μεσημέρι της Τρίτης (12/12) ο Βαγγέλης Μαρινάκης. 

Θυμίζουμε ότι ο Μαρινάκης ανέλαβε την προεδρία της Λίγκας το 2022 όταν και διαδέχθηκε τον Γιώργο Μποροβήλο, αλλά την Δευτέρα (11/12) όπως έγινε γνωστό  ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης κατέθεσαν από κοινού πρόταση μομφής.

Στην επιστολή του, μέσω της οποίας ανακοίνωσε την παραίτηση του, ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού αφού υπενθυμίζει ότι η ομάδα του έχει ήδη προχωρήσει στην τοποθέτηση καμερών υψηλής ευκρίνειας (ένα από τα προαπαιτούμενα που έθεσε χθες η Κυβέρνηση για την επιστροφή του κόσμου στους αγώνες της Super League 1, καθώς και το ότι τακτοποίησε έγκαιρα τον δράστη που έριξε την κροτίδα στον αγώνα με τον ΠΑΟ (και τον απέβαλλε δια βίου από το Καραϊσκάκη).

Επίσης στέκεται στο ότι επί των ημερών η Super League έχει τη μεγαλύτερη χορηγία της ιστορίας της, αλλά και στην τεράστια οικονομική ενίσχυση των ομάδων μέσα από το ποσοστό που παίρνουν από το Στοίχημα, ενώ στηλιτεύει τις συμπεριφορές άλλων παραγόντων οι οποίοι δεν βοηθήσαν στο να υλοποιηθεί η εφαρμογή της ολιστικής μελέτης της UEFA και ειδικά στο κομμάτι της επαγγελματικής διαιτησίας ενώ κλείνει την επιστολή του αναφέροντας: «… δεν έχω ούτε το χρόνο, ούτε τη διάθεση να ασχοληθώ σε θεσμικό ρόλο για το ποδόσφαιρο όπως το θέλουν κάποιοι και όχι όπως εγώ το οραματίζομαι. Δεν έχω ούτε χρόνο ούτε διάθεση να συνεχίσω να ασχολούμαι διοικητικά με τον συνεταιρισμό από την στιγμή που ο λόγος κάποιων στο συμβούλιο δε συνάδει με τις πράξεις τους.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Μαρινάκη:

«Κύριοι,

Θέλω να ξεκαθαρίσω σε όλους σας σχετικά με το θέμα της βίας που ταλανίζει τον αθλητισμό τις τελευταίες μέρες, ότι καταδικάζω απερίφραστα κάθε μορφή βίας και στην κοινωνία και στο ποδόσφαιρο και αυτό και εγώ και η ομάδα μου το δείχνουμε με πράξεις και όχι με κούφια λόγια και αναγγελίες.

Εμείς μετά το περιστατικό με την κροτίδα διερευνήσαμε και εντοπίσαμε τον δράστη και τον αποβάλλαμε δια βίου από το γήπεδο μας. Ταυτόχρονα τοποθετήσαμε κάμερες υψηλής ευκρίνειας πριν τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες.

Σας θυμίζω επίσης ότι είχα την τιμή να είμαι ο πρώτος Πρόεδρος Συλλόγου που διοργανώνει απ’ ευθείας με την UEFA έναν Ευρωπαϊκό τελικό χωρίς την εγχώρια Ομοσπονδία, με τεράστια επιτυχία και με τα υψηλότερα στάνταρντ ασφαλείας να τηρούνται και να παίρνουμε συγχαρητήρια για αυτά.

Είμαστε οι πρώτοι που καταγγείλαμε τις υποθέσεις Στοιχηματισμού και Διαφθοράς στο ποδόσφαιρο και θέλουμε να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να λάμψει η αλήθεια σε όλες τις υποθέσεις. Μόνον έτσι θα απαγκιστρωθεί το ποδόσφαιρο από τα εγκληματικά στοιχεία που το σκοτώνουν.

Μέχρι σήμερα, ως Πρόεδρος της Λίγκας έφερα στο συνεταιρισμό, που ήταν στα όρια της διάλυσης, τη μεγαλύτερη ως τώρα χορηγία στην ιστορία της Super League, 9 εκατομμύρια ευρώ, που διασφάλισε τη συνέχεια της ύπαρξής του.

Μπήκα στη διαδικασία εξεύρεσης πόρων από το Στοίχημα και όχι μόνον για τις ομάδες που το έχουν ανάγκη και προσπάθησα να δημιουργήσω την Επαγγελματική Διαιτησία που θα εξασφάλιζε και τους Διαιτητές και την ισονομία στο ποδόσφαιρο και όλα αυτά με την σύμφωνη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ομάδων. Βλέπετε ότι η κατάσταση στη διαιτησία δεν έχει προηγούμενο. Όμως επίσης φαίνεται ότι κάποιοι δε θέλουν να την αλλάξουν.

Η επαγγελματική διαιτησία δεν έγινε ποτέ πράξη, παρότι είναι νόμος της Πολιτείας, γιατί απλά κάποιοι δε θέλουν την ισονομία.

Περιορίσαμε τα ποσά που έφευγαν από τις ομάδες μας και κατέληγαν στο ταμείο της ΕΠΟ και τα επιστρέψαμε σε αυτές.

Ζητήσαμε έλεγχο από την ΕΠΟ για να δούμε που πηγαίνουν τα εκατομμύρια των ομάδων και κάποιοι ακόμα και μέσα στο συμβούλιο της Super League δεν ήθελαν τη διαφάνεια.

Παρά το ότι συμφωνήσαμε για την πλήρη εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης, η εφαρμογή της υπονομεύτηκε από λόγους σκοπιμότητες.

Βλέπω με λύπη μου ότι κάποιοι θεωρούν πως δεν πρέπει να πάμε μπροστά και δεν έχω ούτε το χρόνο, ούτε τη διάθεση να ασχοληθώ σε θεσμικό ρόλο για το ποδόσφαιρο όπως το θέλουν κάποιοι και όχι όπως εγώ το οραματίζομαι.

Δεν έχω ούτε χρόνο ούτε διάθεση να συνεχίσω να ασχολούμαι διοικητικά με τον συνεταιρισμό από την στιγμή που ο λόγος κάποιων στο συμβούλιο δε συνάδει με τις πράξεις τους.

Καλή συνέχεια σε όλους

Η τεράστια χορηγία, το στοίχημα και το ποσοστό 

Στο διάστημα που παρέμεινε στην προεδρία της Λίγκας ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκλεισε σημαντικά deal για την Super League και τα μέλη της. 

Με ενέργειες του Βαγγέλη Μαρινάκη υπογράφτηκε χορηγική συμφωνία ύψους 9,45 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα η Super League 1 έγινε Stoiximan Super League 1 και γι’ αυτό οι ομάδες, μέσω της Λίγκας, πήραν για πρώτη φορά ένα τόσο μεγάλο ποσό. 

Επιπλέον μειώιηκε από 5% σε 1% το ποσοστό που δίνουν οι ομάδες στην ΕΠΟ για τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα. Ακόμη δόθηκε λύση για το ποσοστό που δικαιούνταν οι ΠΑΕ της Super League 1 από το στοίχημα. Έτσι κάθε ομάδα (από τις 14) εισέπραξε 1,5 εκατ. ευρώ. 

Επί ημερών του το ΔΣ ενέκρινε πλάνο για την επαγγελματική διαιτησία στα πρότυπα της Premier League αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ μετά από αλλαγή πλεύσης των περισσότερων ΠΑΕ. 

Προσωρινή πρόεδρος η Κοξένογλου – Τέλος ο Κλάτενμπεργκ

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Superleague 1, Κάτια Κοξένογλου θα είναι προσωρινή πρόεδρος της Λίγκας, μετά από την παραίτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Έστω και στην προσωρινή αυτή θητεία της ως αναπληρώτρια, όσες μέρες διαρκέσει, η Κάτια Κοξένογλου γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Superleague. Πλέον καλείται να βρεθεί ο εκλεκτός για την θέση του προέδρου και θα ψηφιστεί σε νέο ΔΣ της Λίγκας. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ηλίας Πουρσανίδης του ΟΦΗ είναι ένα από τα ονόματα που… παίζουν δυνατά για την διαδοχή του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού στον προεδρικό θώκο της λίγκας, αν και η κρητική ΠΑΕ διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση αυτή.

Παρελθόν από την Super League αποτελεί ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, καθώς σταμάτησε η συνεργασία του με την Λίγκα.

Ο πρώην αρχιδιαιτητής της ΕΠΟ, συνεργαζόταν με την Λίγκα, αλλά μετά από ψηφοφορία αποφασίστηκε να λυθεί η συνεργασία μαζί του, καθώς οι ομάδες έκριναν πως δεν υπήρχε λόγος να συνεχιστεί να είναι στην Super League, από την στιγμή που δεν έχει προσφέρει και κάτι σημαντικό.

ΙΝΤΙΜΕ
Η ανακοίνωση της Λίγκας 

«Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Super League, αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, αναγνώσθηκε επιστολή παραίτησης του κ. Ε. Μαρινάκη.

1/ Ομόφωνα εγκρίθηκε το πρόγραμμα 14ης-18ης Αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Stoiximan Super League.

2/ Ομόφωνα αποφασίστηκε η ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον κ. Κλάτενμπεργκ. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός δε συμμετείχε στη διαδικασία.

3/ Η μπάλα PUMA Orbita 1 TB επιλέχθηκε ως η επίσημη μπάλα του Πρωταθλήματος για τις σεζόν 2024/25 και 2025/26.

4/ Μεταφέρθηκε στα μέλη του Δ.Σ. από τον εκπρόσωπο της ΕΠΟ, αίτημα των διαιτητών περί συνάντησης με τη νέα διοίκηση του συνεταιρισμού, το οποίο έγινε αποδεκτό.

5/ Έγινε εκτενής συζήτηση περί της πρόσφατης απόφασης της κυβέρνησης για διεξαγωγή των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών. Το Διοικητικό Συμβούλιο διατύπωσε την αντίθεσή του με την εν λόγω απόφαση και θα επανεξετάσει το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση του μετά την εκλογή του νέου προέδρου αυτού».