Αύξηση κατά 300% της αγοράς ελληνικών εξοχικών κατοικιών από Γερμανούς

Κατά 300% έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις εξοχικών κατοικιών σε Γερμανούς υπηκόους το πρώτο εξάμηνο φέτος, σε σχέση με πέρσι

Οι Γερμανοί ανεβαίνουν στην πρώτη θέση των ξένων αγοραστών κατοικιών στην Ελλάδα, επενδύοντας αυξημένα ποσά σε παραθαλάσσια ακίνητα, με προτίμηση σε περιοχές όπως η Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου, σύμφωνα με στοιχεία από την Elxis, εταιρεία παροχής υπηρεσιών που ειδικεύεται σε εξοχικές κατοικίες υψηλής ποιότητας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πωλήσεις κατοικιών σε Γερμανούς υπηκόους αυξήθηκαν κατά 300% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το 2021. Η αύξηση αυτή τοποθετεί τους Γερμανούς αγοραστές στην πρώτη θέση μεταξύ των αγοραστών εξοχικών κατοικιών στη χώρα, πάνω από επενδυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η Ελλάδα προσφέρει εξαιρετική αξία»

Τα στοιχεία της Elxis, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των ακινήτων για περισσότερα από 30 χρόνια, δείχνουν επίσης ότι οι Γερμανοί διαθέτουν τα μεγαλύτερα ποσά, προχωρώντας σε αγορές κατοικιών που αγγίζουν κατά μέσο όρο τις 350.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, επισημαίνει ο Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Elxis.

«Η Ελλάδα προσφέρει εξαιρετική αξία, κάτι που οι επενδυτές βλέπουν όλο και περισσότερο. Οι υπερβολικά δομημένες ακτογραμμές άλλων χωρών, όπως της Ισπανίας, και οι πολύ υψηλές τιμές σε άλλες μεσογειακές χώρες, ωθούν τους αγοραστές στο να αναζητήσουν άλλες ποιοτικές λύσεις, στρεφόμενοι έτσι προς τη χώρα μας.

Παρά τις προκλήσεις που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πληθωριστικές πιέσεις, η ζήτηση για κατοικίες στην Ελλάδα παραμένει υψηλή και αναμένεται να συνεχιστεί. Αυτό φαίνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα οποία πραγματοποιήθηκαν εισροές 374 εκατομμυρίων ευρώ για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, ποσό μεγαλύτερο κατά 74,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021», τονίζει ο κ. Γαβριηλίδης.

«Ως εκ τούτου, η Elxis επεκτείνεται και επενδύει σημαντικά στις λειτουργικές της δραστηριότητές. Αλλαγές όπως η αύξηση των γερμανόφωνων υπαλλήλων στην ομάδα μας και η αναβάθμιση της γερμανόφωνης έκδοσης του site μας στοχεύουν στη βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση της πελατειακής μας βάσης, ακολουθώντας τις τρέχουσες τάσεις», προσθέτει ο κ. Γαβριηλίδης.

Πηγή: ΑΜΠΕ