Αποχώρηση Λεβεντάκη και των συμβούλων του από το δημοτικό συμβούλιο απόφαση της μειοψηφίας για έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στη ΔΕΥΑΤ

Έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος στη ΔΕΥΑΤ

Ομόφωνη απόφαση για έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στη ΔΕΥΑΤ για τα έτη από το 2019 έως και τον Ιούλιο του 2024, ελήφθη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας το βράδυ της Τετάρτης, ύστερα από πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Ενωμένοι», Άκη Κατρίτση. Τονίζεται πως η απόφαση ελήφθη με τις θετικές ψήφους των εννέα παριστάμενων δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση του 1ου θέματος της ημερήσιας διάταξης «Επί αιτήσεως δέκα δημοτικών συμβούλων με θέμα: Ύδρευση στην Τριφυλία. Σοβαρά προβλήματα σε κατοίκους, παραθεριστές, καταστήματα-επιχειρήσεις και παραλίες από τις συνεχείς διακοπές υδροδότησης και την έλλειψη νερού. Συζήτηση και προτάσεις για λύσεις», και ύστερα από την εισήγηση και τις ερωτήσεις που έθεσε η επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Πρωταγωνίστρια», Χάιδω Παναγιωτοπούλου, και πριν δοθεί ο λόγος για να τοποθετηθούν για εισήγηση οι δύο επικεφαλής παρατάξεων που συνυπέγραφαν την αίτηση του θέματος, Άκης Κατρίτσης και Κατερίνα Τσιγκάνου, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γεώργιος Λεβεντάκης.

Απαντώντας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε εργασίες – επεμβάσεις που έγιναν την προηγούμενη δημοτική περίοδο σε γεωτρήσεις, πηγές, δεξαμενές και αλλού, με κάποιες εξ αυτών να ισχυρίζεται ότι πληρώθηκαν από τον ίδιο.

Στην αίθουσα επικράτησε ένταση με αντιδράσεις κατοίκων και προέδρων που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση από το ακροατήριο, ενώ ο κ. Λεβεντάκης απέδωσε τη λειψυδρία και τις διακοπές νερού στην ανομβρία, την πτώση της στάθμης των γεωτρήσεων, τις βλάβες του δικτύου, τις κλοπές νερού και την αλόγιστη χρήση του από κάποιους.

Αλλεπάλληλες ήταν οι φορές που σημειώθηκαν εντάσεις τόσο μεταξύ του κ. Λεβεντάκη και της κας Παναγιωτοπούλου όσο και μεταξύ του ιδίου και κατοίκων και προέδρων Δ.Κ., ενώ ο πρόεδρος του Σώματος διέκοψε τη συνεδρίαση, με το δήμαρχο και τους συμβούλους της συμπολίτευσης να αποχωρούν από την αίθουσα, στην οποία ουδέποτε επέστρεψαν, και συμβούλους, προέδρους και κατοίκους να χειροκροτούν ειρωνικά φωνάζοντας «ντροπή» και «αίσχος».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ., ωστόσο, έπειτα από λίγα λεπτά μπήκε στην αίθουσα και ξεκίνησε η διακοπείσα συνεδρίαση, με κατοίκους, προέδρους και συμβούλους να ρωτούν πού είναι δήμαρχος και συμπολίτευση και να διαμαρτύρονται.

Παίρνοντας το λόγο ο Άκης Κατρίτσης εξαπέλυσε μομφή στη Δημοτική Αρχή και τον πρόεδρο για τη λειτουργία του Δ.Σ. Τριφυλίας, όπως και την αποχώρηση δημάρχου και συμπολίτευσης, ενώ συνέχισε αναφέροντας: «Ο Δήμος Τριφυλίας είναι υπό χρεοκοπία λόγω της ΔΕΥΑΤ».

Εκείνη τη στιγμή κατέβηκε από τα έδρανα ο πρόεδρος του Σώματος αποχωρώντας από την αίθουσα, στην οποία επέστρεψε λίγο αργότερα. Ακολούθως αποχώρησε οριστικά, ενώ στα έδρανα του προεδρείου είχε ανέβει ο αντιπρόεδρος Ανδρέας Φωτόπουλος, ο οποίος και προήδρευσε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Ο κ. Κατρίτσης ήταν αιχμηρός για τη διοίκηση και τη λειτουργία της ΔΕΥΑΤ, έδειξε φωτογραφίες από διαρροές μηνών στο δίκτυο στην Κυπαρισσία, αναφέρθηκε σε γεωτρήσεις και πηγές στην περιοχή της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, ενώ είπε ότι ζητά και προτείνει έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στη ΔΕΥΑΤ, προσθέτοντας με έμφαση ότι «η ΔΕΥΑΤ πρέπει να εξυγιανθεί. Εάν δεν εξυγιανθεί, χάθηκε και η ΔΕΥΑΤ και ο Δήμος…».

Με την πρόταση του κ. Κατρίτση για έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο συμφώνησαν οι επικεφαλής των άλλων δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης και όλοι οι παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι. Κι αφού μίλησαν για το θέμα του νερού δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι, σε ψηφοφορία το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας αποφάσισε ομόφωνα τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στη ΔΕΥΑΤ από το 2019 έως και τον Ιούλιο του 2024.

Του Ηλία Γιαννόπουλου