Η Καλαμάτα τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά με απεργία και συγκεντρώσεις από την ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Συνδικάτα και Σωματεία

Με μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, τίμησαν σήμερα την Εργατική Πρωτομαγιά το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμιοι σύλλογοι του δημοσίου τομέα και σύλλογοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς και μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Ραμοβούνι (μεταξύ Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς).

Στην εκδήλωση που ξεκίνησε με την ανάγνωση της επιστολής των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι απεργοί ζήτησαν κυρίως εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, συλλογικές διαπραγματεύσεις, αυξήσεις στους μισθούς και αντέδρασαν στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας.

Γυρνώντας έναν χρόνο πίσω και αναζητώντας αυτά που μας απασχόλησαν και προστέθηκαν σε αυτό το διάστημα, διαπιστώνουμε ότι πλησιάζοντας, πια, τη συμπλήρωση του πρώτου τετάρτου του 21ου αιώνα, των ταχύτατων αλλαγών και τεχνολογικών εξελίξεων, δεν είναι καθόλου παρήγορο για την πολιτεία, τη χώρα και τους πολίτες της ότι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες καλούνται να αντιμετωπίσουν αυθαιρεσία, εκφοβισμό, δυσμενή αντιμετώπιση λόγω συνδικαλιστικής δράσης, ότι χρειάζεται να παρεμβαίνουν για την εργασιακή τους ασφάλεια, τις συνθήκες εργασίας και να απαιτούν την τήρηση των κανόνων και της νομοθεσίας, στοιχεία που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και κατοχυρωμένα σε μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς παρατήρησε ότι είναι ημέρα τιμής και μνήμης, για τους εργαζόμενους που πάλεψαν και θυσιάστηκαν για μια πιο δίκαιη κοινωνία, όπου θα εξαλειφθεί η εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Και προέτρεψε η φετινή Πρωτομαγιά να αποτελέσει την απαρχή της ανατροπής των νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών πολιτικών.

Όσο αναφορά τα αιτήματα που έθεσε αφορούσαν “Αυξήσεις στους μισθούς, άμεσα, 10%. Επαναφορά ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των δώρων και στο Δημόσιο. Κατάργηση της εισφοράς 2% για την ανεργία. Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17.

Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ. Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21). Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων”.

Στη συνέχεια με πορεία, μέσω της οδού Φαρών, οι απεργοί έφθασαν στο λιμάνι, όπου στο μνημείο των φονευθέντων λιμενεργατών κατατέθηκαν στεφάνια από τον πρόεδρο του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, τον πρόεδρο του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας Βαγγέλη Λαμπρόπουλο και την εκπρόσωπο των συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Μαρία Διαμαντάκη.

    Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Μεσσηνίας Παναγιώτης Κουφαλάκος ανέφερε ότι “ο δρόμος της ανάπτυξης που ζούμε σήμερα, έχει χρεοκοπήσει”. Και στάθηκε, μεταξύ άλλων, στην πάλη ενάντια στην ακρίβεια, στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της υγείας και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

    Μέτρια η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας

    Ισχνή ήταν η απεργιακή συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας χθες το πρωί, μπροστά από το κτήριό του.

    Ο πρόεδρος του Κέντρου Σωτήρης Τσώνης χαρακτήρισε κυρίαρχο το πρόβλημα της ακρίβειας, στάθηκε στο ζήτημα της εθνικής συλλογικής σύμβασης και σημείωσε πως δεν επαρκούν τα 830 ευρώ της αύξησης του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς το 2009 ήταν 751 ευρώ και ότι οι εργαζόμενοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία 20 χρόνια, με την οικονομική, το covid και την ενεργειακή κρίση.

    Ο Σωτήρης Τσώνης υπογράμμισε ότι οι ανισότητες είναι τεράστιες στην ελληνική κοινωνία και παρατήρησε πως οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν το 26% των εργαζομένων και ότι έχει καταργηθεί το δικαίωμα των εργαζομένων να προσφεύγουν μονομερώς στη διαιτησία. Τόνισε ότι “είμαστε πρωταθλητές στα κέρδη και την ακρίβεια. Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Το 26% των πολιτών δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες”.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας Γιώργος Δημητρόπουλος αναφέρθηκε στην ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, την υψηλή φαρμακευτική δαπάνη, τις αναμονές στα νοσοκομεία, τη μεγάλη φορολογία των  συνταξιούχων και τον εμπαιγμό με τα αναδρομικά. Παρατήρησε ότι ζητούν, μεταξύ άλλων, ικανοποιητική αύξηση συντάξεων που να καλύπτει τον πληθωρισμό, επαναφορά του ΕΚΑΣ, άμεση καταβολή 13ης και 14ης σύνταξης, δημόσιο και καθολικό σύστημα υγείας, αύξηση επιδόματος ενοικίου και ανέγερση νέων εργατικών κατοικιών.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών κι Εμπορικών Συλλόγων Μεσσηνίας Γιώργος Καπερώνης επεσήμανε ότι η εργασία είναι ύψιστο αγαθό και ανέφερε πως οι μικρομεσαίο επαγγελματίες κι έμποροι αφουγκράζονται τις αγωνίες των εργαζομένων και είναι αρωγοί στα αιτήματά τους.

    Οι λίγοι συμμετέχοντες πήγαν στο λιμάνι της Καλαμάτας μέσω της οδού Φιλελλήνων, από το πεζοδρόμιο και στο μνημείο των φονευθέντων λιμενεργατών κατέθεσε στεφάνι ο γραμματέας του Ε.Κ. Παναγιώτης Μουλάς.

    Ο σύλλογος εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Δυτικής Ελλάδας , Πελοποννήσου και υπαλλήλων της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας χαιρέτισε τον εορτασμό και συμμετείχε στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς.