Αντιδράσεις και “παραχάραξη της Ιστορίας” από τη Ρωσική Πρεσβεία για τη μη πρόσκληση αντιπροσωπείας στη ναυμαχία του Ναυαρίνου

Τη έντονη δυσαρέσκειά της που ρωσική αντιπροσωπεία δεν προσκλήθηκε στις φετινές εκδηλώσεις εορτασμού για τα Ναυαρίνεια εξέφρασε με σχολιασμό στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα.

Όμως, από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του σημειώνει: «Σαν σήμερα, το 1827 συμμαχικές δυνάμεις από τη Ρωσία, τη Βρετανία και τη Γαλλία αποφασιστικά νίκησαν τις Οθωμανικές δυνάμεις στην επική ναυμαχία του Ναυαρίνου στο Ιόνιο Πέλαγος. Η νίκη οδήγησε την Ελλάδα στο να λάβει τελικά την ανεξαρτησία της».

Οργισμένη ανάρτηση

Η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα, με οργισμένη θα έλεγε κανείς ανάρτησή της στο λογαριασμό της στο facebook, ανέφερε: «Για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Πρεσβείας δεν προσκλήθηκαν στους εορτασμούς της 195ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Τίθεται συχνά το ερώτημα: τι είναι “η παραχάραξη της Ιστορίας”; Μας έδειξαν σήμερα ένα καλό παράδειγμα».

Στο μεταξύ, ο αντιδήμαρχος Πύλου, Ηλίας Κανάκης, σε συνέντευξή του σε ανταποκριτή του TASS, είπε πως φρόντισε την Πέμπτη στην κεντρική πλατεία της Πύλου οι Αρχές να καταθέσουν στεφάνι εκ μέρους της Ρώσικης Ομοσπονδίας και να ακουστεί ο ρωσικός ύμνος.

Όπως ανέφερε σε αυτή, υπήρχε αντίδραση για την κατάθεση στεφάνου εκ μέρους της Ρωσίας και από το γραφείο του δημάρχου είχε εκφρασθεί ότι θα ακουσθεί ο ύμνος της Ρωσίας, θα υψωθεί η σημαία, αλλά δε θα κατατεθεί στεφάνι. Ο κ. Κανάκης, όπως ανέφερε στη συνέντευξη, απείλησε ότι θα αποχωρήσει από την εκδήλωση και, τελικά, έγινε κατάθεση στεφάνου.