Αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του νερού και την υποστελέχωση της εταιρείας από το σωματείο εργαζομένων των ΔΕΥΑ

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ της Μεσσηνίας, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς, όπως υποστηρίζουν, προετοιμάζει το έδαφος για την απελευθέρωση του νερού.

Ειδικότερα, η πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Σταυρούλα Στραβάκου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και αποχέτευσης στα χέρια των μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματικών κολοσσών.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η πολιτική της εμπορευματοποίησης, που είναι διαχρονικός στόχος όλων των κυβερνήσεων και κάθε μία συμπληρώνει την άλλη στην προώθηση αυτής της πολιτικής, είναι «φαρμάκι για τα λαϊκά συμφέροντα».

Η κατάσταση των δικτύων και ο κίνδυνος η Καλαμάτα να μείνει χωρίς νερό

Μιλώντας για την κατάσταση των δικτύων, η κα Στραβάκου είπε ότι είναι μια πραγματικότητα τα απαρχαιωμένα δίκτυα, «ολόκληρες περιοχές που έχουν νερό με το σταγονόμετρο, βιολογικοί καθαρισμοί σε υπολειτουργία, δίκτυο λυμάτων σε πρωτόγνωρη κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ολόκληρη η πόλη της Καλαμάτας κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό, γιατί δεν έχει φτιαχτεί ο κεντρικός αγωγός από το Πήδημα».

Η κατάσταση στη ΔΕΥΑΚ και το προσωπικό

Ειδικότερα για το προσωπικό της ΔΕΥΑΚ η πρόεδρος έκανε γνωστό ότι σε σύνολο 110 εργαζομένων- απασχολουμένων, 55 εργάζονται με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, 26 με σύμβαση ορισμένου χρόνου, των οποίων η σύμβαση παρατάθηκε έπειτα από αγώνες και προσφυγή στη δικαιοσύνη, δύο με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ηλικίας από 55-67 με χρόνο διάρκειας 1+1, ένας κατηγορίας ΑμεΑ με χρόνο διάρκειας 1+1, εννέα με μπλοκάκι, τρεις με προγραμματική σύμβαση από την Αναπτυξιακή του Δήμου, ένας με απόσπαση από το Δήμο και πέντε δανεικοί από το Δήμο μέσα από προγράμματα μαθητείας -κοινωφελούς εργασίας.

«Όπως βλέπετε», σχολίασε, «από τις 110 οργανικές θέσεις που προβλέπονται στον οργανισμό, μόνο 55 είναι καλυμμένες.
Να λάβετε υπ’ όψιν ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα πέντε εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαδικασία συνταξιοδότησης και άλλοι δέκα σε διάστημα τριών ετών».  
Ανάλογη και χειρότερη κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες ΔΕΥΑ του νομού μας, σύμφωνα με την κα Στραβάκου.

Τι ζητούν

Το Σωματείο Εργαζομένων ζητά να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της κοινοτικής Οδηγίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε η διαχείριση των υδάτινων πόρων που αφορά στην έρευνα, την προστασία και τη διασφάλιση της υδατικής επάρκειας σε κάθε διαμέρισμα να γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Ξεκαθαρίζουν, δε, ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και «είναι αδιανόητο να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας».
Είναι υποχρέωση του κράτους, υποστηρίζουν, να εξασφαλίζει φτηνά, ποιοτικά και καθολικά τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
Τέλος, ζητούν να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας τους και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι των ΔΕΥΑ.

Πρόκληση

Κλείνοντας η κα Στραβάκου χαρακτήρισε πρόκληση να γίνεται η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού την ώρα που το αίμα των θυμάτων στο δυστύχημα των Τεμπών δεν έχει στεγνώσει.

Κινητοποιήσεις

Κάλεσμα στους εργαζομένους, αλλά και σε όλο τον κόσμο, απεύθυνε η πρόεδρος του σωματείου στο σημερινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τα Τέμπη, στις 7.00 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Ζήτησε, δε, συμμετοχή από τους εργαζομένους και στην απεργία της Πέμπτης, με σημείο συγκέντρωσης την πλατεία 23ης Μαρτίου στις 10.30 το πρωί.

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Καλαμάτας

Παρών στη χθεσινή κινητοποίηση ήταν και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Καλαμάτας, Παναγιώτης Κουφαλάκος, ο οποίος δήλωσε ότι στηρίζουν την προσπάθεια του Σωματείου Εργαζομένων, ενώ κατήγγειλε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ που κάνουν εργασίες στις οποίες δεν είναι εξειδικευμένοι και έτσι υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Τελευταίος μίλησε εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ο Βασίλης Μπίζας, ο οποίος έκανε γνωστή τη στήριξη στο Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ και κάλεσε όλο τον κόσμο να αντισταθεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού, όπως και να συμμετάσχει στην αποψινή κινητοποίηση, όπως και σε αυτή της Πέμπτης.

Πηγή