Ανοιχτή η προοπτική ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κατάνια – Καλαμάτα – Ηράκλειο – Λεμεσός

Σύσκεψη για την προοπτική της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κατάνια – Καλαμάτα, Ηράκλειο – Λεμεσός θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Νοεμβρίου στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

 Αυτό αποφασίστηκε κατόπιν πρόσκλησης του δημάρχου Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλου στην προχθεσινή πρώτη τηλεσυνεδρίαση της ομάδας συντονισμού “Ευρωγονία”. Στην ίδια συνεδρίαση,  σύμφωνα με τη ανακοίνωση του διαχειριστή της “Ευρωγονία” στο Facebook Ευάγγελου Αλεξανδρή Ανδρούτσου «εκτιμήθηκε ως θετική και αμοιβαία συμφέρουσα η συνεργασία των λιμένων και των τοπικών φορέων, για την κατάθεση προτάσεων συγχρηματοδότησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων αρχικά σε τρεις άξονες:


Α) προς εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό της υλικοτεχνικής υποδομής των λιμένων από κοινού με βέλτιστες πρακτικές, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα CEF

Β) ναυτιλιακής σύνδεσης με κατάλληλο πλοίο οχηματαγωγό και επιβατικό για την τόνωση των πολιτισμικών τουριστικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των περιοχών MΟS

Γ) Τerminal porta Filoxenia, πρωτότυπο σταθμό επιβατών και πολυχώρο πολιτισμού.»

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλοχαιρέτησε τους παρευρισκόμενους και ξεκίνησε τις εργασίες, καλώντας τους να παραγάγουν εξαιρετικά αποτελέσματα για την πραγματικότητα της πόλης που εμπλέκεται και προωθεί το έργο, επεκτείνοντας αν είναι εφικτό τη συμμετοχή σε Λεμεσό και Χάιφα.

Ο πρόεδρος της Λιμενικής Αρχής Ανατολικής Σικελίας Francesco di Sarcina, , εξέφρασε τη βαθιά του ικανοποίηση για την πρωτοβουλία που αγκάλιασε αμέσως με πεποίθηση και στηρίζει ανεπιφύλακτα.

Ο σύμβουλος και τεχνικός προγραμματιστής του PAUPS0Massimo Scatá, σ, παρουσίασε εν συντομία τις δυνατότητες συνεργασίας που πρέπει να υλοποιηθεί σε τεχνικό επίπεδο με επιτυχία για τα έργα. Θα επικεντρωθεί σε αυτόν ο συντονισμός της τεχνικής ομάδας του έργου MΟS (ευρωπαϊκοί δρόμοι της θάλασσας).

Η γραμματέας του PAUPS0  lessandra Lombardo,  θα στηρίξει τον συντονισμό της ιταλικής πλευράς του δικτύου μας.

Ο υπεύθυνος ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, A.ΕΜανώλης Φραγκάκης, περιέγραψε την πραγματικότητα του λιμανιού, ενός από τα καλύτερα στην Ελλάδα, με την έντονη επιθυμία του να συνδεθεί με τη Σικελία προς τα δυτικά και την Κύπρο και το Ισραήλ στα ανατολικά. Η τεχνική ομάδα του έργου CEF (υλικοτεχνικές υποδομές λιμένων) θα επικεντρωθεί σε αυτόν.

Ο πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος, , υπογράμμισε τη σημασία του έργου για την Καλαμάτα, που θα διευκολύνει την κινητικότητα μεταξύ ανθρώπων, τουρισμού, ιδιαίτερα αγαθών κι εμπορευμάτων που θα βρουν διέξοδο απευθείας από την Κρήτη και την Πελοπόννησο στην Ιταλία σε λίγες ώρες πλοήγησης, χωρίς να χρειάζεται να περιηγηθούν στη βόρεια Ελλάδα και την Απουλία, για να ξανακατεβαίνουν μετά στη νότια Ιταλία, σε δύσκολες συνθήκες, μεγάλο κόστος και χρόνους απαγορευτικούς για τα αγροτικά προϊόντα.»

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση: «Οι εργασίες ξεκίνησαν με τον εντοπισμό των ευκαιριών που προσφέρουν οι αμέσως επόμενες ευρωπαϊκές προσκλήσεις – προκηρύξεις, ενώ προχωρούμε εντατικά στην έρευνα και την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνικού υλικού για την προετοιμασία και σύνταξη δομημένων προτάσεων επί των 3 έργων.»