Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Επιστρέφουν στα καθήκοντά τους με αυστηρό πρωτόκολλο

Στα πόστα τους από σήμερα 1.700 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Επιστρέφουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία, ύστερα από 16 μήνες απουσίας, 1.700 υγειονομικοί που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Από αυτούς οι 170 είναι γιατροί, οι 800 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι 730 διοικητικοί υπάλληλοι.

Τον δρόμο για επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών άνοιξε το ΣτΕ, το οποίο έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας.

Πρωτόκολλο

Βάσει της εισήγησης των εμπειρογνωμόνων, η επιστροφή των γιατρών, των νοσηλευτών, των διοικητικών υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού γίνεται με δύο rapid test την εβδομάδα, μάσκες υψηλής προστασίας και με εργασία σε τομείς όπου δεν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες ασθενών. 

Σημειώνεται πως οι ανεμβολίαστοι γιατροί δεν θα πρέπει να τοποθετούνται σε: Μονάδες εντατικής φροντίδας, μονάδες νεογνών και κλινικές – τμήματα με ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Διευκρινίσεις είχε δώσει και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία στη Βουλή. 

Στην ερώτηση που τέθηκε από βουλευτές τι μέλλει γενέσθαι με τις αμοιβές τους, για το διάστημα που τέθηκαν εκτός υπηρεσίας, ο υπουργός Υγείας είχε αναφέρει: «Δεν υπάρχει θέμα αμοιβών. Επιστρέφουν και αρχίζουν να πληρώνονται».

Το ΦΕΚ με τα μέτρα επιστροφής των υγειονομικών στα Νοσοκομεία

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των συναρμόδιων Υπουργείων, με θέμα τα Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της Covid-19, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 31/12/2023, προβλέπει συγκεκριμένα:

Για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό που επιστρέφει στις δομές του παρόντος μετά τη λήξη ισχύος του άρθρου 206 του ν.4820/2021 (Α’ 130) ισχύουν τα εξής μέτρα:

• Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή ΚΝ95)

• Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Το εν λόγω προσωπικό προσκομίζει υποχρεωτικά το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου στον Προϊστάμενο της δομής που εργάζεται.

• Ειδικώς το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δομών του παρόντος δεν παρέχει τις υπηρεσίες του σε κλινικές κλειστής νοσηλείας όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Ογκολογικές και Μονάδες Νεογνών.

• Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε δομής υγείας δύναται να εξειδικεύει τις κλινικές κλειστής νοσηλείας και να αποφασίζει σε ποιες επιπλέον Μονάδες της δομής το εν λόγω προσωπικό δεν παρέχει τις υπηρεσίες του.

• Ο Προϊστάμενος κάθε δομής υγείας οφείλει να υποβάλει στη Διοίκηση της δομής που προΐσταται, κάθε εβδομάδα, έκθεση περί τήρησης ή μη των ως άνω μέτρων για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα με rapid test υποχρεούται και το προσωπικό των νοσοκομείων που έχει λάβει ειδική εξαίρεση από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σύμφωνα με το ίδιο ΦΕΚ.

Μεσσηνία

Σε επίπεδο Μεσσηνίας τώρα, αρκετοί ήταν οι ανεμβολίαστοι που είχαν επιστρέψει νωρίτερα, έστω και προσωρινά, αφού είχαν νοσήσει, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά. Ειδικότερα, όπως είχε δηλώσει η διαιτολόγος του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Καλλιόπη Μπουκέα, η οποία ήταν εκπρόσωπος των εργαζομένων που βρίσκονταν σε αναστολή στη Μεσσηνία, οι ανεμβολίαστοι ανέρχονταν στα περίπου 50 άτομα, ενώ η ίδια έχει επιστρέψει προσωρινά στην εργασία της αφού νόσησε.

Νοσοκομείο Καλαμάτας

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας οι ανεμβολίαστοι που επέστρεψαν χθες ήταν: δύο γιατροί, τρεις διοικητικοί, επτά νοσηλευτές, ένας τεχνικός και ένας παραϊατρικός.