ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0: “Κιτρινόμαυρος” θρίαμβος στην “Αγιά Σοφιά” (vid)

Το πρώτο ντέρμπι στην OPAP Arena βάφτηκε κιτρινόμαυρο. Η ΑΕΚ ήταν ανώτερη του ΠΑΟΚ και στα δύο ημίχρονα και επικράτησε 2-0 χάρη στα γκολ των Γκαρσία και Γκατσίνοβιτς και διατήρησε τη διαφορά έξι βαθμών από τον πρώτο Παναθηναϊκό.

Η ΑΕΚ πήρε τη νίκη και στο πρώτο της ντέρμπι στην OPAP Arena, το οποίο ήταν και το χιλιοστό εντός έδρας παιχνίδι της στην πρώτη κατηγορία, επικρατώντας του ΠΑΟΚ 2-0 με μια μεστή εμφάνιση. Χρυσοί σκόρερ για την Ένωση ήταν ο Λιβάι Γκαρσία στο 35′ και ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς στο 61ο λεπτό, με τον Ελίασον να μοιράζει και τις δύο ασίστ.

Η Ένωση πήρε κεφάλι στο σκορ με το “αγαπημένο της παιχνίδι”. Ο Αραούχο έκλεψε την μπάλα ψηλά από τον Ντάντας και ο Ελίασον έκανε το γύρισμα στον Γκαρσία, ο οποίος με το δεξί εκτέλεσε τον Κοτάρσκι, που δεν μπόρεσε να αντιδράσει.

Στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ πέτυχε και το δεύτερο γκολ με το οποίο κλείδωσε το ντέρμπι. Ο Γκατσίνοβιτς έκλεψε την μπάλα και έστρωσε στον Ελίασον, ο οποίος απέφυγε τον Κουλιεράκη με ωραία ντρίμπλα μέσα στην περιοχή και έκανε το γύρισμα προς τον Σέρβο, ο οποίος από κοντά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και πανηγύρισε έξαλλος το γκολ που σημείωσε.

Η Ένωση ήταν ανώτερη από τον ΠΑΟΚ και το παιχνίδι κύλησε όπως η ίδια ήθελε με τους Θεσσαλονικείς, να απειλούν ελάχιστα τα καρέ του Αθανασιάδη. Με αυτό το τρίποντο η ΑΕΚ διατήρησε τη διαφορά από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό στους έξι, ενώ έσπασε την αρνητική παράδοση που είχε κόντρα στον ΠΑΟΚ. Τελευταία φορά που τον είχε νικήσει εντός έδρας ήταν στις 25 Νοεμβρίου 2017 με 1-0, χάρη στο τέρμα του Μάρκο Λιβάγια. Εκείνη τη σεζόν η ΑΕΚ κατέκτησε τον τίτλο στο τέλος.

Πώς παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες

Ο Ματίας Αλμέιδα παρέταξε την ΑΕΚ με μια αλλαγή σε σχέση με το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό. Ο Μοχαμάντι επέστρεψε στο αριστερό άκρο της άμυνας και αντικατέστησε τον Τζιμπρίλ Σιντιμπέ.

Από την άλλη πλευρά ο Λουτσέσκου προχώρησε σε δύο αλλαγές στους ακραίους αμυντικούς, με τους Σάστρε και Ράφα Σοάρες να ξεκινούν βασικοί, αντί των τραυματιών Τσαούση και Λύρατζη, ενώ στο αριστερό άκρο της επίθεσης ο Ρουμάνος τεχνικός προτίμησε τον Κωνσταντέλια, αντί του Καντουρί που είχε αγωνιστεί βασικός με τον Αστέρα.

Πίεσε ψηλά και έκανε το πρώτο χτύπημα με τον Γκαρσία

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να μπαίνουν με διάθεση να πάρουν τα ηνία του αγώνα από νωρίς. Η ΑΕΚ να πιέσει ψηλά και ο ΠΑΟΚ να προσπαθεί να σπάσει το press με το build-up που προσπαθεί να παίξει όπως κάνει στα παιχνίδια του.

Ο ΠΑΟΚ απείλησε πρώτος στο πέμπτο λεπτό. Οι παίκτες του Λουτσέσκου εκτέλεσαν έξυπνα ένα φάουλ λίγο έξω από την περιοχή του Αθανασιάδη και ο Κωνσταντέλιας από πλάγια θέση έστειλε την μπάλα ελάχιστα άουτ με ψιλοκρεμαστό σουτ.

Τρία λεπτά ήταν η σειρά της ΑΕΚ να απειλήσει. Ο Γκατσίνοβιτς εκτέλεσε απευθείας ένα φάουλ με τον Αουγκούστο να απομακρύνει με το κεφάλι και την μπάλα να περνάει ελάχιστα εκτός εστίας. Στην εξέλιξη της φάσης ο Αραούχο εξαπέλυσε ένα σουτ μέσα από την περιοχή αλλά η μπάλα βρήκε σε αμυνόμενο των φιλοξενούμενων και κατέληξε εύκολα στην αγκαλιά του Κοτάρσκι.

Δευτερόλεπτα μετά στο όγδοο λεπτό, ο ΠΑΟΚ απείλησε με μια κεφαλιά του Ολιβέιρα, έπειτα από γύρισμα του Αουγκούστο, μέσα από τη μικρή περιοχή, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ, παρότι ήταν κοντά στην αντίπαλη εστία.

Στο 20ο λεπτό ο ΠΑΟΚ απείλησε με τον Σέρχιο Αραούχο. Ο Μουκουντί έκλεψε την μπάλα ψηλά και έδωσε στον αρχηγό του, ο οποίος εξαπέλυσε ένα σουτ από μακριά. Η μπάλα βρήκε στην πλάτη του Γκαρσία και πήρε περίεργη τροχιά, με τον Κοτάρσκι να απομακρύνει σε κόρνερ.

Σταδιακά η απόδοση των φιλοξενούμενων έπεφτε με τον Νάρεϊ να πραγματοποιεί τη χειρότερη εμφάνιση με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Ο Λουτσέσκου προσπάθησε να τον “βάλει” στο ματς αλλάζοντάς τον πλευρά με τον Κωνσταντέλια, αλλά δεν πήρε από αυτόν αυτό που ήθελε σε καμία φάση του αγώνα.

Αντίθετα η ΑΕΚ πίεσε ψηλά και βρήκε το γκολ που έψαχνε με τον Γκαρσία στο 35′. Στα υπόλοιπα λεπτά του ημιχρόνου, η Ένωση είχε δύο καλές στιγμές για να πετύχει και δεύτερο γκολ.

Αρχικά ο Πινέδα με ένα υπέροχο σλάλομ αφού έκλεψε την μπάλα έκανε το σουτ, αλλά ο Κοτάρσκι απομάκρυνε ενστικτωδώς, ενώ στο 41′ ο Λιβάι αφού απέφυγε Ίνγκασον και Σάστρε με δυνατό σουτ από πλάγια θέση νικήθηκε από τον Κροάτη κίπερ του ΠΑΟΚ.

Ο Γκατσίνοβιτς σφράγισε τη νίκη για τους κιτρινόμαυρους

Στο δεύτερο μέρος ο ρυθμός του αγώνα έπεσε με τις δύο ομάδες να απειλούν λιγότερο τις δύο εστίες. Ο Γκατσίνοβιτς πλασέ στο 46′ από το ύψος της περιοχής έστειλε την μπάλα άουτ, χωρίς να ανησυχήσει τον Κοτάρσκι.

Ο ΠΑΟΚ πήρε περισσότερο την μπάλα στα πόδια του, αλλά είχε μόλις μια τελική με τον Κωνσταντέλια στο 47′, την οποία σταμάτησε ο Βίντα με το κορμί του. Αντίθετα η ΑΕΚ βρήκε το γκολ που έψαχνε με τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς στο 61ο λεπτό.

Μετά το 2-0 οι παίκτες του Αλμέιδα άφησαν την μπάλα στον ΠΑΟΚ και αμύνθηκαν στο δικό τους μισό, καθώς το μέλημά τους πλέον ήταν να διατηρήσουν το υπέρ τους προβάδισμα στο σκορ. Μάλιστα το κατάφεραν δίχως να δυσκολευτούν ιδιαίτερα, καθώς είχαν σωστές αντιδράσεις στις επιθετικές προσπάθειες των παικτών του Λουτσέσκου, που απείλησαν ελάχιστα τον Αθανασιάδη.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Ρότα, Βίντα (89′ Μήτογλου), Μουκουντί, Μοχαμάντι, Σιμάνσκι, Πινέδα (76′ Γιόνσον), Ελίασον (82′ Άμραμπατ), Γκατσίνοβιτς (82′ Μάνταλος), Γκαρσία, Αραούχο (89′ Γαλανόπουλος).

ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Σάστρε, Ίνγκασον, Κουλιεράκης, Ράφα Σοάρες, Ντάντας (66′ Σβαμπ), Κούρτιτς (66′ Ελ Καντουρί), Ντόουγκλας, Νάρεϊ (66′ Μπίσεσβαρ), Κωνσταντέλιας, Ολιβέιρα.

Τα highlights του παιχνιδιού:
Η βαθμολογία της Superleague

Η ΑΕΚ πανηγύρισε μια τεράστια νίκη επί του ΠΑΟΚ στην «OPAP Arena» στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής της Superleague, παραμένοντας στο κυνήγι του Παναθηναϊκού.

Έτσι η Ένωση ανέβηκε στους 24 πόντους, κρατώντας τη δεύτερη θέση και είναι στο -6 από το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ενώ την ίδια ώρα ο Δικέφαλος του βορρά έμεινε στους 16 βαθμούς και την 5η θέση, όντας κάτω από Ολυμπιακό και Βόλο.

Νωρίτερα, ο Ολυμπιακός πήρε το θετικό αποτέλεσμα απέναντι στη Λαμία με σκορ 2-0, πιάνοντας έτσι στους 20 βαθμούς τον Βόλο και ανεβαίνοντας στην 3η θέση του πίνακα, όντας στο -4 από ΑΕΚ και -10 από τον Παναθηναϊκό.