Αδειάζει το πολεμικό σεντούκι του Πούτιν, βυθίζεται η ρωσική οικονομία – Χάνονται δισ. από φυσικό αέριο, πετρέλαιο

Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Ρωσίας για το 2022 έχει σχεδόν εξανεμιστεί μετά την απότομη πτώση των εξαγωγών ενέργειας κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, που οδήγησε σε μηνιαίο έλλειμμα που έφθασε τα 360 δισ. ρουβλίων (5,9 δισ. δολάρια), όπως γράφουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ρωσία κατέγραψε πλεόνασμα σχεδόν 500 δισ. ρουβλίων τους πρώτους επτά μήνες του έτους. Αλλά το σωρευτικό σύνολο μειώθηκε σε μόλις 137 δισ. ρούβλια τον περασμένο μήνα, γεγονός που υποδηλώνει μεγάλο έλλειμμα τον Αύγουστο, το οποίο οι οικονομολόγοι απέδωσαν σε απότομη μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Το πλεόνασμα της Ρωσίας κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους έφθασε τα 1,37 δισ. ρουβλίων, καθώς δημιούργησε ένα “πολεμικό σεντούκι” χάρη στην άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Οι ρωσικές ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί στο ένα πέμπτο περίπου των προ της εισβολής παραδόσεων. Στις αρχές Σεπτεμβρίου δήλωσε ότι θα κρατήσει κλειστό επ’ αόριστον τον Nord Stream 1, ο οποίος διέρχεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, εκτός εάν η Δύση άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η τιμή του πετρελαίου, το οποίο συμβάλλει ακόμη περισσότερο από το φυσικό αέριο στον προϋπολογισμό της Ρωσίας, έχει επίσης μειωθεί απότομα από τον Ιούνιο. Οι διεθνείς τιμές έχουν διολισθήσει από περίπου 120 δολάρια το βαρέλι σε κάτω από 100 δολάρια. Η Ρωσία χρειάστηκε επίσης να προεξοφλήσει περαιτέρω το πετρέλαιό της για να ενθαρρύνει νέους αγοραστές, όπως η Ινδία, να πάρουν βαρέλια που κάποτε θα πήγαιναν στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η ανάκαμψη του ρωσικού νομίσματος από την αμέσως επόμενη ημέρα της εισβολής είχε αντίκτυπο στο πόσα ρούβλια προέκυψαν από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες κανονικά τιμολογούνται σε δολάρια ή ευρώ.

Η απότομη επιδείνωση των οικονομικών του ρωσικού κράτους έρχεται την ώρα που ο στρατός της κατατροπώνεται στη βορειοανατολική Ουκρανία, στη μεγαλύτερη στρατιωτική της αποτυχία από τότε που έχασε τη μάχη για την πρωτεύουσα Κίεβο τον Μάρτιο, γράφουν οι Financial Times.

Μειώνονται τα έσοδα

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των εσόδων του προϋπολογισμού που έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής, μειώθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η ΕΕ έχει επίσης απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα. Η απαγόρευση της ΕΕ για τις εισαγωγές μεταφερόμενου ρωσικού αργού αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο.

Τα έσοδα από μη πετρελαϊκά προϊόντα και φυσικό αέριο μειώθηκαν επίσης δραστικά, κατά 37% σε ετήσια βάση, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η Ρωσία αρχικά επέδειξε ανθεκτικότητα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των τιμωρητικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του “παγώματος” του μισού των συναλλαγματικών αποθεμάτων της.

Αλλά το κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας, η Gazprom, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η παραγωγή μειώθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. Οι εξαγωγές, οι οποίες ρέουν κυρίως προς την Ευρώπη, μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τρίτο.

Τα έσοδα φαίνεται ότι θα επιδεινωθούν μετά την αναστολή από τη Ρωσία της λειτουργίας του Nord Stream 1, ενός από τους κύριους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 4,3% τον Ιούλιο του 2022 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της χώρας. Οι αναλυτές της Aton, μιας ρωσικής χρηματιστηριακής εταιρείας, αναμένουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 5% το 2023 λόγω της πτώσης της ενεργειακής παραγωγής.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εξέφρασε επιφυλακτικότητα για τις οικονομικές προοπτικές σε έκθεση που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα για την περιφερειακή οικονομία, σημειώνοντας ότι οι εξαγωγές είναι πιθανό να υποχωρήσουν και πρόκειται να συνεδριάσει την Παρασκευή για μια απόφαση σχετικά με τα επιτόκια.

Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής αύξησαν τα επιτόκια σε ποσοστό ρεκόρ 20% και εισήγαγαν ελέγχους κεφαλαίων για να καταστείλουν την επίθεση στο ρούβλι τις ημέρες που ακολούθησαν το ξέσπασμα του πολέμου. Το κόστος δανεισμού μειώθηκε σταδιακά από τότε και τώρα βρίσκεται στο 8%.

Πηγή: Financial Times