Έρχεται νέος γύρος πληρωμών για τους “φουσκωμένους” λογαριασμούς του ρεύματος – Πότε θα γίνουν οι πιστώσεις

Τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ επιπλέον θα μοιραστούν οι καταναλωτές μέσω της πλατφόρμας του power pass με τα χρήματα να εμφανίζονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς προς το τέλος Αυγούστου. Οι “τυχεροί” θα είναι και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες καθώς χρήματα θα διατεθούν σε όσους παρέλαβαν εκκαθαριστικό λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στον Ιούνιο.

Για την 2η φάση του power pass δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν νέες αιτήσεις. Όσοι έκαναν ήδη αίτηση, έχουν γνωστοποιήσει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι να περιμένουν την πίστωση του σχετικού ποσού.

Προφανώς τα χρήματα που θα πιστωθούν στον 2ο γύρο του power pass θα είναι λιγότερα σε σχέση με την 1η πληρωμή που έγινε πριν από μερικές εβδομάδες. Και αυτό διότι αυτή τη φορά θα εξεταστεί μόνο το ύψος του εκκαθαριστικού λογαριασμού του Ιουνίου και όχι της περιόδου Δεκεμβρίου-Μαίου όπως συνέβη στον πρώτο γύρο πληρωμών. Ωστόσο, όσοι παρέλαβαν τον Ιούνιο πολύ φουσκωμένους λογαριασμούς, θα διαπιστώσουν ότι τα χρήματα θα είναι αρκετά καθώς όλα εξαρτώνται από την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει αποτυπωθεί στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς με ημερομηνία έκδοσης τον Ιούνιο.

Αν για παράδειγμα τον Ιούνιο έχει εκδοθεί ένας λογαριασμός που αποτυπώνει κατανάλωση 1200 κιλοβατωρών, τότε μόνο από την ρήτρα αναπροσαρμογής, θα έχει υπάρξει επιβάρυνση 294 ευρώ. Στον συγκεκριμένο λογαριασμό έχουν ήδη αποτυπωθεί επιδοτήσεις και εκπτώσεις συνολικού ύψους 185 ευρώ οπότε ο καταναλωτής θα εισπράξει το 60% της διαφοράς ήτοι 65 ευρώ. Όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση, τόσο περισσότερα θα είναι και τα αναδρομικά για τον μήνα Ιούνιο. Στις 1000 κιλοβατώρες, τα αναδρομικά θα πέσουν στα 51 ευρώ, ενώ στις 2000 κιλοβατώρες θα ανέβουν στα 118 ευρώ.

Υπάρχει και μια άλλη διάσταση: χιλιάδες καταναλωτές, κόπηκαν από τα αναδρομικά στον πρώτο γύρο επειδή το ποσό που δικαιούνταν ήταν πολύ μικρό. Τώρα όμως, που θα ενσωματωθούν στο δείγμα και οι λογαριασμοί του Ιουνίου, χιλιάδες θα είναι αυτοί που θα ξεπεράσουν το κατώτατο όριο των 18 ευρώ οπότε θα υπάρξει συνολική πληρωμή μαζί με τα (λίγα) αναδρομικά που αναλογούν για το διάστημα Δεκεμβρίου-Μαίου. Από την άλλη, για τους έχοντες μεγάλες καταναλώσεις πρέπει να σημειωθεί ότι το ανώτατο όριο των 600 ευρώ συμπεριλαμβάνει και τις καταναλώσεις του Ιουνίου οπότε όσοι έχουν ήδη πάρει 600 ευρώ από τον πρώτο γύρο πληρωμών, δεν θα λάβουν επιπλέον χρήματα.