Ένα σ/κ ακούγοντας Phil Collins

Ο Philip David Charles Collins LVO γεννήθηκε στο Δυτικό Λονδίνο στις 30 Ιανουαρίου του 1951.Είναι Άγγλος ντράμερ, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, παραγωγός δίσκων και ηθοποιός. Υπήρξε ντράμερ και τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος Genesis (στη δεκαετία του ΄70) και έκανε επίσης καριέρα ως σόλο καλλιτέχνης. Από την εποχή των Genesis, τις συνεργασίες του με άλλους καλλιτέχνες, καθώς και τη σόλο καριέρα του, μετράει περισσότερα από 40 singles στις ΗΠΑ από οποιονδήποτε άλλο καλλιτέχνη. Μεγάλες επιτυχίες του είναι τα “In the Air Tonight”, “Against All Odds (Take a Look at Me Now)”, “One More Night” και “Another Day in Paradise”.

Από την ηλικία των πέντε ετών ασχολήθηκε με τη μουσική παίζοντας ντραμς, ενώ λίγο αργότερα ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του σε δραματική σχολή, η οποία του εξασφάλισε διάφορους ρόλους ως παιδί ηθοποιός. Έγινε μέλος των Genesis το 1970 ως ντράμερ τους και αργότερα το1975 ως τραγουδιστής μετά την αποχώρηση του Peter Gabriel. Στη δεκαετία του 1980 άρχισε solo καριέρα κυκλοφορώντας τα άλμπουμ Face Value (1981), Hello, I Must Be Going (1982), No Jacket Required (1985) και …But Seriously (1989). Ο Collins έγινε, σύμφωνα με τo AllMusic, «ένας από τους πιο επιτυχημένους ποπ και ενήλικους σύγχρονους τραγουδιστές της δεκαετίας του ’80 και μετά».

Έγινε επίσης γνωστός για έναν χαρακτηριστικό ήχο τυμπάνων με κλειστή αντήχηση σε πολλές από τις ηχογραφήσεις του. Το 1985, ήταν ο μόνος καλλιτέχνης που έπαιξε και στις δύο συναυλίες Live Aid. Συνέχισε την καριέρα του ως ηθοποιός, εμφανιζόμενος στο Miami Vice και στη συνέχεια πρωταγωνίστησε στην ταινία Buster (1988). Το 1996, ο Collins άφησε τους Genesis για να επικεντρωθεί στη σόλο δουλειά του. Για το soundtrack Ταρζάν της Disney (1999) πήρε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το “You’ll Be in My Heart”. Επανήλθε στους Genesis για την περιοδεία τους Turn It On Again το 2007. Το 2016 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του και ολοκλήρωσε την περιοδεία του Not Dead Yet το 2019. Στη συνέχεια επέστρεψε στους Genesis το 2020 για δεύτερη περιοδεία επανασύνδεσης το 2022.

Έχει ηχογραφήσει οκτώ στούντιο άλμπουμ που έχουν πουλήσει 33,5 εκατομμύρια στις ΗΠΑ και 150 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, καθιστώντας τον έναν από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο. Είναι ένας από τους τρεις μόνο καλλιτέχνες  μαζί με τον Paul McCartney και τον Michael Jackson, οι οποίοι έχουν πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους τόσο ως σόλο καλλιτέχνες όσο και ξεχωριστά ως μέλη μιας μπάντας.

Έχει κερδίσει οκτώ βραβεία Grammy, έξι Brit Awards (κερδίζοντας σαν τον Καλύτερο Βρετανό Καλλιτέχνη τρεις φορές), δύο Χρυσές Σφαίρες, ένα Όσκαρ και ένα Βραβείο Disney Legend. Του απονεμήθηκαν έξι βραβεία Ivor Novello από τη Βρετανική Ακαδημία Τραγουδιστών, Συνθετών και Συγγραφέων, συμπεριλαμβανομένου του International Achievement Award. Έλαβε ένα αστέρι στο Hollywood Walk of Fame το 1999 και μπήκε στο Songwriters Hall of Fame το 2003 και στο Rock and Roll Hall of Fame ως μέλος των Genesis το 2010.

Με πληροφορίες : από τις 4 στις 5 -Κώστας Ζουγρής

Photo: Detroit free press