Έναρξη της σχολικής χρονιάς με ελάχιστες ελλείψεις και πολλά χαμόγελα

Με αγιασμό, ευχές και χαμόγελα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά 2022– 2023, με το πρώτο κουδούνι να χτυπά και στα σχολεία του Δήμου Καλαμάτας, σήμερα Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022.

Τα σχολεία του Δήμου Καλαμάτας, υποδέχθηκαν μαθητές και εκπαιδευτικούς δίχως προβλήματα, με τις εγκαταστάσεις να είναι συντηρημένες και περιποιημένες. Επίσης, μέσω των Δημοτικών Σχολικών Επιτροπών έχουν υπάρξει οι απαραίτητες προμήθειες σε υλικά και μέσα, σε συνεννόηση με τους Διευθυντές των σχολείων.

Σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: «Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει για τα παιδιά μας και θα ήθελα να ευχηθώ σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς αυτός ο νέος κύκλος μάθησης να συνδυαστεί με υγεία, δύναμη, ασφάλεια και να φέρει πρόοδο, γνώση και στιγμές δημιουργίας. Οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας εργάστηκαν σκληρά όλο το καλοκαίρι ώστε τα παιδιά και οι δάσκαλοι τους να βρουν όλα τα σχολικά κτίρια απολύτως έτοιμα. Και φυσικά θα είμαστε δίπλα τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για να επιλύουμε τυχόν προβλήματα και να ικανοποιούμε τα αιτήματά τους. Τα παιδιά και η εκπαίδευσή τους είναι για εμάς απόλυτη προτεραιότητα».

Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, η φετινή αναμένεται να αρχίσει με τα βιβλία έτοιμα στο σύνολο των σχολείων και με ελάχιστα κενά εκπαιδευτικών, αφού από τον προηγούμενο μήνα σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου προσελήφθησαν 640 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και 1.300 αναπληρωτές.

Σε επίπεδο νομού προβλήματα διαφαίνονται σχετικά με κενά που προέκυψαν τελευταία στιγμή σε ειδικό βοηθητικό προσωπικό και σχολικούς νοσηλευτές παράλληλης στήριξης, ενώ, με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε αρκετά νηπιαγωγεία δεν υπάρχουν καθαρίστριες.

Ο Δημήτρης Οικονομόπουλος, περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου ανέφερε ότι “έχουν γίνει περίπου 640 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών τον Αύγουστο, και, επιπλέον, έχουν προσληφθεί περί τους 1.300 αναπληρωτές -οι οποίοι έχουν ήδη τοποθετηθεί στα σχολεία τους”. Και προσθέτει πως “αυτή τη στιγμή σε επίπεδο πρωτοβάθμιας έχει καλυφθεί το σύνολο των κενών”, ενώ, “σε επίπεδο δευτεροβάθμιας πάνω από το 90-95%”.  

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

Ο ίδιος αναφέρει ότι “υπάρχει ένα μικρό ζήτημα, σε λίγες περιπτώσεις που έχουμε άδειες της τελευταίας στιγμής και δεν είχαμε προβλέψει”. Με αποτέλεσμα “να υπάρχουν κάποια κενά σε ειδικό βοηθητικό προσωπικό παράλληλης στήριξης”. Διευκρινίζει δε ότι αυτό δεν αφορά στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, όπου “είμαστε καλυμμένοι”, προσθέτοντας ότι “τα όποια προβλήματα αφορούν σε μεμονωμένες περιπτώσεις”. Όπως συμβαίνει και με κενά που παρουσιάστηκαν σε σχολικούς νοσηλευτές και σύμφωνα με τον Δημ. Οικονομόπουλο θα καλυφθούν “μάλλον το 3ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου” οπότε θα γίνουν οι προσλήψεις για την κάλυψη των κενών που θα εντοπιστούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου διαβεβαιώνει ακόμη πως “τα βιβλία είναι ήδη στα σχολεία”, καθώς και ότι, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, “δεν θα υπάρξει σχολείο χωρίς εκπαιδευτικό” -ενώ από αύριο Τρίτη τα σχολεία “θα λειτουργήσουν με το πληρέστερο δυνατό πρόγραμμα”.

ΜΑΘΗΜΑ ΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΣΤΟΝ ΜΕΛΙΓΑΛΑ

Αναφορικά με την κατάσταση των σχολικών υποδομών, ο κ. Οικονομόπουλος λέει ότι “σε συνεργασία με τις κατά τόπους τοπικές αυτοδιοικήσεις έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια μέσα στο καλοκαίρι -η οποία σε κάποιες περιπτώσεις συνεχίζεται. Στη Μεσσηνία δε επισημαίνει ότι “υπάρχει ζήτημα με το Γυμνάσιο-Λύκειο Μελιγαλά”, στο οποίο συνεχίζονται οι επισκευές και “για λίγες μέρες τα μαθήματα θα γίνονται σε χώρους που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος Οιχαλίας”.

Σε ό,τι έχει σχέση με τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του Covid, ο περιφερειακός διευθυντής επισημαίνει ότι ναι μεν η μάσκα είναι προαιρετική, ωστόσο, “τα μέτρα υγιεινής και καθαριότητας εφαρμόζονται απαρέγκλιτα -όπως ο καθαρισμός των αιθουσών και όλων των επιφανειών από τις καθαρίστριες, αλλά και ο σχολαστικός καθαρισμός των χεριών και ο συχνός αερισμός των αιθουσών, για να αποτρέψουμε τη διάδοση του κορονοϊού”. 

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά μαθητών, ο Δημήτρης Οικονομόπουλος λέει ότι “οι κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έχουν ολοκληρώσει το μεγάλο όγκο των δρομολογίων και εκκρεμούν κάποια που κηρύχθηκαν άγονα”. Γι’ αυτά “γίνεται προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ώστε οι μαθητές να μεταφέρονται απρόσκοπτα από και προς το σχολείο τους”.

Καταλήγοντας, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου δηλώνει “ανοιχτός και διαθέσιμος για συνεργασία με τους γονείς, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία της εκπαιδευτικής διαδικασίας”. Επίσης απευθύνει τις ευχαριστίες του στην τοπική αυτοδιοίκηση “για την εξαιρετική έως τώρα συνεργασία” και εύχεται καλή σχολική χρονιά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, για τους οποίους τονίζει πως “κάνουν το καλύτερο δυνατό τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας για την υποστήριξη και την πρόοδο των παιδιών μας”.

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ

Χριστίνα Λαδά, πρόεδρος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Μεσσηνίας:

Η Χριστίνα Λαδά μιλώντας στην “Ε” λέει ότι ναι μεν δεν φαίνεται ότι υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ωστόσο, ο σύλλογός τους εντοπίζει προβλήματα που έχουν να κάνουν με το ειδικό βοηθητικό προσωπικό παράλληλης στήριξης και τη λειτουργία υπεράριθμων τμημάτων. Επίσης, ένα άλλο ερώτημα που θέτουν προς τους αρμόδιους φορείς είναι “τι θα απογίνει με το διευρυμένο ολοήμερο;”. Η ίδια επισημαίνει σχετικά με αυτό πως “για άλλη μια φορά το υπουργείο προχωρά σε επιχειρησιακές μεταβολές, χωρίς να είναι καθόλα έτοιμο και χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές (εστιατόρια, χώροι ξεκούρασης κ.ά.) στα σχολεία για να φιλοξενούνται τόσες ώρες οι μαθητές”. Ένα άλλο βασικό ζήτημα όπως λέει είναι ότι “σε νηπιαγωγεία λείπουν καθαρίστριες”, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών και οι… τραγικές μισθολογικά και εργασιακά συμβάσεις των αναπληρωτών. Ακόμη, προβλήματα υπάρχουν όπως επισημαίνει η κ. Λαδά και σε επίπεδο εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα ελλείψεις σε διαδραστικούς πίνακες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Κώστας Κατσούλης, πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Μεσσηνίας:

Ο Κώστας Κατσούλης λέει πως δεν έχουν εντοπίσει σοβαρά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό ενώ και τα βιβλία έχουν φτάσει στα σχολεία. Σε συνάντηση της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας την περασμένη Πέμπτη με το νέο διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Αγάπιο Οικονομίδη, ενημερώθηκαν ότι δεν έχουν γίνει συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων σχολείων, ενώ θα λειτουργήσει ένα επιπλέον τμήμα στο 2ο Λύκειο Καλαμάτας. Σχετικά με τους αναπληρωτές, ενημερώθηκαν από τη Δευτεροβάθμια ότι από τους συνολικά 103 οι οποίοι προσλήφθηκαν στη Μεσσηνία, παρουσιάστηκαν οι 100. Οι 3 που δεν ανέλαβαν καθήκοντα θα καλυφθούν από συναδέλφους τους είτε κατά την επανατοποθέτηση του διδακτικού προσωπικού στα σχολεία, είτε κατά τη δεύτερη φάση των διορισμών αναπληρωτών. Καλυμμένες είναι οι θέσεις εκπαιδευτικών και στο Μουσικό Σχολείο, ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να παραδοθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω του ΕΣΠΑ, εξοπλισμός που θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των ειδικοτήτων, στα 4 ΕΠΑΛ του νομού.

Παύλος Χριστόπουλος, πρόεδρος Ένωσης Γονέων Δήμου Καλαμάτας:

Ο Παύλος Χριστόπουλος μας επισημαίνει ότι περιμένουν με την έναρξη των σχολείων να δουν πού υπάρχει πρόβλημα και σε ποιο τομέα, ώστε να παρέμβουν ουσιαστικά και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. Υπενθυμίζει ότι ήδη ο σύλλογός τους έχει συναντηθεί με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Βασίλη Καπέλιο για τη μεταφορά των μαθητών και έχει λάβει τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις λέει ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει επιδοθεί σε ράλι εργασιών για να λύσει τεχνικά ζητήματα, ενώ και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας του νομού τούς έχουν διαβεβαιώσει ότι το υπουργείο Παιδείας γνωρίζει όλα τα κενά που προέκυψαν από αναρρωτικές ή άδειες εγκυμοσύνης, ώστε να καλυφθούν οι θέσεις κατά τη δεύτερη φάση προσλήψεων.

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ένωσης Γονέων απευθύνει κάλεσμα προς τους γονείς των μαθητριών και μαθητών να δραστηριοποιηθούν στους Συλλόγους Γονέων “διεκδικώντας τις καλύτερες συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας”. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γίνουν μέλη της Ένωσης Γονέων στο Facebook (ΓΟΝΕΙΣ & ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ) ή να επικοινωνήσουν στο email: enosisk@gmail.com