Τέλη κυκλοφορίας 2024 : Η προθεσμία καταβολής λήγει 29 Φεβρουαρίου

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Όσοι καθυστερήσουν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, έστω και για ένα λεπτό, θα κληθούν να καταβάλουν ως πρόστιμο το διπλάσιο ποσό. Η διαδικασία εκτύπωσης και πληρωμής μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά και είναι αρκετά απλή:

Εκτύπωση και τρόπος πληρωμής

Τα ειδοποιητήρια για το τι οφείλει ο κάθε ιδιοκτήτης οχήματος είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «ΜyCar».

Υπάρχει και δεύτερος τρόπος χωρίς τη χρήση των κωδικών TAXIS. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται ο προσωπικός σας ΑΦΜ και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος.

Η πληρωμή μπορεί να πραγματοποιηθεί:

  • μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.
  • μέσω Web banking εφόσον έχετε πρόσβαση στην διαθέσιμη εφαρμογή από την τράπεζά τους. Σε αυτή την περίπτωση θα  ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF»
  • στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.
  • Με το  τέλος της παράτασης για την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας σταματά και η παράταση που ισχύει για όσους θέλουν να θέσουν σε ακινησία το Ι.Χ. τους και να απαλλαγούν από τα τέλη του ίδιου έτους.

Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή

Άτομα με αναπηρία, όπως και γονείς ΑμεΑ απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Η απαλλαγή αφορά ένα όχημα ανά οικογένεια. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποια αυτόματη διαδικασία, ώστε να μηδενίζονται τα τέλη σε όσους εμφανίζει το σύστημα πως έχουν τη σχετική πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ και είναι δικαιούχοι επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ.

Ακόμη και εκείνοι που έχουν βγάλει τη σχετική κάρτα για στάθμευση σε θέσεις αναπήρων και απαλλαγή από διόδια, εμφανίζονται κανονικά στο σύστημα ως υπόχρεοι καταβολής τελών κυκλοφορίας, αν δεν έχουν κάνει οι ίδιοι αίτηση, με την οποία θα ζητήσουν από την εφορία την απαλλαγή τους. Για την απαλλαγή μπορείτε να κάνετε αίτηση δια ζώσης στη ΔΟΥ της περιοχής σας, ταχυδρομικά ή ψηφιακά. Η ψηφιακή αίτηση γίνεται στην πύλη myAADE

Με πληροφορίες από naftempiriki.gr