Πότε πληρώνονται επιταγή ακρίβειας και συντάξεις

Από την Τρίτη 20 έως την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, σχεδιάζει η κυβέρνηση να καταβάλει τις αυξήσεις συντάξεων, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την επιταγή ακρίβειας.

Θα ακολουθήσει στα τέλη Ιανουαρίου 2023 (με την πληρωμή των συντάξεων Φεβρουαρίου) η καταβολή της οριζόντιας αύξησης στις συντάξεις από 7% έως 8%.

Οσον αφορά στην επιταγή ακρίβειας, πρόκειται για έκτακτο επίδομα το οποίο σχεδιάζεται να δοθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, γύρω στις 20 Δεκεμβρίου, προκειμένου οι δικαιούχοι να βοηθηθούν οικονομικά ενόψει των εορτών.

Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη πληρωμή της επιταγής ακρίβειας στους δικαιούχους (είχαν πιστωθεί 200 ευρώ τον Απρίλιο 2022) είναι πως το ποσό αυξήθηκε στα 250 ευρώ από 200 ευρώ και διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Την επιταγή αυτή θα λάβουν:

• 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι, δηλαδή όσοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 800 ευρώ.

• Περίπου 30.000 ανασφάλιστοι υπερήλικοι. Δηλαδή όλοι όσοι είναι πάνω από 67 ετών και δεν έχουν κατοχυρώσει ασφαλιστικό δικαίωμα.

• 172.000 άτομα με αναπηρία. Αυτό αφορά όσους έχουν οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας.

• 1,5 εκατ. πολίτες που λαμβάνουν ήδη το επίδομα παιδιού.

• 250.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Αυξήσεις συντάξεων

Με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2023, που θα πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα (από 20/12), περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν κέρδος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Παράλληλα, η τέταρτη ετήσια αύξηση που προβλέπεται από τον ν. Βρούτση θα πραγματοποιηθεί με την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου.

Θα ακολουθήσει (στο τέλος Ιανουάριου 2023) η οριζόντια αύξηση του 7%-8%. Τονίζεται ότι η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη αυξάνονται. Δηλαδή, έστω ότι ο συντελεστής αύξησης για το 2023 είναι 7%, τότε η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 411 ευρώ το 2023 από 384 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό θα είναι το ποσό που θα λαμβάνει ο ήδη συνταξιούχος.

Αλλά και κάθε νέα σύνταξη θα εκδίδεται με αυτό το ποσό. Η διαδικασία αυτή είναι διαρκής: εάν υποθέσουμε ότι το 2023, ο μέσος όρος ΑΕΠ και πληθωρισμού θα είναι 5%, τότε από το 2024 και εφεξής η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 432 ευρώ και ούτω καθεξής. Αντιστοίχως με τον ίδιο τρόπο αυξάνεται και το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»