Μαθήματα ανθρωπιάς στο λιμάνι της Καλαμάτας – Λιμενικό και Δήμος βοήθησαν στη διάσωση 92 μεταναστών με δεκάδες παιδιά

Στην περισυλλογή 94 αλλοδαπών που επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος 55 ναυτικά μίλια δυτικά της Πύλου, προχώρησε παραπλέον πλοίο, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού.

Σε εξέλιξη είναι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέρου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων μεταναστών που επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος

Το ιστιοφόρο βρισκόταν σε δυσχερή θέση και αιτήθηκε συνδρομή. Το πλοίο με τους αλλοδαπούς κατευθύνεται στο λιμάνι της Καλαμάτας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή είναι άνεμοι νότιοι 6 μποφόρ.

Μαθήματα ανθρωπιάς στο λιμάνι της Καλαμάτας – Λιμενικό και Δήμος βοήθησαν στη διάσωση 92 μεταναστών με δεκάδες παιδιά. Να σημειωθεί ότι το ένα εκ των πλοίων, το ”LAURA BASSI” σημαίας Ιταλίας περισυνέλλεξε τους μετανάστες και τους μετέφερε στο λιμάνι της Καλαμάτας όπου μετά την καταμέτρηση οδηγήθηκαν στις αποθήκες όπου θα παραμείνουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Σε εξέλιξη είναι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέρου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων μεταναστών που επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος

Ενενήντα δύο πρόσφυγες, ανάμεσά τους, 30 μικρά παιδιά, τα περισσότερα ηλικίας, περίπου, τριών ετών, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, ύστερα από επιχείρηση διάσωσης από το «σαπιοκάραβο», στο οποίο επέβαιναν, νοτιοδυτικά της Πύλου. 

Διάσωση 92 μεταναστών στο λιμάνι της Καλαμάτας

Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στις αποθήκες του Λιμανιού, όπου το Λιμενικό Σώμα και ο Δήμος Καλαμάτας φροντίζουν για τα απαραίτητα, καθώς υπάρχουν πολύ μικρά παιδιά, τα οποία είναι ταλαιπωρημένα από το ταξίδι. 

Σε εξέλιξη είναι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέρου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων μεταναστών που επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες καταστράφηκε κατά την προσέγγισή του σε παραλία του νησιού. Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν 49 άνθρωποι και αναζητούνται άλλοι 6. 

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων μεταναστών διεξάγονται υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας. 

H ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή περί τα 65 ν. μ. νοτιοδυτικά Πύλου υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.).
Ειδικότερα, το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ ενημερώθηκε για την ύπαρξη ξύλινου σκάφους (α.λ.σ.) σε δυσχερή θέση με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Το εν λόγω σκάφος εντοπίστηκε από το Φ/Γ πλοίο ”NORDIC ANNA” σημαίας Πορτογαλίας, το οποίο περισυνέλεξε ογδόντα δύο (82) άτομα, ενώ τρία (03) άτομα περισυνελέγησαν από το Δ/Ξ πλοίο ”KOOL BALTIC” σημαίας Λιβερίας.


Ανωτέρω πλοία κατέπλευσαν στο αγκυροβόλιο Καλαμάτας, από όπου οι εν λόγω αλλοδαποί μετεπιβιβάζονται σε ιδιωτικά μέσα και μεταφέρονται με ασφάλεια στον οικείο λιμένα.
Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιχειρούν για τον εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων ένα (01) παραπλέον πλοίο και ένα (01) μη επανδρωμένο αεροσκάφος (ΜΕΑ). Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι άνεμοι ΑΒΑ 4 – 5 BF.