Κλιμακώνουν τις πιέσεις τους οι αγρότες της Μεσσηνίας με δυναμικές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Καλαμάτας (vid)

Συλλαλητήριο στην Καλαμάτα πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι οι αγρότες, μετά από πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων Μεσσήνης και Χανδρινού με την συμμετοχή δεκάδων αγροτών, από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Προηγήθηκαν προσυγκεντρώσεις στο Χανδρινού, στους Γαργαλιάνους, στην Καζάρμα και στη Μεσσήνη, απ’ όπου συγκροτημένα αναχώρησαν στις 11 περίπου το πρωί για την Καλαμάτα.

Στο κέντρο της Καλαμάτας με τα τρακτέρ και κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους μπήκαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες – μέλη των Αγροτικών Συλλόγων Μεσσήνης και Χανδρινού, αλλά και από άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, για να διαμαρτυρηθούν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου.

Στην πορεία – μηχανοκίνητη διαμαρτυρία τους είχαν την συμμετοχή και από άλλες παραγωγικές τάξεις όπως αυτές των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων.

Μετά τις προσυγκεντρώσεις σε διάφορες περιοχές του νομού τελικός προορισμός των αγροτών ήταν η πόλη της Καλαμάτας και συγκεκριμένα η κεντρική πλατεία της πόλης με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο με τα αγροτικά τους μηχανήματα και με στόχο τις αμέσως επόμενες ημέρες να δυναμώσουν περισσότερο τα μπλόκα τους στο νομό.

Παράλληλα, πριν φτάσουν στον τελικό τους προορισμό έκαναν μια ενδιάμεση στάση και ένωσαν τη φωνή τους με συνταξιούχους που διαμαρτύρονταν έξω από την Alpha Bank στον πεζόδρομο της Αριστομένους, καθώς «στις 7 Φεβρουαρίου του 2024 βγάζουν στον πλειστηριασμό την μοναδική κατοικία ηλικιωμένης, που το μόνο της εισόδημα είναι η επιδότηση από τα ΚΕΑ», ρίχνοντας σε ένδειξη διαμαρτυρίας πατάτες και σανό έξω από την Τράπεζα.

Το κομβόι διαμαρτυρίας διέσχισε κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας, την Αριστομένους, με τους αγρότες να ανεβαίνουν στην κεντρική πλατεία, ενώ έφτασαν μέχρι και τα γραφεία της Π.Ε Μεσσηνίας, αποχωρώντας αργά το μεσημέρι.

Χαρακτήρισαν “ψίχουλα” τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού ως μέτρα στήριξης.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία βρέθηκαν και στήριξαν την κινητοποίηση των αγροτών κλιμάκιο του του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου και τον Πάνο Ρήγα, που σήμερα βρίσκονταν στην Καλαμάτα, για να συμμετάσχουν σε προσυνεδριακή εκδήλωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια, οι αγρότες μετέβησαν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Αρτέμιδος που οδηγεί στον περιμετρικό και απέκλεισαν την κυκλοφορία των οχημάτων. Τελικά αποχώρησαν από εκεί λίγο μετά της 8:30 το βράδυ, και αφού ακολούθησαν τις οδούς Αρτέμιδος, Αριστομένους, Μακεδονίας και Ηρώων Πολυτεχνείου, έφυγαν στις 9 το βράδυ από την Καλαμάτα.

Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης: “Συνεχίζουμε…”

“Ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης χαιρετίζει την μαζική συμμετοχή των αγροτών από όλη την Μεσσηνία σήμερα 5 Φλεβάρη στην συγκέντρωση στην Καλαμάτα.
Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και μονόδρομος για την επιβίωση μας.
Ενάντια στη κοροϊδία της κυβέρνησης με τα ψίχουλα που ανακοίνωσε, 
το σχέδιο καταστολής και τόνους λάσπης που μας ρίχνουν τα επιτελεία της. Εμείς δηλώνουμε ότι ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ.
Καλούμε τον λαό της πόλης της Καλαμάτας να στηρίξει με την έμπρακτη αλληλεγγύη του το μπλόκο που έχουμε στήσει οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Μεσσηνίας, στο κόμβο της Λαϊκής Αγοράς στο Νέδοντα Καλαμάτας.
Κλιμακώνουμε τον αγώνα με τον Πανελλαδικό Συντονισμό αύριο Τρίτη 6 Φλεβάρη με συμμετοχή αντιπροσωπείας του μπλόκου μας.
Καλούμε τους αγρότες της Μεσσηνίας να ενισχύσουν με ακόμα πιο μαζική παρουσία στο μπλόκο της Καλαμάτας”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης.

Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: Στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών

Χαιρετίζουμε τις μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών στην Πελοπόννησο που κλιμακώνουν τον αγώνα τους με μπλόκα σε Καλαμάτα, Κροκεές, Άστρος

Στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών που δικαίως κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους μετά και τις απαράδεκτες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού! Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, με ψέματα, συκοφαντίες, άσφαιρες εξαγγελίες, πόνταραν στο “ξεφούσκωμα” των κινητοποιήσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του ΠΕ.ΣΥ. ουσιαστικά αρνείται να συζητήσει άμεσα θέμα στήριξης των αιτημάτων των αγροτών, εξυπηρετώντας με τη στάση αυτή την κυβέρνηση. Καλούμε την Περιφερειακή αρχή να θέσει άμεσα θέμα συζήτησης στο ΠΕ.ΣΥ. για τη στήριξη των αγροτικών κινητοποιήσεων και των αιτημάτων των αγροτών, να πιέσουμε τώρα την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών για:

· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από ακαρπία και καταστροφή από φυσικά φαινόμενα και νόσους στην ελαιοκαλλιέργεια, στα εσπεριδοειδή, στην αμπελοκαλλιέργεια, στην μηλοκαλλιέργεια, στην καστανοκαλλιέργεια και σε άλλες καλλιέργειες που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους (πχ κορινθιακή σταφίδα).

· Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς στους καλλιεργητές σταφίδας, επιτραπέζιων σταφυλιών, αμπελοκαλλιέργειας για τις καταστροφές που υπέστησαν από τον περονόσπορο, άλλες ασθένειες και καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, καύσωνα κλπ).

· Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

· Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.

· Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

· Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

· Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.

· Άμεσα με ευθύνη του Κράτους αρδευτικά έργα υποδομής.

· Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Νέα Αριστερά Μεσσηνίας: Συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των αγροτών μας

Η Νέα Αριστερά Μεσσηνίας εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στους αγώνες των αγροτών μας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πίσω από τις εξαγγελίες-ψίχουλα που υπόσχεται εν είδει επικοινωνιακής διαχείρισης και το προσωπείο της συναίνεσης, βρίσκεται η πραγματική αντίληψη της κυβέρνησης για τον αγροτικό κόσμο. Ο εμπαιγμός της με τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών εφοδίων, την αύξηση του κόστους παραγωγής, τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, την μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων, καθώς και οι επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής, έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερα ζοφερή πραγματικότητα στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, οδηγώντας σε απελπιστική κατάσταση τους παραγωγούς.

Οι ανατιμήσεις στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα και την ενέργεια, καθιστούν το κόστος παραγωγής δυσβάσταχτο και οδηγούν σε συνεχόμενη συρρίκνωση των εισοδημάτων, σε εγκατάλειψη των αγροτικών εκτάσεων και σε αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων.

Έτσι, η ικανοποίηση αιτημάτων, όπως η μείωση του καλλιεργητικού και κτηνοτροφικού κόστους, οι κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους, η αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος – ιδιαίτερα από την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που άρχισε να εφαρμόζεται από 1/1/2023 και μετά -, το αφορολόγητο πετρέλαιο, η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα και η εξόφληση των αποζημιώσεων που καθυστερούν απελπιστικά, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για αξιοπρεπή διαβίωση του κόσμου της υπαίθρου και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της αγροτικής παραγωγής.
Η Νέα Αριστερά στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, τόσο στο κοινοβουλευτικό πεδίο, όπου ο βουλευτής μας και πρόεδρος της Κ.Ο. Αλέξης Χαρίτσης ήδη έφερε προ των ευθυνών του τον Πρωθυπουργό, μεταφέροντας τη φωνή των ανθρώπων της Θεσσαλίας ως κραυγή των αγροτών και των κτηνοτρόφων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή, όσο και στο κινηματικό πεδίο, και απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.