Καλαμάτα: Τιμή και δόξα για την επέτειο των 203 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 – Με εθνική υπερηφάνεια και πλήθος κόσμου ο εορτασμός (vid)

Με λαμπρότητα η Καλαμάτα τίμησε την 203η επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024, κάτοικοι και επισκέπτες της Καλαμάτας είχαν την ευκαιρία, παρά τον άστατο καιρό, να χειροκροτήσουν τη μαθητιώσα νεολαία, καθώς και τα μέλη των πολιτιστικών, των τοπικών και των κοινωφελών συλλόγων και σωματείων, που παρέλασαν τιμώντας τους Ήρωες και τον Αγώνα του ’21.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας Xρυσοστόμου.Την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας έκανε ο Ιωάννης Μπουγάς, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και Κατάθεση στεφάνων από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Δήμου, των ενώσεων Εθνικής Αντίστασης και των Εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων, στο Ηρώον της Πλατείας 23ης Μαρτίου, όπου τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ένδοξων νεκρών του Έθνους.

Ο κόσμος χειροκρότησε τους μαθητές και τις μαθήτριες και τα μέλη των πολιτιστικών, των λαογραφικών των κοινωφελών συλλόγων και σωματείων, των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας, τα τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και τους Ικάρους και τους στρατιώτες του Στρατού Ξηράς, από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, από την 120 ΠΕΑ.

434139560 900567415410439 5821468580611403626 n

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης, την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης, Γιάννης Λαμπρόπουλος ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός πλήθος αιρετών και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Στην παρέλαση συμμετείχαν οι: Δημοτικής Φιλαρμονικής, μαθητών – μαθητριών, ΚΔΑΠμεΑ, Πολιτιστικών Συλλόγων, Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, μελών του Ε.Ε.Σ., μελών του Σ.Ε.Ο., προσκόπων, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων & Σωμάτων Ασφαλείας και μηχανοκίνητου τμήματος της Ο.Α.Κ. Μεσσηνίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας & της Δ/νσης Αστυνομίας Μεσσηνίας. Χώρος της παρέλασης ορίζεται ο πεζόδρομος της οδού Αριστομένους έως τη συμβολή της με την οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας κάλυψε, όπως κάθε χρόνο, την εκδήλωση, δίδοντας ρυθμό στα παρελαύνοντα τμήματα.

Υπό τους ήχους εμβατηρίων, τα τμήματα Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, των οποίων πολλά μέλη ήταν ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές, καθώς και εκείνα των Πολιτιστικών και Τοπικών Συλλόγων με τις πολύχρωμες παραδοσιακές ενδυμασίες, πολλές από τις οποίες είναι σωστά καλλιτεχνήματα, όπως και αντιπροσωπείες κοινωφελών Σωματείων παρήλασαν τιμώντας τους Ήρωες του 1821 και αποσπώντας δίκαια το χειροκρότημα.

Την παρέλαση έκλεισαν ένοπλα τμήματα του 9ου Συντάγματος Πεζικού και των Δυνάμεων Άμυνας – Φρούρησης της 120 ΠΕΑ, με επικεφαλής τις Πολεμικές Σημαίες.

434087291 900566595410521 564937346098927497 n

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας σε δήλωσή του, ανέφερε:

«Ημέρα μνήμης η σημερινή για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την ελευθερία. Είναι όμως και ημέρα αφύπνισης για πνοή ελευθερίας από όλους εκείνους οι οποίοι εν ονόματι του ατομισμού, της ιδιοτέλειας και του δικαιωματισμού προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις αξίες και το ήθος των Ελλήνων. Αξίες και ήθος που έγραψαν ιστορία και μας έδωσαν πολιτισμό. Ακούγοντας το μήνυμα της σημερινής ημέρας, πρέπει όλοι να μείνουμε σταθεροί σε αυτό που η ιστορία μας παρέδωσε και σε αυτό που ως πολιτισμός χαρακτηρίζει την ελληνικότητά μας και την ορθοδοξία μας. Χρόνια πολλά σε όλους».

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, μετά το πέρας της, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Ημέρα μνήμης και τιμής σε όλους αυτούς που με τη θυσία τους, το αίμα τους εξασφάλισαν στο ελληνικό έθνος την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Διπλή γιορτή σήμερα καθώς η απανταχού χριστιανοσύνη τιμά την Υπεραγία Θεοτόκο. Σήμερα που η Ευρώπη δέχεται πολλαπλές προκλήσεις με εμπόλεμες συρράξεις στο άμεσο περιβάλλον της, η Ελλάδα πρέπει ενωμένη και ισχυρή, με πίστη στη δημοκρατία και στις οικουμενικές αξίες του δυτικού πολιτισμού, να προχωρεί μπροστά σε ένα μέλλον που εξασφαλίζει ανάπτυξη, ειρήνη, ελευθερία στις νεότερες γενιές. Χρόνια πολλά σε όλους, υγεία, δύναμη. Και πάντα μπροστά».

Οι Έλληνες εορτάζουν την 203η Eπέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό να βρίσκεται στην Καλαμάτα για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, στις οποίες την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού:

Σήμερα, γιορτάζει η Πατρίδα, η Χριστιανοσύνη, ο Οικουμενικός Ελληνισμός!

Περνώντας 203 χρόνια από την ιστορική Επανάσταση του 1821, αναστοχαζόμαστε και προχωράμε. Εμπνεόμαστε από τους προγόνους μας και κρατάμε με σιγουριά τη σκυτάλη της προόδου, που περνά από γενιά σε γενιά.

Η 25η Μαρτίου 1821, ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αποτελεί το ορόσημο της αναγέννησης του λαού μας και την αρχή της σύγχρονης πορείας του ελληνισμού προς την εθνική ολοκλήρωση.

Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι διαχρονικό:

Οι Έλληνες, όταν είναι ενωμένοι, μπορούν να πετύχουν τα πάντα. Η υποχρέωσή μας προς τους ηρωικούς αγωνιστές του 1821, τους δημιουργούς του ελληνικού κράτους, είναι να οδηγούμε την Πατρίδα μας κάθε χρόνο προς την κορυφή, προκειμένου να εκπληρώσουμε το όραμά τους.

Την ιστορία αυτού του τόπου γιορτάζουμε σήμερα. Με περηφάνια και σεμνότητα. Τίποτα από όσα κερδίσαμε μέχρι τώρα δεν ήταν αυτονόητα.

Γι’ αυτό συνεχίζουμε οπλισμένοι με τον νέο πατριωτισμό της ευθύνης και του ρεαλισμού με τη σημαία μας να ανεμίζει αγέρωχα από εθνική αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Χρόνια πολλά, Ελλάδα μας!

Χρόνια πολλά, Απανταχού Έλληνες!

434390460 900567525410428 8649449503462327659 n
Μήνυμα του Δημάρχου Καλαμάτας

Σε μήνυμά μου για την ημέρα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος αναφέρει:

«203 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις φλογερές ημέρες του Μαρτίου του 1821. Τότε που οι Έλληνες ενωμένοι, ως μια γροθιά, έθεσαν τις ζωές τους στον ιερό αγώνα για την ελευθερία του Έθνους!

Οι Έλληνες που απέδειξαν ότι με ενότητα, ομοψυχία και βαθιά πίστη είναι ανίκητοι.

434130747 900566612077186 9194799007168672267 n

Σήμερα, αποτελεί χρέος και καθήκον μας να διατηρήσουμε άσβεστη τη ιστορική μνήμη, κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ σε όλους εκείνους που με θάρρος και αποφασιστικότητα αγωνίστηκαν το 1821 για Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και Εθνική Αξιοπρέπεια.

Τιμή και δόξα στους ήρωες – Αγωνιστές του 1821.

Χρόνια πολλά Έλληνες!

Χρόνια πολλά Ελλάδα!»