“Η εικόνα του εαυτού μου”: Δράση για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης από τα ΚΔΑΠ του Δήμου Καλαμάτας (vid)

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Καλαμάτας διοργάνωσαν δράση στην ενημέρωση για την πρόληψη της σεξουαλικής και κάθε άλλης μορφής κακοποίησης με θέμα «Η εικόνα του εαυτού μου».

Η εικόνα του εαυτού μας αποτελεί ταυτόχρονα ένα πρόγραμμα δράσης που καθορίζει το πώς θα συμπεριφερθούμε και επηρεάζει τα συναισθήματά μας. Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά, μόνο εάν ακολουθήσουμε τον δρόμο την ενημέρωσης, μαθαίνοντάς τους να αποδέχονται τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο ανθρώπινο σώμα.

Τα παιδιά φούσκωσαν μπαλόνια και ζωγράφισαν επάνω τους διάφορες εκφράσεις τις οποίες αργότερα αναγνώρισαν με τις μορφές συναισθημάτων. Ύστερα παρακολούθησαν ένα βίντεο για τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο ανθρώπινο σώμα και τέλος δημιούργησαν σκίτσα εμφάνισης στα οποία διαφαίνεται καθαρά η έκφραση του προσώπου. Τα σκίτσα αυτά τοποθετήθηκαν από το κάθε παιδί ξεχωριστά σε 1 από τα 3 διαφορετικά πλαίσια (εξοχή – παραλία – πόλη).

Το να οδηγήσουμε τα παιδιά στην αποδοχή του εαυτού τους και στην απενοχοποίηση των οποιοδήποτε σωματικών αλλαγών θα πρέπει να είναι ένα από τα πρωταρχικά μελήματα μας, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να μη φοβηθούν να απευθυνθούν σε εμάς για βοήθεια.