Ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Η ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τιμήθηκε χθες, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 και στην Καλαμάτα.

Χθες το πρωί, στο μνημείο Μικρασίας και Μικρασιατών στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε ομιλία από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γεώργιο Ανδρειωμένο, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

307584639 2182458631934468 2596277716236815927 n

Στην τελετή το Δήμο Καλαμάτας εκπροσώπησε ο Δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, την Κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και τη Βουλή ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς. Παρέστησαν, επίσης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, αιρετοί της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι της Κοινότητας των Μικρασιατών κ.ά.

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΗΣ

Στο πλαίσιο συμπληρώσεως εκατό ετών από την Γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, η υποδοχή της Ιεράς και Ιστορικής Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης, η οποία μετεφέρθη από την Σμύρνη το 1922 και αποτελεί ανεκτίμητο θησαυρό του Ενοριακού Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Καλαμάτας.

Η εικόνα μεταφέρθηκε από τη Σμύρνη το 1922 και αποτελεί ανεκτίμητο θησαυρό του Ενοριακού Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Καλαμάτας ενώ έφθασε δια θαλάσσης και ακολούθως με λιτανευτική πομπή μεταφέρθηκε στον Ι. Ναό της Αναλήψεως του Χριστού, όπου και εναποτέθηκε για προσκύνημα.

phs 1

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, απευθυνόμενος στους πιστούς αναφέρθηκε στις δοκιμασίες του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, τονίζοντας την άσβεστη φλόγα της πίστης και την προστασία των Ιερών Κειμηλίων αυτής, όπως έγινε με την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης την οποία μετέφεραν μαζί τους στην Καλαμάτα για να τους χαριτώνει και να τους στηρίζει στις όποιες δοκιμασίες.

Τέλος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των Αρχών και το λαό που συμμετείχαν στην υποδοχή, επαινώντας ταυτόχρονα τον προϊστάμενο του Ναού Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Αλέξιο Σαραντόπουλο, τους συνεφημερίους του, καθώς και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου για το θεάρεστο έργο που επιτελούν στην Ενορία, καθώς και για τις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν στην μνήμη της Μικρασιατικής καταστροφής. Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης εξέφρασε και την επιθυμία του να συνεργαστούν οι δυο σύλλογοι Μικρασιατών της πόλης, να αφήσουν τις μικρότητες και να γίνουν ένας.

Στις θρησκευτικές τελετές παρέστησαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, οι Βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος και Μίλτος Χρυσομάλλης, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και άλλων τοπικών Φορέων.