Επιδοτήσεις στο ρεύμα: Όφελος 80% στους λογαριασμούς – Πόσα θα πληρώσουμε τον Σεπτέμβριο (παραδείγματα)

Όφελος της τάξης του 80% προκύπτει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με την εφαρμογή των επιδοτήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παραδείγματα

1. Νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες ανά μήνα θα χρεώνεται με 240 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα και θα λαμβάνει επιδότηση 192 ευρώ. Μαζί με τις συμπληρωματικές χρεώσεις ο λογαριασμός θα ανέρχεται περίπου στα 71-72 ευρώ ή περίπου στα 24 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

2. Ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 400 KWh/μήνα χωρίς την κρατική επιδότηση θα πλήρωνε 315 ευρώ, ενώ με την κρατική επιδότηση η χρέωση μειώνεται στα 60 ευρώ. Αντίστοιχα, μια μικρομεσαία επιχείρηση με εγκατάσταση ισχύος μέχρι 35 KVa, με κατανάλωση 2.000 KWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την κρατική επιδότηση 1.600 ευρώ, ενώ με την κρατική επιδότηση θα πληρώσει 392 ευρώ.

3. Νοικοκυριό που καταναλώνει 600 κιλοβατώρες ανά μήνα, θα χρεώνεται με… 476 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα και θα λαμβάνει κρατική επιδότηση 383 ευρώ. Μαζί με τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις -και υπό την προϋπόθεση ότι θα ενεργοποιηθεί άμεσα η νέα εισφορά- η πραγματική χρέωση της κάθε κιλοβατώρας θα υπερβαίνει τα 25 λεπτά του ευρώ. Μένει βέβαια να φανεί πώς το συγκεκριμένο νοικοκυριό που κάνει μεγάλες καταναλώσεις θα ωφεληθεί από την νέα κλίμακα υπολογισμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου (αφορά περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές) διαμορφώνεται σε 639 ευρώ/MWh.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh.

Οι επιδοτήσεις

Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση και προσάρμοσε την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος στα πολύ αυξημένα τιμολόγια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Πρακτικά, με την αύξηση της επιδότησης στα 64 λεπτά, η τελική χρέωση θα συγκρατηθεί και για τον Σεπτέμβριο στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ωστόσο, προωθείται αύξηση στις λεγόμενες “μη ανταγωνιστικές χρεώσεις” καθώς όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, δημιουργείται ένας “μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου” ο οποίος θα τροφοδοτείται από μια εισφορά της τάξεως του 1 λεπτού ανά κιλοβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές. Η εισφορά θα εμφανιστεί στις “χρεώσεις ΥΚΩ”.

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος

Α. Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Νοικοκυριά

Η επιδότηση, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Αφορά σε περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές.

• Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο απορροφούμε το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh.

• Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.

Β. Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε μη Οικιακά Τιμολόγια

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης.

Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κλπ και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.

Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.

Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.

Η απλή ανάγνωση των αριθμών καταδεικνύει την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, η οποία εξαντλεί κάθε οικονομική δυνατότητα, προκειμένου να συγκρατήσει το ενεργειακό κόστος και να προστατεύσει το εισόδημα των πολιτών, απέναντι σε μια πρωτοφανή σε μέγεθος και άγνωστη σε διάρκεια ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, είπε ο κ. Σκρέκας

Ο μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου

Και πρόσθεσε: Δημιουργούμε από το Σεπτέμβριο, ένα μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό, πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας. Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές. Με αυτό το εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου, θωρακίζουμε και προστατεύουμε τους Έλληνες από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις.

Ταυτόχρονα όμως προχωρούμε και σε εξορθολογισμό των χρεώσεων ΥΚΩ, καθώς μειώνουμε έως 70% την επιβάρυνση σε οικιακά τιμολόγια που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή -για παράδειγμα- έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα, για τη θέρμανσή τους. Θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί ότι με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης, θα μειωθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ.

Είναι αντιληπτό ότι διανύουμε μια περίοδο διεθνούς κρίσης που έχει εκτινάξει τις τιμές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη σε πρωτόγνωρα επίπεδα, με αποτέλεσμα να απειλείται η κοινωνική συνοχή των ευρωπαϊκών κρατών, συνεπώς και της χώρας μας. Για αυτό, η δέσμευση της Κυβέρνησής μας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα δίχτυ προστασίας που θα βοηθήσει τους Έλληνες καταναλωτές να αντιμετωπίσουν αυτές τις εξαιρετικές καταστάσεις, συνεχίζεται και τον μήνα Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα για αυτόν τον μήνα η Κυβέρνηση θα διαθέσει 1,9 δις. ευρώ, για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.