Διήμερο ενημερωτικών δράσεων στην Καλαμάτα ενόψει της σύνταξης του Κλιματικού Συμβολαίου της πόλης

Στη Β’ Φάση του ολιστικού υπερπρογράμματος της Αποστολής των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030, έχει μπει πλέον η Καλαμάτα. Στη φάση αυτή οι συμμετέχουσες πόλεις, και η Καλαμάτα, θα πρέπει να παρουσιάσουν τους τρόπους ώστε να φτάσουν στην κλιματική ουδετερότητα και να υπογράψουν το Κλιματικό Συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε workshop το απόγευμα της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου 2020 στο Ιστορικό Δημαρχείο, όπου οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Αποστολής, Μαρία Βασιλάκου και Χρύσης Νικολαΐδης, απάντησαν στις ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και είναι απαραίτητες για να προχωρήσει το πρόγραμμα.

Το απόγευμα του Σαββάτου 1η Οκτωβρίου 2022, στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος κήρυξε την έναρξη των διαδικασιών σύνταξης του Κλιματικού Συμβολαίου της πόλης, ενώ παρουσιάστηκε και ο «οδικός χάρτης» για την υλοποίηση του εν λόγω στόχου.

Στην ομιλία του ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι πρόκειται «για ένα πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται από τις λέξεις φιλοδοξία, ικανότητα, δέσμευση, συμμετοχικότητα. Εμείς προσθέτουμε και την τόλμη γιατί έχουμε την τόλμη να προσπαθήσουμε».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η πόλη στη διεκδίκηση του προγράμματος, ενώ τόνισε ότι μετά τη θετική εξέλιξη, τις συνεργασίες και το διάλογο που άνοιξε στην πόλη «θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή μας και σε άλλα προγράμματα». 

Αναφερόμενος στο όραμα του Δήμου για την Καλαμάτα είπε ότι θα είναι «μια πόλη που θα παρουσιάσει ένα νέο αναπτυξιακό – παραγωγικό μοντέλο και θα καταστήσουμε την περιοχή μας ως πρότυπο, την Καλαμάτα ως πόλη –πρότυπο για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας κάλεσε «όλους τους συμπολίτες μας να εγγραφούν, να συμμετέχουν, ώστε να δημιουργήσουμε τις σημαντικές ενότητες καταθέτοντας προτάσεις και ιδέες, συζητώντας. Να τους ακούσουμε όλους».

Νωρίτερα, στοιχεία σχετικά με τα έως σήμερα αποτελέσματα από τη δημόσια διαβούλευση, καθώς επίσης και ενημέρωση επί των θεματικών αξόνων και θεματικών ενοτήτων που έχουν αναπτυχθεί, παρουσίασε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης.

Η προσπάθεια της πόλης, βρίσκεται σε καλό επίπεδο και προδιαγράφει άριστες προοπτικές, όπως τονίστηκε από πανεπιστημιακούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Παν. Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λιαργκόβας είπε ότι «είναι η δεύτερη φορά που η Καλαμάτα δείχνει το δρόμο. Η πρώτη ήταν στην οικονομική κρίση που ενώ βλέπαμε όλες τις πόλεις της Ελλάδος να υποβαθμίζονται, η Καλαμάτα με επιθετικές κινήσεις κατάφερε να αναπτύσσεται. Τώρα, που έχουμε πάλι κρίση, ενεργειακή, το τελείωμα της πανδημίας, για άλλη μια φορά η Καλαμάτα δείχνει το δρόμο και νομίζω ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει βέλτιστη πρακτική και οδηγό για όλες τις πόλεις της Ελλάδας».

Η Καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, χαρακτήρισε «πρωτοφανή τη συνεργασία που αναπτύχθηκε» για το πρόγραμμα. Δήλωσε «Καλαματιανή εκ πατρός», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω ακούσει πολλές φορές να μου λένε ότι εσείς οι Καλαματιανοί είστε ξεροκέφαλοι. Εγώ λέω ότι αν αυτή η ξεροκεφαλιά μας κάνει να βάζουμε στόχους, ότι είμαστε επίμονοι και αγωνιστές και προσπαθούμε να τους επιτύχουμε, τότε ναι, είμαστε και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και εδώ».

Την αισιοδοξία του για το μέλλον του προγράμματος και της πόλης, εξέφρασε σε χαιρετισμό του, ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς. «Το κυρίως εντυπωσιακό είναι ότι, καταφέραμε να συνενώσουμε όλες τις δυνάμεις του τόπου σε έναν κοινό στόχο», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου, Βασίλης Διονυσόπουλος παρουσίασε την ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας του προγράμματος που είναι: https://mission.kalamata.gr/ 

Η κυρία Βασιλάκου επισήμανε ότι η Καλαμάτα «έδειξε αφοσίωση, εξαιρετική σοβαρότητα» εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τώρα, στη Β΄ φάση του προγράμματος, θα βαδίσει στον ίδιο δρόμο.

Από την πλευρά του ο κ. Νικολαΐδης ζήτησε να γίνουν κοινό κτήμα των πολιτών τα συν-οφέλη που θα έχουν αυτοί από το πρόγραμμα ώστε να το αγκαλιάσουν και να συμμετέχουν στη διαδικασία κατάθεσης προτάσεων και ιδεών για το μέλλον της πόλης.