Βασιλόπουλος: Nα διεκδικήσουμε το δικαίωμα της προστασίας του εμβληματικού μας προϊόντος,της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ – Η στάση της Περιφέρειας και των αγροτικών συνεταιρισμών

Σε συνέχεια της Απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία ακολουθεί τις Υπουργικές Αποφάσεις τόσο του 2016, όσο και του 2018, ως προς την εγγραφή του ονόματος «Kalamata» ως συνώνυμο της ποικιλίας «Kalamon» στο μητρώο ποικιλιών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ, ο Δήμαρχος λαμβάνοντας υπόψιν του τις εκπεφρασμένες απόψεις και τις αποφάσεις του Δ.Σ. επί του θέματος, σε γραπτή του δήλωση ανέφερε:

«Όλοι οι Καλαματιανοί και Μεσσήνιοι, οφείλουμε ενωμένοι, να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα της προστασίας του εμβληματικού μας προϊόντος, της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ. Η αιφνιδιαστική απόφαση του ΥπΑΑΤ είναι αντίθετη με εκείνη του ΣτΕ, που δικαίωσε τις θέσεις των Μεσσηνίων, αλλά και με όσα είχαν συζητηθεί σε συσκέψεις που είχαν προηγηθεί. Ο εμπαιγμός των Μεσσηνίων παραγωγών, δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν θα μείνει αναπάντητος. Ο Δήμος Καλαμάτας είναι σε επικοινωνία με τους παραγωγούς και τους εμπλεκόμενους φορείς  ώστε να συντονίσει τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, καθώς και τις απαραίτητες κινήσεις για την ανατροπή της απόφασης του ΥπΑΑΤ».

Σύσκεψη φορέων στο ιστορικό Δημαρχείο

Σημειώνεται ότι για την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 15:00 έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων «Χρ. Μαλαπάνης» του ιστορικού Δημαρχείου της πόλης, όπου έχουν προσκληθεί οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δ.Σ., οι Δήμαρχοι του νομού, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και φορέων της αγροτικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

“Ανιστόρητη και εθνικά επιζήμια η απόφαση Γεωργαντά-Θα αγωνιστούμε να την ανατρέψουμε”

Τι αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι αγροτικοί συνεταιρισμοί “Ένωση Μεσσηνίας”, Στέρνας, Νηλέας, και ο Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ)

“Και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης…
Θα θέλαμε να εκφράσουμε την απογοήτευση και την αγανάκτηση μας αναφορικά με την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά να καταχωρίσει στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ονομασίας της ποικιλίας Καλαμών όπως ακριβώς είχε πράξει και ο προκάτοχος του κ. Αποστόλου σε συνέχεια πιέσεων οργανωμένων συμφερόντων που αδιαφορούν για την βιωσιμότητα των Ελλήνων παραγωγών Ελιάς Καλαμών. (Άξιος συνεχιστής…)

Καίτοι μοχθήσαμε προκειμένου να εξηγήσουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος προκειμένου να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των παραγωγών Ελιάς Καλαμών και της εμβληματικής ονομασίας Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ – kalamata Olives μέσα από ολοκληρωμένο οδικό χάρτη που μόνο εμείς μαζί με Λάκωνες, υποβάλαμε. Ο ΥπΑΑΤ και όσοι νομίζουν ότι δικαιώνονται ή πανηγυρίζουν, δυστυχώς για δεύτερη φορά, έπεσαν στην γνωστή πλάνη όσων προπαγάνδιζαν καταστροφές και απώλειες με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τη στήριξη της Ένωσης Μεσσηνίας (ως ιδιοκτήτη του ΠΟΠ) για να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κόντρα στην απόφαση Γεωργαντά για τη ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση Νίκα:

“Μετά την απόφαση του ΥΠΑΑΤ, κ. Γεωργαντά, που ουσιαστικά ταυτίζεται με την απόφαση του κ. Αποστόλου (πρώην ΥΠΑΑΤ), σχετικά με το μείζον ζήτημα της προστασίας της ΠΟΠ Ελιά «ΚΑΛΑΜΑΤΑ»  γίνονται απολύτως σαφή τα εξής:

1. Καμία κυβέρνηση (τώρα και πριν και στο μέλλον) δεν έχει τη διάθεση να συγκρουσθεί για το λογικό και το δίκαιο, γιατί αυτό συνεπάγεται δυσβάστακτο πολιτικό και κομματικό κόστος.

2. Εμείς πρέπει να μείνουμε σταθεροί σε προγενέστερες αποφάσεις μας, που εναντιώνονται στην ελεύθερη χρήση της ΠΟΠ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» από τον οποιονδήποτε στον πλανήτη.

3. Αποτελεί ευθύνη της Ένωσης Μεσσηνίας (ιδιοκτήτη της ΠΟΠ) να προσαρμόσει τη στρατηγική διεκδίκησης, σε επίπεδο πλέον Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί και η νέα απόφαση παραβιάζει κατάφορα διατάξεις περι ΠΟΠ του Ευρωπαϊκού κανονισμού και εκεί πρέπει να δοθεί η δίκαιη μάχη για το αυτονόητο.

4. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει απολύτως την Ένωση σ αυτό τον δίκαιο αγώνα και θα της παράσχει την αναγκαία νομική, οικονομική ή άλλη υποστήριξη, ώστε να υπάρξει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

5. Ο αγώνας για την προστασία της ΠΟΠ – Ελιά Καλαμάτας θα δικαιωθεί με τη συνεργασία, τη σύνεση, την τεκμηρίωση στο Ευρωπαϊκό επίπεδο (παραβιάζονται με ακραίο τρόπο οι κανονισμοί) και όχι με πολιτικαντισμούς, ψηφοθηρία και ιδιοτέλειες κάθε μορφής”.

Αγανάκτηση από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς Μεσσηνίας

Δίνοντας συνέχεια στο έγκλημα που σχετίζεται με την απελευθέρωση της προστασίας (όπως προκύπτει μέσα από την διατύπωση του ΦΕΚ) αδυνατώντας να εφαρμόσουν ακόμα και το άρθρο 42 του Κανονισμού που μνημονεύουν και επιτρέποντας στην ουσία στον οποιοδήποτε καλλιεργεί ελιά Καλαμών να την διακινεί με την ονομασία Kalamata.

Όπως και το 2016 και το 2018 δεν το βάλαμε κάτω έτσι και τώρα θα συνεχίσουμε προσηλωμένοι στο αγώνα μας, για επέκταση της ζώνης – επικαιροποίηση προδιαγραφών του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, αλλά και με τη νομική μας ομάδα, τους Βουλευτές, τους Φορείς της Μεσσηνίας, της Συντονιστική Επιτροπή Λακωνίας που τους ευχαριστούμε ξανά, τον αγώνα για την εκ νέου ανατροπή της ανιστόρητης και εθνικά επιζήμιας απόφασης Γεωργαντά και να αποδοθούν ευθύνες όπου αλλού υπάρχουν.
Ο αγώνας συνεχίζεται με αξιοπρέπεια, επιστημοσύνη και σεβασμό στους παραγωγούς της χώρας, τους μεταποιητές/τυποποίητες/εξαγωγείς με πατριωτική συνείδηση και υγιή αντίληψη.

Αγροτικός Συνεταιρισμός “Ένωση Μεσσηνίας”,
Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας,
Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέας,
Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ)