Ακίνητα: Σε ελεγκτικό κλοιό ιδιοκτήτες ακινήτων, συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες – Τι ψάχνει η Εφορία

Σφίγγει ο ελεγκτικός κλοιός γύρω από χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Με στόχο την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων η ΑΑΔΕ δρομολογεί μπαράζ ηλεκτρονικών διασταυρώσεων σε συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, φορολογικές δηλώσεις, στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb και Booking.com αλλά και σε μισθωτήρια συμβόλαια.

Στο μάτι του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται ακόμη και συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες και προϊστάμενοι κτηματολογικών γραφείων, με τους εφοριακούς να ετοιμάζονται να ψάξουν χιλιάδες συμβόλαια που έχουν υπογραφεί τους τελευταίους μήνες για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων, προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις ακινήτων που άλλαξαν χέρια χωρίς να έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ των προηγούμενων 5 ετών.

Από ελεγκτικό κόσκινο θα περάσουν και τα εισοδήματα από ακίνητα που εμφανίζουν στην Εφορία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, τα οποία θα συγκριθούν με τα ενοίκια που δηλώνουν οι ενοικιαστές στη φορολογική τους δήλωση ενώ ψηλά στη λίστα των διασταυρώσεων βρίσκονται όσοι εισπράττουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb, αλλά «ξεχνούν» να τα εμφανίσουν στις φορολογικές Αρχές. Για τους φοροπαραβάτες ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα ράψει κοστούμι έξτρα φόρων και προστίμων, τα οποία φθάνουν έως 5.000 ευρώ.

Στο στόχαστρο

Πιο συγκεκριμένα, στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται:

1. Συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων.

Στο σκάνερ μπαίνουν χιλιάδες συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων. Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή να διενεργηθούν έλεγχοι σε τουλάχιστον 120 υποθέσεις συμβολαιογράφων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ακίνητα που άλλαξαν χέρια συνοδεύτηκαν και από το απαραίτητο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Οπως ορίζεται στην απόφαση Πιτσιλή οι έλεγχοι διενεργούνται από το γραφείο για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής του άρθρου 54Α του Ν. 4174/2013 (Α’ 170) (πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ) από συμβολαιογράφους ή/και από υποθηκοφύλακες/προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων. Οι προς έλεγχο υποθέσεις κατατάσσονται ανά υπηρεσία, κατόπιν εφαρμογής των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται.

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη. Οι συμβολαιογράφοι που θα εντοπιστούν να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που μπορεί να φθάσει έως και 1.000 ευρώ.

2. Ενοίκια και μισθωτήρια συμβόλαια.

Με την ολοκλήρωση της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να τρέξει διασταυρώσεις στα εισοδήματα από ενοίκια που εμφανίζουν στην Εφορία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα διασταυρωθούν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη φορολογική δήλωση και πιο συγκεκριμένα στο έντυπο Ε1 και έντυπο Ε2 με τα ποσά των ενοικίων που έχουν δηλώσει ότι κατέβαλαν οι φορολογούμενοι που ενοικιάζουν ακίνητα.

Σε επόμενη φάση σχεδιάζεται η διασταύρωση των στοιχείων με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, δηλαδή τις δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Στις περιπτώσεις που θα εντοπιστούν διαφορές μεταξύ των ποσών των ενοικίων που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτών που έχουν δηλώσει οι ενοικιαστές, τότε οι φορολογούμενοι θα κληθούν από την Εφορία για να δώσουν εξηγήσεις. Όσοι «ξέχασαν» να εμφανίσουν τα ενοίκια που εισέπραξαν θα λάβουν ραβασάκι, με το οποίο θα καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο εισοδήματος και πρόστιμα.

3. Εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb.

Ψηλά στη λίστα των διασταυρώσεων βρίσκονται οι φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb.

Αρχικά, η ΑΑΔΕ βάζει στο μάτι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπου γίνονται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.

Οσοι δεν συμμορφωθούν και δεν σπεύσουν να δηλώσουν στις πλατφόρμες τον ΑΜΑ ή δεν διορθώσουν λάθη και παραλείψεις, τότε εκτός από το πρόστιμο των 5.000 ευρώ που θα πληρώσουν θα δουν το ακίνητό τους να κατεβαίνει από τις πλατφόρμες. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος στα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης – με τις οποίες έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας – με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις και συγκεκριμένα στο έντυπο Ε2. Στους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πιαστούν να έχουν κρύψει εισοδήματα, η Εφορία θα στείλει σημειώματα για την πληρωμή πρόσθετων φόρων και προστίμων.