Άνοιξε η πλατφόρμα για επίδομα μητρότητας – Ποιες το δικαιούνται και πότε καταβάλλεται

Ανοιξε την Παρασκευή η πλατφόρμα για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Το επίδομα μητρότητας αντιστοιχεί σε 830 ευρώ, ενώ η συνολική ενίσχυση που μπορεί να λάβει μια μητέρα φτάνει μέχρι και τα 10.970 ευρώ.

Επιπλέον, στις 30 Απριλίου χιλιάδες μητέρες θα λάβουν και το αυξημένο επίδομα γέννησης.

Αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες

Μέχρι πρότινος οι αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες έπαιρναν ένα εφάπαξ επίδομα. Πλέον, με την νέα ρύθμιση της κυβέρνησης, το ποσό που μπορεί να εισπράξει μια νέα μητέρα αγγίζει τα 11.000 ευρώ. Όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης νωρίτερα, σήμερα, στο Mega «με απλά λόγια, τώρα παίρνουν 830 ευρώ το μήνα (και αναδρομικά) επί 9 μήνες συν το επίδομα γέννας. Δηλαδή μια νέα μητέρα από ένα εφάπαξ 600-700 ευρώ παίρνει συνολικά πάνω από 10.000 ευρώ συνολικά για τα πρώτα της βήματα».

Αν προστεθεί και το επίδομα γέννας που ισχύει για όλες τις μητέρες, το οποίο για ένα παιδί είναι 2.400 ευρώ, οι νέες μητέρες στηρίζονται με ένα ποσό που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και τα 10.970 ευρώ.

Eιδικότερα, οι αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, λαμβάνουν την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για διάστημα 9 μηνών και ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό που σήμερα είναι στα 830 ευρώ. Δηλαδή, για το 9μηνο οι μητέρες θα λάβουν συνολικά το ποσό των 7.470 ευρώ. Μάλιστα αν συνυπολογίσουμε και το επίδομα γέννησης, που για το πρώτο παιδί είναι 2.400 ευρώ και φθάνει τα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί, μία μη μισθωτή μητέρα θα λάβει συνολικά για 9 μήνες έως και 10.970 ευρώ.

Παραδείγματα

Μη μισθωτή μητέρα με ένα τέκνο, θα λάβει: 830×9 μήνες επίδομα μητρότητας συν 2.400 επίδομα γέννησης. Συνολικά, θα λάβει 9.870 ευρώ.
Μη μισθωτή μητέρα με δύο τέκνα, θα λάβει: 830×9 μήνες επίδομα μητρότητας συν 2.700 επίδομα γέννησης. Συνολικά, θα λάβει 10.170 ευρώ.
Μη μισθωτή μητέρα με τρία τέκνα, θα λάβει: 830×9 μήνες επίδομα μητρότητας συν 3.000 επίδομα γέννησης. Συνολικά, θα λάβει 10.470 ευρώ.
Μη μισθωτή μητέρα με τέσσερα ή περισσότερα τέκνα, θα λάβει: 830×9 μήνες επίδομα μητρότητας συν 3.500 επίδομα γέννησης. Συνολικά, θα λάβει 10.970 ευρώ.
Η αίτηση χορήγησης της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας υποβάλλεται στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Εργασία και Ασφάλιση/ Αποζημιώσεις και Παροχές/Ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες.

Σε περίπτωση ύπαρξης ασφαλιστικών οφειλών η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί στην πλατφόρμα μόνο κατόπιν της εξόφλησής τους.

Μετά τους δύο πρώτους μήνες της παροχής οι δικαιούχοι μπορούν να μεταβιβάσουν έως 7 μήνες αυτής στον άλλο γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον ιδιωτικό τομέα, με έμμισθη εντολή ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

Σημειώνεται, ότι η μητέρα θα πρέπει να έχει λάβει το επίδομα μητρότητας του e-ΕΦΚΑ (κυοφορίας και λοχείας) και εντός δύο μηνών από την επομένη της καταβολής του να καταθέσει την αίτηση για την ειδική παροχή μητρότητας.

Τι ισχύει για υιοθεσίες και παρένθετες μητέρες

Για την περίπτωση της υιοθεσίας, η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας εκκινεί από την επομένη της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης της υιοθεσίας, ανεξάρτητα από το εάν η δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ.

Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του αστικού κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια έως και την ηλικία των οκτώ ετών.

Μητσοτάκης στο TikTok για το επίδομα μητρότητας

«Ένα ευχάριστο νέο σε λιγότερο από ένα λεπτό. Πριν το ευχάριστο να σας πω ένα παράλογο. Αν μια γυναίκα γινόταν μητέρα και ήταν δημόσιος υπάλληλος, έπαιρνε επίδομα μητρότητας για εννιά μήνες. Αν ήταν ιδιωτική υπάλληλος για έξι μήνες και αν ήταν αυτοαπασχολούμενη για τρεισήμισι μήνες» λέει αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Αποφασίσαμε αυτό να το αλλάξουμε γιατί η στήριξη του δημογραφικού είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Πριν από δύο ημέρες άνοιξε η σχετική πλατφόρμα και όλες οι μανάδες λαμβάνουν κρατική στήριξη για εννιά μήνες. Προσθέστε σε αυτό και το επίδομα γέννησης, που έχει αυξηθεί από τα 2.000 στα 2.400 ευρώ.

1.000 ευρώ το μήνα καθαρά στο χέρι για 9 μήνες για τις νέες οικογένειες. Έτσι, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 2η θέση από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ ως προς τη στήριξη της μητρότητας. Κι αυτή είναι μια διάκριση που μας κάνει πολύ υπερήφανους» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταβίβαση του δικαιώματος στον πατέρα

Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές που προβλέπονται, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

Ομόφυλα ζευγάρια

Σε περίπτωση απόκτησης παιδιού από ομόφυλους συζύγους, ο δικαιούχος της ειδικής παροχής γονέας καθορίζεται με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην περίπτωση αυτή, ο δικαιούχος γονέας δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προς τον άλλον γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

Επίδομα γέννησης

Με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο και αφορά το επίδομα γέννησης, θεσπίστηκε αύξηση της τάξεως των τετρακοσίων (400) ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, κλιμακούμενη για κάθε επόμενο τέκνο και φθάνοντας το επιπλέον ποσό των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δικαιούχους με τέσσερα (4) ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα πριν τη γέννηση.

Προβλέπεται επίσης, αναδρομική εφαρμογή του μέτρου, για κάθε παιδί που γεννήθηκε από 01/01/2023.

Το επίδομα γέννησης -με τα νέα αυξημένα ποσά- θα καταβληθεί την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου.

Συγκεκριμένα:

2.400 ευρώ, για όσους έχουν ένα παιδί
2.700 ευρώ, για εκείνους που έχουν δύο
3.000 ευρώ, για οικογένεια που αριθμεί μετά τη νέα γέννηση 3 παιδιά
3.500 ευρώ, για το τέταρτο παιδί ή και περισσότερα

Πηγή: iefimerida.gr