Μετά τον Νοέμβριο η τελική επιλογή του νέου διοικητή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Με αργό ρυθμό συνεχίζεται η διαδικασία επιλογής των νέων διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι δεν αναμένεται να τοποθετηθούν πριν από το Νοέμβριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του ygeiamou.gr.

Οι υποψήφιοι έδωσαν γραπτές εξετάσεις στα τέλη του περασμένου Μαρτίου και έχει ήδη ολοκληρωθεί η επιλογή των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών, όπως ορίζει ο νόμος. Ωστόσο, το ΑΣΕΠ δεν έχει εκδώσει ακόμη τους πίνακες με τους 15 επικρατέστερους διοικητές που προορίζονται για τα νοσηλευτικά ιδρύματα βάσει των επιδόσεών τους στο γραπτό διαγωνισμό.

Αποτελέσματα

Η έκδοση των εν λόγω αποτελεσμάτων πιθανολογείται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τέλος Σεπτεμβρίου για να ακολουθήσει η διαμόρφωση των επτάδων υποψηφίων ανά νοσοκομείο, αναλόγως τόσο της βαθμολογίας στις εξετάσεις όσο και της αξιολόγησης των τυπικών προσόντων, όπως είναι η συνάφεια των πτυχίων ή η εμπειρία.

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τις πιθανές ενστάσεις, προκειμένου έπειτα να κληθούν τα επτά πρόσωπα που προκρίνονται σε κάθε νοσοκομείο σε προφορική συνέντευξη.

Δεδομένου ότι πρόκειται για εκατοντάδες άτομα, καθώς τα νοσοκομεία της χώρας μας ξεπερνούν τα 100, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η διαδικασία των συνεντεύξεων θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις υποψήφιοι έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για περισσότερα του ενός νοσοκομεία – κάθε υποψήφιος είχε τη δυνατότητα να εκδηλώσει ενδιαφέρον για έως και πέντε νοσοκομεία. Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των υποψηφίων που καλείται να «εξετάσει» προφορικά η αρμόδια επιτροπή είναι πολύ μεγάλος και είναι λογικό η διαδικασία να απαιτήσει χρόνο.

Συνέντευξη

Οι υποψήφιοι θα κληθούν σε συνέντευξη με sms και αυτή θα έχει διάρκεια 20 λεπτών, όπως ακριβώς έγινε και με τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών. Αναμένεται να έχει προτυποιημένες ερωτήσεις τεχνοκρατικού και στοχευμένου στην Υγεία περιεχομένου, με διακριτό, μάλιστα, περιεχόμενο ανάλογα με την Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ). Κι αυτό, γιατί η κάθε ΥΠΕ δεν έχει μόνο διαφορετικό αριθμό μονάδων υγείας, αλλά και διαφορετικές ανάγκες και προβλήματα. Έτσι, οι υποψήφιοι θα δέχονται ερωτήσεις από μια δεξαμενή ερωτήσεων και θα αξιολογούνται επί ίσοις όροις.

Τα οικονομικά των νοσοκομείων, η στελέχωσή τους, οι αναγκαίες μετακινήσεις προσωπικού, κυρίως ιατρικού, η διαχείριση της καθημερινότητας, είναι ζητήματα που ήδη απασχολούν την Αριστοτέλους, αλλά και τα στελέχη των νοσοκομείων που υπηρετούν ήδη ή διεκδικούν επιτελικές θέσεις. Το «άριστα» της συνέντευξης είναι το 800.

Από τις προφορικές συνεντεύξεις θα διαμορφωθούν οι τελικές τριάδες ανά νοσοκομείο και την τελική επιλογή θα κάνει ο υπουργός Υγείας.

Η κυβέρνηση με το νέο νόμο επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο επιχειρεί να τοποθετήσει σε νευραλγικές θέσεις έμπειρα στελέχη που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο ρόλο τους. Ταυτόχρονα, όλη η διαδικασία επιλογής με την εμπλοκή του ΑΣΕΠ είχε ως στόχο τη διαφάνεια και την αποφυγή φαινομένων του παρελθόντος, όταν οι επιλογές των διοικήσεων για τα νοσηλευτικά ιδρύματα γίνονταν με βάση κομματικά κριτήρια.

Όμως, είναι γεγονός ότι οι τυπικές διαδικασίες για την επιλογή των διοικήσεων αργούν, αφού, όπως όλα δείχνουν, θα έρθει Νοέμβριος για να μπουν και οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία, ενώ θα ολοκληρώνεται ένας χρόνος από την ψήφιση του γνωστού νόμου Κεραμέως.

Η αναμονή αυτή έχει οδηγήσει διοικητές που δεν είναι υποψήφιοι να διεκδικήσουν ξανά τη θέση τους στο ΕΣΥ να βρίσκονται σε μια κατάσταση αναμονής μέχρι να φύγουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το έργο που παράγουν στα νοσοκομεία.

Το «κενό» σε τέτοιες περιπτώσεις, βέβαια, καλύπτεται από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που προσπαθεί να έχει «από κοντά» παραλείψεις και προβλήματα των νοσοκομείων.