Καλαμάτα – Μεσσηνία: Αύξηση κίνησης αλλά «αρνητικό ταμείο» για την πασχαλινή αγορά

Ενισχυμένη εμφανίστηκε η αγοραστική κίνηση τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στην Καλαμάτα και ευρύτερα στη Μεσσηνία, χωρίς ωστόσο να μεταφράζεται σε θετικό αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις. Όπως επισημαίνουν επαγγελματίες του λιανεμπορίου, ο τελικός απολογισμός της πασχαλινής περιόδου καταγράφεται αρνητικός, παρά την αυξημένη κινητικότητα των καταναλωτών.

Η αγοραστική δραστηριότητα κορυφώθηκε κυρίως στο «παρά πέντε» του Πάσχα, με πολλούς καταναλωτές να προχωρούν σε στοχευμένες αγορές βασικών αγαθών, όπως αρνί, φρούτα και λαχανικά, επιδιώκοντας χαμηλότερες τιμές. Η επιλογή αυτή συνοδεύτηκε από σαφή περιορισμό δαπανών αποκλειστικά στα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι, οδηγώντας –σύμφωνα με την αγορά– σε πτώση της κατανάλωσης που εκτιμάται μεταξύ 20% και 30% σε σχέση με πέρυσι.

Η εικόνα της αγοράς χαρακτηρίστηκε από έντονες διαφοροποιήσεις. Σε κεντρικές περιοχές του νομού καταγράφηκε αυξημένη κίνηση, κυρίως σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και χώρους εστίασης. Αντίθετα, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις βρέθηκαν σε δυσμενέστερη θέση, καταγράφοντας σημαντική υστέρηση στον τζίρο.

Οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για ουσιαστική ανάκαμψη των εσόδων κατά την εορταστική περίοδο δεν επιβεβαιώθηκαν. Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς και εκπρόσωποι του Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, το Δώρο Πάσχα και οι όποιες οικονομικές ενισχύσεις κατευθύνθηκαν κυρίως στην κάλυψη αυξημένων υποχρεώσεων των νοικοκυριών, σε δώρα για παιδιά, καθώς και σε έξοδα μετακίνησης και καυσίμων.

Κοινή διαπίστωση επιχειρηματιών και επαγγελματιών του κλάδου των καυσίμων είναι ότι η συνεχιζόμενη ακρίβεια, ιδιαίτερα σε τρόφιμα και ενέργεια, διαβρώνει σταθερά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, με άμεσο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, οι προοπτικές αποκλιμάκωσης των τιμών στα καύσιμα παραμένουν περιορισμένες, καθώς οι διεθνείς τιμές πετρελαίου διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ η αστάθεια σε κρίσιμες θαλάσσιες οδούς, όπως τα Στενά του Ορμούζ, συνεχίζει να επηρεάζει την αγορά.