Καλαμάτα: Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Με σεβασμό και συγκίνηση τιμήθηκε χθες, Κυριακή, στην Καλαμάτα η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Το πρωί, στον Ιερό Ναό Ανάληψης του Χριστού στη Δυτική Παραλία, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση. Τον λόγο έλαβε η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας, Αργυρώ Μητράκου, η οποία τόνισε ότι η Μικρασιατική Καταστροφή σήμανε το τέλος της Μεγάλης Ιδέας. Παράλληλα, επεσήμανε την αδιαφορία των «προστατών» της εποχής, που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τραβούσαν ταινία τη σφαγή και δεν έριξαν μια κανονιά για να τη σταματήσουν». Αναφέρθηκε, επίσης, στη συμβολή των προσφύγων στη νέα τους πατρίδα, τονίζοντας πως «έφεραν μαζί τους τον πόνο αλλά και τον πολιτισμό, την ιστορία, τα φαγητά και τα τραγούδια τους», ενώ εξήρε τη δύναμή τους να δημιουργήσουν μια καινούργια ζωή.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι καθήκον όλων η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της αλήθειας. Όπως σημείωσε, οι πρόσφυγες εξελίχθηκαν σε πρωταγωνιστές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα εθνικά της συμφέροντα και δίκαια.

Στεφάνια στο Μνημείο Μικρασίας και Μικρασιατών κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Γ. Ανδριανός, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος της «Φάρις» Σωτήρης Κριτσωτάκης εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας, ο διοικητής της 77 ΜΕ, συνταγματάρχης Ιωάννης Μπαλάσης, καθώς και εκπρόσωποι μικρασιατικών συλλόγων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Τιμές απέδωσαν η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και άγημα του 9ου Συντάγματος Πεζικού.