Ανακοίνωση σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος δακοκτονίας εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Μεσσηνίας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο πρώτος ψεκασμός, ενώ ο δεύτερος έχει ολοκληρωθεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη στο 92% των περιοχών. Παράλληλα, ο τρίτος ψεκασμός έχει προχωρήσει σε ποσοστό 30%.
Η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας επισημαίνει ότι οι ελαιοπαραγωγοί δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν, καλώντας τους να παρακολουθούν στενά τις καλλιέργειές τους και να συνεργάζονται με τους υπευθύνους του προγράμματος, ώστε να λαμβάνουν έγκαιρα οδηγίες για τυχόν συμπληρωματικές ενέργειες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας:
Το Πρόγραμμα Δακοκτονίας εφαρμόζεται σε 171 Δημοτικές ή Τοπικές Κοινότητες της χωρικής αρμοδιότητάς μας. Η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας από το προηγούμενο ήδη έτος είχε εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για την ορθή εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας καθώς και επάρκεια από κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη την ανθεκτικότητα του δάκου σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα, την πρακτική της εναλλαγής δραστικών ουσιών και τον μέγιστο αριθμό επεμβάσεων ανά καλλιεργητική περίοδο σύμφωνα με την ετικέτα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος.
Έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός στο σύνολο των ΔΚ/ΤΚ που μετέχουν στο πρόγραμμα δακοκτονίας. Επιπλέον έχει ολοκληρωθεί ή είναι σε εξέλιξη ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός στο 92% των ΔΚ/ΤΚ και ο τρίτος δολωματικός ψεκασμός στο 30% των ΔΚ/ΤΚ.
Η λήψη δε της απόφασης διενέργειας εκάστου δολωματικού ψεκασμού σε κάθε ΔΚ/ΤΚ της περιοχής ευθύνης μας, στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε επιστημονικά και ορθολογικά στοιχεία (όπως καταλληλότητα του καρπού για ωοτοκία, το μέσο όρο δάκων ανά παγίδα τύπου McPhail και 5/νθήμερο, αναλογία θηλυκών-αρσενικών), κλιματικές συνθήκες θερμοκρασίας-υγρασίας, ιστορικά στοιχεία προηγούμενων ετών για περιοχές με ιστορικό υψηλών πληθυσμών και αποβλέπει στην προστασία του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών της περιοχής μας, αφού η καλλιέργεια της ελιάς αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Το ελαιόλαδο δε και η βρώσιμη ελιά αποτελούν από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα στηρίζοντας την εθνική οικονομία.
Δοθέντος ότι αφενός η εποχή που διανύουμε, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία) είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εμφάνιση τόσο δακοπροσβολών όσο και μυκητολογικών προσβολών και αφετέρου σε ορισμένες Τοπικές Κοινότητες έχουν ολοκληρωθεί ή επίκειται άμεσα να ολοκληρωθούν οι δολωματικοί ψεκασμοί, καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να μην εφησυχάζουν, να παρακολουθούν τις καλλιέργειες τους και να συνεργάζονται με τους υπευθύνους του προγράμματος Δακοκτονίας και με τους τεχνικούς συμβούλους τους, προκειμένου να λαμβάνουν οδηγίες για συμπληρωματικές δράσεις, στην περίπτωση που χρειαστεί, πάντα με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και ακολουθώντας τα αναγραφόμενα στην ετικέτα των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων και την σχετική νομοθεσία που αφορά στην χρήση γεωργικών φαρμάκων. Δεν επιτρέπονται οι ψεκασμοί κάλυψης για την αντιμετώπιση του δάκου σε ελαιώνες, ο ελαιόκαρπος των οποίων προορίζεται για παραγωγή ΠΟΠ ελαιολάδου.
Επισημαίνεται εκ νέου, ότι οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι προτίθεται να αρχίσουν τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου προς ελαιοποίηση ή της βρώσιμης ελιάς νωρίτερα από την τυπική περίοδο ωρίμανσής του καρπού ή λόγω πρωιμότητας της ποικιλίας, οφείλουν να οριοθετήσουν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους για την αποφυγή ψεκασμού από τα συνεργεία δακοκτονίας. Σε περίπτωση της μη ύπαρξης της ειδικής σήμανσης, οι εργολάβοι ψεκασμού δεν φέρουν καμία ευθύνη.
Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2025 καθώς και το χρονικό όριο που απαιτείται για τη συγκομιδή μετά την τελευταία εφαρμογή του σκευάσματος είναι:
Εμπορική ονομασία σκευάσματος | Δραστική ουσία | Τελευταία εφαρμογή |
FORZA with zeon technology 10 CS | lambda-cyhalothrin | 7 ημέρες |
DECIS PROFI 25 WG | deltamethrin | 7 ημέρες |
SUCCESS 0,24CB | spinosad | 14 ημέρες |
PROSPERACE | acetamiprid | 7 ημέρες |
EXIREL BAIT 10 SE | cyantraniliprole | 7 ημέρες |
Exathlon: Αναχώρησαν για Άγιο Δομίνικο ο Γιώργος Καράβας και οι παίκτες
Σάλος στη Ζάκυνθο: Βίντεο με διαγωνισμό στοματικού σε κλαμπ κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Χαλκ Χόγκαν: Πέθανε ο διαβόητος βασιλιάς του wrestling στα 71 του χρόνια (vid)
Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Τσίπρας και προαναγγέλλει με βίντεο το νέο του κόμμα
Η σκέψη που ξεκίνησε από ένα παιδικό όνειρο και είχε αντικείμενο την δημιουργία ενός ραδιοφώνου που θα είχε άποψη και θα σεβόταν τον ακροατή έγινε πράξη. Δημιουργήσαμε με πολύ κόπο, μεράκι και φαντασία έναν σταθμό καθρέφτη της προσωπικότητάς μας. Εδώ θα βρεις ειδήσεις, αθλητικά, μόδα, ψυχαγωγία και διασκέδαση. H σωστή και προσεκτική εναλλαγή και διαδοχή των μουσικών ήχων, είναι το επίκεντρο της φιλοσοφίας του Focus 99,6. Παλιές αλλά και νέες κυκλοφορίες σχηματίζουν το χαρακτήρα του, κρατώντας την νεανική του όψη και την θέληση για ραδιόφωνο επικοινωνία και ψυχαγωγία. Είναι ο σταθμός που διαβάζει τη σκέψη του ακροατή και σέβεται την προσωπικότητα του.
Copyright © 2025 Focus Radio. All rights received.
0 comments