Από του Χανδρινού ο 89χρονος που πυροβόλησε πέντε άτομα στον ΕΦΚΑ και το Πρωτοδικείο Αθηνών (vid)

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ο 89χρονος άνδρας που σκόρπισε τον πανικό στο κέντρο της Αθήνας, ανοίγοντας πυρ σε δύο διαφορετικά σημεία και τραυματίζοντας έναν υπάλληλο του ΕΦΚΑ και τέσσερις γυναίκες, δικαστικούς υπαλλήλους του Πρωτοδικείο Αθηνών στον Κεραμεικό.

Ο ηλικιωμένος εντοπισμένος και συνελήφθη στην Πάτρα, κοντά στα ΚΤΕΛ, περίπου έξι ώρες μετά τη δεύτερη επίθεσή του και σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές επιβεβαιώνεται ότι στην κατοχή του βρέθηκε και δεύτερο όπλο, μετά την αυτοσχέδια καραμπίνα που είχε αφήσει στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Το περίστροφο με διάμετρο 38 χιλιοστών, ήταν γεμάτο και ακόμα δεν υπάρχει πληροφόρηση, που και αν, είχε σκοπό να το χρησιμοποιήσει κατά την διάρκεια της σχεδιασμένης διαφυγής του με πλοίο για την Ιταλία.

Το αιματηρό χρονικό ξεκίνησε περίπου στις 10:30 το πρωί, όταν ο 89χρονος έφτασε με ταξί στα γραφεία του ΕΦΚΑ στην οδό Κειριάδων, στο Κεραμεικό. Έχοντας κρυμμένη καραμπίνα κάτω από την καμπαρντίνα του, εισήλθε ανενόχλητος στο κτίριο και ανέβηκε στον τέταρτο όροφο, όπου άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας έναν υπάλληλο στα πόδια. Στο σημείο επικράτησε έντονος πανικός, ενώ οι αστυνομικοί που έσπευσαν παρείχαν αμέσως τις πρώτες βοήθειες, χρησιμοποιώντας τουρνικέ για τον περιορισμό της αιμορραγίας, πριν διακομισθεί στον “Ερυθρό Σταυρό” για τις πρώτες βοήθειες.

Ο δράστης διέφυγε πριν φτάσουν οι Αρχές και κατευθύνθηκαν προς το Δικαστικό Μέγαρο στην οδό Λουκάρεως, στους Αμπελόκηπους. Λίγη ώρα αργότερα, περίπου στις 11:17, εισέβαλε σε γραφείο στο ισόγειο του πρώην Ειρηνοδικείου και άνοιξε ξανά πυρ, τραυματίζοντας τρεις γυναίκες υπαλλήλους, επίσης στα κάτω άκρα.

Μία ακόμη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ. Και οι τέσσερις, μαζί με τον υπάλληλο του ΕΦΚΑ, νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Μετά τη δεύτερη επίθεση, ο 89χρονος εγκατέλειψε την καραμπίνα πάνω σε γραφείο και διέφυγε πεζός, χωρίς να γίνει άμεσα αντιληπτός. Υπάλληλοι που επιχείρησαν να τον ακολουθήσουν σταμάτησαν, εκφράζοντας φόβους ότι μπορεί να είναι οπλισμένος και με δεύτερο όπλο, κάτι που επιβεβαιώθηκε μετά την σύλληψή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 89χρονος φαίνεται να είχε εμπλακεί επί μακρόν σε μια προσωπική διαμάχη με τον ΕΦΚΑ, η οποία, όπως προκύπτει, επηρέαζε καθοριστικά την καθημερινότητά του. Το βασικό σημείο τριβής φέρεται να ήταν η μη αναγνώριση περίπου 400 ενσήμων, γεγονός που είχε ως συνέπεια να μην μπορεί να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο ηλικιωμένος επισκεπτόταν επανειλημμένα το υποκατάστημα στο Κεραμεικό, επιχειρώντας να επιλύσει το ζήτημα, ωστόσο οι συχνές παρουσίες του συνοδεύονταν από εντάσεις με υπαλλήλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν αποχωρήσει από το σημείο άφησε φακέλους με χειρόγραφα σημειώματα, στα οποία φέρεται να εξηγεί τα κίνητρα των πράξεών του, επικαλούμενος μεταξύ άλλων προβλημάτων που αντιμετώπισε σχετικά με τη μη χορήγηση σύνταξης. Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ούτε ο υπάλληλος security του ΕΦΚΑ ούτε ο οδηγός ταξί που τον μετέφερε στη Λουκάρεως αντιλήφθηκαν ότι κάτω από την καπαρντίνα του έκρυβε μετασκευασμένη καραμπίνα.

Καθοριστικό ρόλο στην ταυτοποίησή του έπαιξε η ανιψιά του, η οποία βλέποντας τις εικόνες από το περιστατικό υποψιάστηκε ότι πρόκειται για τον θείο της και ειδοποίησε την Άμεση Δράση, δίνοντας τα στοιχεία και φωτογραφία του. 

Ο 89χρονος το 2018 σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική δομή, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, κάτι το οποίο επίσης επιβεβαιώθηκε από το ίδιο συγγενικό του πρόσωπο για το ιστορικό νοσηλείας του. Από την πλευρά τους, οι αστυνομικές αρχές επισημαίνουν ότι η βασική προτεραιότητα υπήρξε η προστασία των πολιτών και των εργαζομένων, ενώ η κινητοποίηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του ήταν άμεση και συντονισμένη. Οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που οδήγησαν στα πρωτοφανή αυτά περιστατικά.