Eurovision 2025: Ταξίδεψε την Ευρώπη η Klavdia με την “Αστερομάτα” και την καθηλωτική ερμηνεία της κατακτώντας την 6η θέση

Ολοκληρώθηκε ο μεγάλος Τελικός της 69ης Eurovision με νικήτρια χώρα την Αυστρία με τον σαρωτικό τενόρο JJ – ενώ η Ελλάδα με την Klavdia και την “Αστερομάτα” πήρε τελικά την (εκπληκτική) 6η θέση στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την έκτη θέση, με 152 βαθμούς, κατέλαβε τελευταία φορά η Ελλάδα στον τελικό του 58ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision το 2013 με το «Alcohol is Free», που ερμήνευσαν οι Koza Mostra και ο Αγάθωνας Ιακωβίδης (Platinum Records), σε μουσική των Στάθη Παχίδη και Ηλία Κόζα και στίχους Ηλία Κόζα.

Η εμφάνισή της υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Φωκά Ευαγγελινού, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μία από τις πιο καλλιτεχνικά άρτιες της βραδιάς, με τα οπτικά εφέ που συνόδευσαν το τραγούδι να αποτυπώνουν με ακρίβεια την εσωτερική διαδρομή που περιγράφει ο στίχος, μια πορεία από τη σκιά προς το φως.

Αντλώντας έμπνευση από τη γενοκτονία και των ξεριζωμό των Ποντίων, η Klavdia προκάλεσε ανατριχίλα σε όλη την Ευρώπη. Τη δημιουργική ομάδα απαρτίζουν οι Χρήστος Μαγκανάς (video artist), Deux Hommes (fashion designer), Γιάννης Μουρίκης (set designer) και Γιώργος Τέλλoς (light designer).

Η Βασιλεία ντύθηκε στα χρώματα της μουσικής και της γιορτής για να φιλοξενήσει τον φετινό  Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision – μια επιστροφή στις ρίζες του θεσμού, στην ίδια χώρα απ’ όπου ξεκίνησαν όλα, το 1956. Με μια σκηνή που ενσάρκωσε την τεχνολογία αιχμής και μια παραγωγή που συνδύασε νοσταλγία και καινοτομία, η φετινή διοργάνωση θέλησε να αποδείξει πως, ακόμη και σε καιρούς αβεβαιότητας, η μουσική παραμένει η πιο δυνατή γλώσσα επικοινωνίας.

AP Photo/Martin Meissner

Τον λες μουσικό διαγωνισμό, τον λες και ένα τεχνολογικό υπερθέαμα! Η σκηνή του St. Jakobshalle ήταν ίσως η πιο εντυπωσιακή στην ιστορία του θεσμού. Σχεδιασμένη με γνώμονα την πολυδιάστατη εμπειρία του θεατή, περιλάμβανε πανοραμικά LED πάνελ, κινητά σκηνικά στοιχεία και ένα σύστημα φωτισμού που μετέτρεπε κάθε εμφάνιση σε κινηματογραφική εμπειρία. Η τεχνολογία αιχμής σε συνδυασμό με την αισθητική έμπνευση από τα αλπικά τοπία της Ελβετίας, δημιούργησαν ένα σκηνικό που ξεπέρασε κάθε προσδοκία – με 22 κάμερες, 4.500 φωτιστικά, 330.000 κανάλια φωτισμού, 150 ηχεία και 8 χιλιόμετρα καλώδιο οπτικών ινών που τροφοδότησαν το σόου.

Η φωνητική ισορροπία και η σκηνική παρουσία της Klavdia χαρακτηρίστηκαν από κριτικούς και θεατές ως μια από τις πιο ολοκληρωμένες εμφανίσεις της βραδιάς, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα στο στάδιο και υψηλές βαθμολογίες από το τηλεοπτικό κοινό. Το κοινό της Eurovision ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό, στέλνοντας την Ελλάδα απευθείας στην πρώτη δεκάδα του τελικού.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, το Twitter κατακλύστηκε από σχόλια επαίνου, με πολλούς να μιλούν για την “επιστροφή της Ελλάδας στη σοβαρή Eurovision” και να επιβραβεύουν την Klavdia για την αυθεντικότητα και την ειλικρίνεια της ερμηνείας της. Το hashtag #Asteromata έγινε trend, επιβεβαιώνοντας το κύμα θετικής αποδοχής που προκάλεσε η ελληνική συμμετοχή.

Δείτε κάποια σχόλια
Eurovision 2025: Η Κλαυδία στην 6η θέση του διαγωνισμού  - «Μόνο υπερηφάνεια» έγραψαν για την «Αστερομάτα»
Eurovision 2025: Η Κλαυδία στην 6η θέση του διαγωνισμού  - «Μόνο υπερηφάνεια» έγραψαν για την «Αστερομάτα»
Eurovision 2025: Η Κλαυδία στην 6η θέση του διαγωνισμού  - «Μόνο υπερηφάνεια» έγραψαν για την «Αστερομάτα»
Eurovision 2025: Η Κλαυδία στην 6η θέση του διαγωνισμού  - «Μόνο υπερηφάνεια» έγραψαν για την «Αστερομάτα»
Eurovision 2025: Η Κλαυδία στην 6η θέση του διαγωνισμού  - «Μόνο υπερηφάνεια» έγραψαν για την «Αστερομάτα»
Eurovision 2025: Η Κλαυδία στην 6η θέση του διαγωνισμού  - «Μόνο υπερηφάνεια» έγραψαν για την «Αστερομάτα»

Η Κλαυδία, με το «Αστερομάτα», δεν κατάφερε μόνο να προκριθεί στον τελικό, αλλά να βάλει την Ελλάδα ξανά στο επίκεντρο του διαγωνισμού, αποδεικνύοντας ότι η μελωδία, το συναίσθημα και η αυθεντικότητα έχουν ακόμα τη δύναμη να αγγίξουν εκατομμύρια καρδιές σε όλη την Ευρώπη.

Στον μεγάλο τελικό, η Κλαυδία κατάφερε να αποδείξει πως η «Αστερομάτα» δεν ήταν απλώς ένα αγαπημένο τραγούδι των Eurofans, αλλά και μια ολοκληρωμένη πρόταση με διεθνή απήχηση. Αν και τα αποτελέσματα της τελικής ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν αργότερα απόψε, η θερμή υποδοχή του κοινού και η αποθέωση στα social media δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Eurovision.

Η μαγική παρουσία της Klavdia, μάγεψε και το BBC, με τον κορυφαίο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα να σχολιάζει στην επίσημη σελίδα του και το BBC EUROVISION στο Instagram, την εντυπωσιακή ερμηνεία της στον 69ο τελικό διαγωνισμό της Eurovision.

«Μείναμε άναυδοι από τη δυνατή ερμηνεία της» γράφει. Η απόδοση της Klavdia είναι απλά μαγευτική».

Η Klavdia ερμήνευσε το τραγούδι «Αστερομάτα», το οποίο συνδυάζει την ένταση του αποχωρισμού με την πορεία προς το φως, ενώ η σκηνική παρουσία, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Φωκά Ευαγγελινού, απέδωσε απόλυτα το συναισθηματικό φορτίο του τραγουδιού.

Η ψηφοφορία του τελικού εξελίχθηκε σε πραγματικό θρίλερ. Με τις επιτροπές να αιφνιδιάζουν σε κάποιες περιπτώσεις και το televoting να ανατρέπει ισορροπίες, η αγωνία κορυφώθηκε στα τελευταία λεπτά. Η κατανομή των βαθμών κράτησε τους πάντες σε εγρήγορση, με την τελική νίκη να κρίνεται στις τελευταίες ψήφους του κοινού.

Η πρώτη δεκάδα του τελικού:

1. Αυστρία – 436 βαθμοί
2. Ισραήλ – 357 βαθμοί
3. Εσθονία – 356 βαθμοί
4. Σουηδία – 321 βαθμοί
5. Ιταλία – 256 βαθμοί
6. Ελλάδα – 231 βαθμοί
7. Γαλλία – 230 βαθμοί
8. Αλβανία – 218 βαθμοί
9. Ουκρανία – 218 βαθμοί
10. Ελβετία – 214 βαθμοί

Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την κατάκτηση της 6η θέσης στην Eurovision

Το βράδυ της Κυριακής (19.05.2025) επέστρεψε στην Αθήνα η Klavdia και η ελληνική αποστολή από την Βασιλεία της Ελβετίας, όπου έγινε ο 69ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, στον οποίο η χώρα μας κατέκτησε την 6η θέση.

Η νεαρή ερμηνεύτρια μίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ για τη μοναδική αυτή εμπειρία στην Eurovision, αναφέροντας πόσο χαρούμενη αισθάνεται. Πολύς κόσμος περίμενε την Klavdia στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να την καλωσορίσει και να τη συγχαρεί για την εξαιρετική επίδοσή της.

Το κλίμα ήταν άκρως ευχάριστο και η καλλιτέχνιδα, έχοντας δίπλα της τα αγαπημένα της πρόσωπα, δήλωσε ότι ευχαριστεί τους Έλληνες για την αγάπη και τη στήριξή τους. «Η Klavdia και όλη η Ελληνική αποστολή επέστρεψαν στην Ελλάδα πριν λίγα λεπτά», έγραψε το επίσημο φαν κλαμπ της Eurovision στην Ελλάδα, OGAE GREECE, δημοσιεύοντας και ένα βίντεο από την άφιξή της. «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη και χαίρομαι που είστε και εσείς χαρούμενοι. Είναι τιμή μου. Τρέλα, νιώθω απίστευτα. Ήταν λίγο αγχωτικό στην αρχή αλλά ήμασταν τόσο χαρούμενοι με το αποτέλεσμα που εν τέλει ό,τι και να γινόταν νομίζω ότι πάλι χαρούμενοι θα ήμασταν. Μου έλειψε πάρα πολύ η Ελλάδα. Η 6η θέση για μένα πραγματικά ήταν νίκη.  Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη και νιώθω κερδισμένη που έλαβα τόσο μεγάλη αγάπη και στήριξη», είπε και ευχαριστήσει όλους όσοι τη βοήθησαν να πάει στον διαγωνισμό, ενώ αναφέρθηκε και στη Γενοκτονία των Ποντίων.

Μάλιστα, ο σύντροφός της, OGE, δημοσίευσε και μία φωτογραφία από την άφιξή τους στο αεροδρόμιο. «Ευχαριστώ πραγματικά πάρα πολύ την ΕΡΤ, την Panik, τους χορευτές, τα πάντα. Δεν ξέρω πως ήρθαν έτσι τα πράγματα. Είναι μια πολύ βαριά ημέρα αύριο για όλους μας, για τους Πόντιους Έλληνες», πρόσθεσε η Klavdia.