ΔΕΥΑ Καλαμάτας: Εκπτώσεις έως 70% για συνεπείς καταναλωτές – Νέα τιμολογιακή πολιτική με κοινωνικό πρόσημο

Σημαντικές εκπτώσεις στα τιμολόγια ύδρευσης για όσους καταναλωτές εξοφλούν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους ανακοίνωσε η ΔΕΥΑ Καλαμάτας, με τα ποσοστά μείωσης να κυμαίνονται από 15% έως και 70%, ανάλογα με την περιοχή.

Τις ανακοινώσεις πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 15 Μαΐου 2026, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, παρουσία του προέδρου της ΔΕΥΑ Καλαμάτας Ανδρέας Καραγιάννης, του αντιπροέδρου Γιώργος Φάβας, του γενικού διευθυντή Μιχάλης Βασιλειάδης και του αντιδημάρχου και μέλους της Ένωσης ΔΕΥΑ Σαράντος Μαρινάκης.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής αποτελεί η διατήρηση της πιστοποίησης της ΔΕΥΑΚ από τη Ρυθμιστική Αρχή, σημειώνοντας ότι μόλις 15 ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα έχουν καταφέρει να πιστοποιηθούν. Όπως ανέφερε, η οικονομική σταθερότητα της επιχείρησης επιτρέπει πλέον την εφαρμογή κοινωνικών παρεμβάσεων, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητά της.

Σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική, για την πόλη της Καλαμάτας θεσπίζεται έκπτωση συνέπειας 15%, διατηρώντας ουσιαστικά αμετάβλητο το κόστος ανά κυβικό νερού σε σχέση με τις προηγούμενες τιμές.

Για τις περιοχές του πρώην καποδιστριακού Δήμου Καλαμάτας, όπως ο Αντικάλαμος, η Βέργα, η Μικρή Μαντίνεια, το Ασπρόχωμα, η Σπερχογεία και τα Λέϊκα, η έκπτωση διαμορφώνεται στο 35%. Όπως εξηγήθηκε, σε περιοχές όπως η Σπερχογεία, η τελική τιμή περιορίζεται στα 0,22 ευρώ ανά κυβικό, μειώνοντας σημαντικά την επιβάρυνση για τα νοικοκυριά.

Για την Αρτεμισία και το Ελαιοχώρι η έκπτωση συνέπειας φτάνει το 50%, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 0,17 ευρώ ανά κυβικό νερού.

Παράλληλα, για τα χωριά των πρώην Δήμων Αρφαρών, Άριος και Θουρίας προβλέπεται έκπτωση 20%, με την τελική τιμή να διαμορφώνεται στα 0,16 ευρώ ανά κυβικό.

Η μεγαλύτερη έκπτωση, ύψους 70%, αφορά το Πήδημα, περιοχή από την οποία υδρεύεται ο Δήμος Καλαμάτας, ώστε –όπως επισημάνθηκε– η τιμή να παραμείνει σχεδόν στα επίπεδα που ίσχυαν πριν τις αυξήσεις.

Ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε ότι οι εκπτώσεις αυτές συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση περίπου 700.000 ευρώ για τη ΔΕΥΑΚ, ωστόσο τόνισε ότι η επιχείρηση μπορεί να απορροφήσει το κόστος μέσω της ορθολογικής διαχείρισης και της πολιτικής περιορισμού των διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι εξετάστηκαν διαφορετικά σενάρια και προτάσεις, ακόμη και η δημιουργία ζωνών τιμολόγησης, πριν ληφθεί η τελική απόφαση, η οποία –όπως είπε– κρίθηκε η πιο δίκαιη και κοινωνικά ισορροπημένη λύση.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι η ΔΕΥΑ Καλαμάτας συγκαταλέγεται ήδη μεταξύ των επιχειρήσεων ύδρευσης με το χαμηλότερο κόστος παροχής ποιοτικού νερού στη χώρα, ακόμη και πριν την εφαρμογή των νέων εκπτώσεων, επισημαίνοντας ότι η επιχείρηση συνεχίζει να επενδύει σε έργα υποδομής και στην ενίσχυση της υδροδότησης του Δήμου.

Ακολουθεί πίνακας με την έκπτωση συνέπειας των τιμολογίων της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, σύμφωνα με την πρόταση που θα κατατεθεί προς ψήφιση:

εκπτωση συνεπειας τιμολογίων δευακ