Πέθανε ο τελευταίος πρωτοπόρος σόουμαν Γιώργος Μαρίνος σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο γνωστός σόουμαν, τραγουδιστής και ηθοποιός Γιώργος Μαρίνος, ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης ελληνικής διασκέδασης. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας και διέμενε σε οίκο ευγηρίας στη Γλυφάδα. Το 2024 είχε γίνει γνωστό, μέσα από την εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα», ότι ζούσε σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων.

Μετά την είδηση του θανάτου του, η ηθοποιός Άννα Φόνσου τον αποχαιρέτισε συγκινημένη την Τετάρτη 11 Μαρτίου, μιλώντας στην εκπομπή «Το Πρωινό». Αναφέρθηκε στον σπουδαίο καλλιτέχνη αλλά και στον άνθρωπο που γνώρισε από κοντά, όταν εκείνος φιλοξενήθηκε για ένα διάστημα στο «Σπίτι του Ηθοποιού».

«Τι να πω για τον Γιώργο; Εγώ θέλω να πω ότι γνώρισα έναν καταπληκτικό άνθρωπο και νομίζω ότι ο τελευταίος μεγάλος των καλλιτεχνών έφυγε σήμερα. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Είμαι τόσο συγκινημένη. Εγώ τον έζησα στις πολύ δύσκολες στιγμές και εκεί είδα την απογοήτευσή του, γιατί δεν ήταν κανένας κοντά του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Μαρίνος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Ιουνίου 1939 και υπήρξε τραγουδιστής, ηθοποιός και διασκεδαστής που άφησε έντονο αποτύπωμα στο ελληνικό θέατρο και τη νυχτερινή διασκέδαση. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν μόλις ενός έτους και μεγάλωσε με τη μητέρα του, Βασιλική, ενώ ο πατέρας του Αλέξανδρος βρισκόταν εξόριστος στη Μακρόνησο. Τον συνάντησε για πρώτη φορά όταν ήταν 12 ετών.

Παρότι οι γονείς του επιθυμούσαν να ακολουθήσει καριέρα πολιτικού μηχανικού ή αρχιτέκτονα, καθώς είχε ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά, εκείνος αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της τέχνης. Ακόμη ανήλικος έδωσε κρυφά εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Το 1962, ενώ ήταν δευτεροετής φοιτητής, συμμετείχε στην ιστορική παράσταση «Οδός Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι, πλάι σε σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Χορν, η Ρένα Βλαχοπούλου και η Μάρω Κοντού, ερμηνεύοντας το τραγούδι «Κάθε κήπος». Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η πορεία του στο θέατρο, ενώ παράλληλα εμφανιζόταν στις μπουάτ της εποχής.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έκανε εμφανίσεις και στον κινηματογράφο, μεταξύ άλλων στην ταινία «Ο Τρίτος Δρόμος» του Ίωνα Νταϊφά με πρωταγωνίστρια τη Μάρω Κοντού. Συνδυάζοντας τραγούδι και υποκριτική, εισήγαγε στην Ελλάδα ένα νέο είδος θεατρικής και μουσικής διασκέδασης που περιλάμβανε σάτιρα, πρόζα, χορό και μουσική.

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, από το 1973 έως το 1992, εμφανιζόταν στη θρυλική σκηνή «Μέδουσα» στου Μακρυγιάννη, δημιουργώντας παραστάσεις που άφησαν εποχή. Συνεργάστηκε για χρόνια με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Δανίκα, ενώ στίχους για τα τραγούδια του έγραψαν σημαντικοί δημιουργοί όπως η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Νινή Ζαχά. Παράλληλα διατηρούσε στενή φιλία με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Νίκο Γκάτσο.

Ο Μαρίνος θεωρείται ένας από τους πρώτους σόουμαν της ελληνικής σκηνής, με τα σκετς, τις μιμήσεις και τις καυστικές του ατάκες να σατιρίζουν την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της εποχής. Στην τηλεόραση έγινε ιδιαίτερα γνωστός μέσα από την εκπομπή «Ciao ANT1» στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ενώ συμμετείχε και σε διάφορα άλλα τηλεοπτικά προγράμματα.

Στην προσωπική του ζωή ήταν ιδιαίτερα μοναχικός και τα τελευταία χρόνια είχε επιλέξει να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή. Υπήρξε επίσης από τις πρώτες γνωστές προσωπικότητες στην Ελλάδα που μίλησαν ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία τους, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Η διαφορά ήταν ότι εγώ ερχόμουν σε καθημερινή επαφή με το κοινό. Μπορούσαν να με αγγίξουν. Μπορούσαν να με ξεφωνίσουν. Εμφανιζόμουν δημόσια κάθε βράδυ. Αυτό ήταν πρόβλημα. Από την άλλη, δηλώνοντας ότι είμαι ομοφυλόφιλος, ήμουν υποχρεωμένος να είμαι πολύ αξιοπρεπής».

Ο ίδιος είχε αποκαλύψει στους γονείς του ότι είναι ομοφυλόφιλος σε ηλικία 16 ετών. Υπήρξε επίσης η έμπνευση για το τραγούδι «Ο Αχιλλέας απ’ το Κάιρο» του συνεργάτη του Κώστα Τουρνά.

Όπως είχε αναφέρει, ο μεγάλος έρωτας της ζωής του ήταν η ηθοποιός Κατιάνα Μπαλανίκα, με την οποία υπήρξαν ζευγάρι για τέσσερα χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Παρότι δεν θέλησε να παντρευτεί ούτε να αποκτήσει παιδιά, οι δυο τους παρέμειναν στενοί φίλοι και συνεργάτες για πολλά χρόνια, συνεχίζοντας να εμφανίζονται μαζί και στη σκηνή της «Μέδουσας».