Νέα εποχή για το αεροδρόμιο Καλαμάτας – Ίδρυση της «Kalamata Airport A.E.» από Fraport, Κωνσταντακόπουλο και Κοπελούζο

Η δρομολόγηση προς την αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας ξεκίνησε επίσημα, καθώς η Fraport AG, σε συνεργασία με τον Όμιλο Κωνσταντακόπουλου (Πηλέας Α.Ε.) και τον Όμιλο Κοπελούζου (Delta Airport Investments A.E.), ανακοίνωσαν τη σύσταση της εταιρείας Kalamata Airport A.E., με έδρα στο Μαρούσι.

Η νέα εταιρεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Fortune Greece, διαθέτει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ και αναλαμβάνει τη διαχείριση του αεροδρομίου Καλαμάτας για 40 έτη, βάσει σύμβασης παραχώρησης που υπεγράφη με το Ελληνικό Δημόσιο. Η κοινοπραξία κατέθεσε προσφορά ύψους 45,2 εκατ. ευρώ, η οποία έγινε αποδεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ).

Πλήρης διαχείριση και αξιοποίηση

Η εταιρεία έχει ως στόχο την πλήρη διαχείριση, ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση του αεροδρομίου, σύμφωνα με το καταστατικό της. Το επενδυτικό σχήμα, υπό την ηγεσία της Fraport, προβλέπει επίσης τη δυνατότητα δραστηριοποίησης σε έργα υποδομής, κατασκευές, κυκλοφοριακές και τεχνολογικές λύσεις, καθώς και σε τομείς logistics και σηματοδότησης.

Η επένδυση στην Καλαμάτα ενισχύει τη στρατηγική παρουσία της Fraport στην Ελλάδα, μετά τη διαχείριση 14 περιφερειακών αεροδρομίων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο που εμφανίζει αυξανόμενη τουριστική κίνηση. Η συμμετοχή δύο κορυφαίων ελληνικών ομίλων υπογραμμίζει τη σημασία του έργου, το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει πρότυπο για μελλοντικά ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Αυστηρό πλαίσιο και επενδύσεις 28,3 εκατ. ευρώ

Το μετοχικό σχήμα δεσμεύεται να διατηρεί τουλάχιστον το 70% του κεφαλαίου για πέντε χρόνια, ενώ η Fraport θα κατέχει κατ’ ελάχιστον το 34% έως την έβδομη επέτειο της παραχώρησης. Η μεταβίβαση μετοχών θα υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς, με ρήτρες πρώτης άρνησης και προσκολλήσεως, διαμορφώνοντας ένα θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχου.

Η υπογραφή της τελικής σύμβασης αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ η προσωρινή έναρξη λειτουργίας της νέας εταιρείας εκτιμάται για τα τέλη του 2025, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης όλων των εγκρίσεων. Οι προβλεπόμενες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των υποδομών του αεροδρομίου αγγίζουν τα 28,3 εκατ. ευρώ για την πρώτη τριετία.

Οφέλη για το Δημόσιο και το Ταμείο Ανάπτυξης

Κατά τη διάρκεια της 40ετούς περιόδου παραχώρησης, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Growthfund) θα διατηρεί 10% στο μετοχικό κεφάλαιο της Kalamata Airport A.E., λαμβάνοντας επιπλέον μερίσματα πέραν των τελών παραχώρησης. Συνολικά, τα αναμενόμενα έσοδα του Υπερταμείου από το έργο υπολογίζονται σε 71,2 εκατ. ευρώ.

Επεκτασιμότητα και ευρωπαϊκή δικτύωση

Σύμφωνα με τους σκοπούς της εταιρείας, η Kalamata Airport A.E. διατηρεί τη δυνατότητα:

  • Να ιδρύει υποκαταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό
  • Να συνεργάζεται ή να συμμετέχει σε κοινοπραξίες με άλλους φορείς
  • Να αναθέτει και να συντονίζει έργα σε τρίτους
  • Να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά και ερευνητικά προγράμματα
  • Να εντάσσεται σε εθνικά επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια

Η επένδυση στην Καλαμάτα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλάνο ενεργοποίησης αδρανών δημόσιων υποδομών και προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, με στόχο τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και τη βελτίωση των υπηρεσιών στον κρίσιμο τομέα των μεταφορών και του τουρισμού.