Σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης – Έγινε αισθητός στην Καλαμάτα αλλά και στην Αττική (vid)

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:19 το πρωί της Πέμπτης (22/5), στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Κρήτης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 56 χιλιόμετρα βόρεια της Νεάπολης Λασιθίου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 60,3 χιλιόμετρα. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην ανατολική Κρήτη, αλλά και σε πολλές περιοχές της Αττικής, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κύπρου, ιδίως στις δυτικές περιοχές.

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές – Σε επιφυλακή οι τοπικές αρχές

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, δεν καταγράφηκαν προβλήματα σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας. Παράλληλα, τελούν υπό αξιολόγηση οι σχολικές μονάδες για τυχόν φθορές, με τους διευθυντές να αναμένεται να πραγματοποιήσουν επιτόπιους ελέγχους πριν ληφθεί απόφαση για τη λειτουργία τους.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, χαρακτήρισε σημαντικό το βάθος του σεισμού, σημειώνοντας πως «μάλλον δεν θα υπάρξει εκδήλωση τσουνάμι» και εκτιμώντας ότι δεν θα προκληθούν σοβαρές ζημιές στην Κρήτη.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, εξήγησε πως πρόκειται για σεισμό «ενδιάμεσου βάθους», ο οποίος «είναι μακριά από τη Σαντορίνη» και προσέθεσε πως «τέτοιου τύπου σεισμοί γίνονται αισθητοί σε μεγάλη ακτίνα» με την πιθανότητα μετασεισμών να παραμένει μικρή.

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης δήλωσε πως «ήταν ο κύριος σεισμός», επισημαίνοντας ότι η περιοχή παρουσιάζει μικροσεισμική δραστηριότητα εδώ και δύο χρόνια. «Περιμένω κάποιους μετασεισμούς, μπορεί να φτάσουν και τα 5 Ρίχτερ, αλλά δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις», συμπλήρωσε. Τόνισε ακόμη πως η ευρεία αίσθηση του σεισμού οφείλεται στο γεγονός ότι σημειώθηκε πάνω από το βυθιζόμενο κομμάτι της συμπαγούς πλάκας της Κρήτης, γεγονός που διευκολύνει τη διάδοση των σεισμικών κυμάτων.

Δεύτερη δόνηση μεγέθους 3,1 Ρίχτερ

Δεκαπέντε λεπτά μετά τον κύριο σεισμό, καταγράφηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,1 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 53 χιλιόμετρα βόρεια της Νεάπολης Λασιθίου, με εστιακό βάθος 59,4 χιλιομέτρων.

Οι αρχές παραμένουν σε εγρήγορση για την παρακολούθηση της μετασεισμικής δραστηριότητας, ενώ οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό.

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική και η 3η ΕΜΑΚ

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης βόρεια της Κρήτης.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής αιτήματα για παροχή βοήθειας ή επείγουσα επέμβαση. Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες πραγματοποιούν εντατικές περιπολίες στις πληγείσες περιοχές του νότιου Αιγαίου και της Κρήτης, στο πλαίσιο της προληπτικής επιτήρησης.

Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια, τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕΠΥΔ) Κρήτης, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται και η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ). Για προληπτικούς λόγους, όλες οι μονάδες ΕΜΑΚ ανά την Επικράτεια παραμένουν επίσης σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας, με προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών και την άμεση απόκριση σε ενδεχόμενα περιστατικά.