Η αντιπαράθεση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών για τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ) εισέρχεται σε κρίσιμο στάδιο, καθώς η παράταση των 90 ημερών για την επίτευξη συμφωνίας πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως η ελληνική φέτα και η ιταλική παρμεζάνα, τα οποία οι ΗΠΑ επιθυμούν να εμπορεύονται στην Ευρώπη χωρίς περιορισμούς.
Today, the Office of the United States Trade Representative released its 2025 Special 301 Report on the adequacy and effectiveness of U.S. trading partners’ protection and enforcement of intellectual property rights.https://t.co/wYD40gTMzd
— United States Trade Representative (@USTradeRep) April 29, 2025
Η έκθεση «2025 Special 301 Report» του Γραφείου Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ (USTR) χαρακτηρίζει τις ΓΕ ως «σημαντική πρόκληση» για την πρόσβαση των αμερικανικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ΗΠΑ εργάζονται για την προώθηση της πρόσβασής τους στην αγορά του εξωτερικού και για να διασφαλίσουν ότι οι εμπορικές πρωτοβουλίες της ΕΕ δεν υπονομεύουν την εν λόγω πρόσβαση στην αγορά. Οι ΓΕ, όπως η φέτα και η παρμεζάνα, συνήθως περιλαμβάνουν τοπωνύμια και προσδιορίζουν προϊόντα ως έχοντα συγκεκριμένη ποιότητα, φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό που αποδίδεται ουσιαστικά στη γεωγραφική προέλευση του προϊόντος.
Η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ότι η προστασία αυτών των ονομασιών περιορίζει τον ανταγωνισμό και δημιουργεί εμπόδια στην πρόσβαση των αμερικανικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, οι ΗΠΑ επικαλούνται την ανάγκη για ισότιμους όρους ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές, υπογραμμίζοντας ότι οι περιορισμοί στις ΓΕ επηρεάζουν αρνητικά τις εξαγωγές τους.
We thank @USTradeRep for spotlighting how the EU's abuse of geographical indications to monopolize terms like "parmesan" hurts U.S. dairy exports. U.S. cheese exports to the EU were just $6.3M last year, compared to the EU cheese exports to the U.S. topping $1.4B. https://t.co/OmcbPLZIXD
— National Milk Producers Federation (@nmpf) April 29, 2025
Η ελληνική φέτα, με εξαγωγές που το 2024 ανήλθαν σε 97.000 τόνους και αξία 785 εκατομμυρίων ευρώ, αντιμετωπίζει άμεσες συνέπειες από την αμερικανική πίεση για κατάργηση της ΠΟΠ. Οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ, αν και περιορισμένες (περίπου 6.500 τόνοι το 2024), παρουσιάζουν αυξητική τάση και αποτελούν σημαντική αγορά για τους Έλληνες παραγωγούς.
Η απώλεια της προστασίας ΠΟΠ θα επιτρέψει σε αμερικανικούς παραγωγούς να χρησιμοποιούν τον όρο «φέτα» για προϊόντα που δεν παράγονται στην Ελλάδα, μειώνοντας τη διαφοροποίηση και την αναγνωρισιμότητα του αυθεντικού ελληνικού προϊόντος. Επιπλέον, η επέκταση της παραγωγής φέτας από μεγάλες εταιρείες, όπως η Lactalis στις ΗΠΑ, εντείνει τον ανταγωνισμό για τους Έλληνες παραγωγούς.
4/10: The global trade in counterfeit and pirated goods reached $464 billion in 2019, accounting for 2.5% of the global trade in goods for that year according to an OECD and EUIPO study.
— United States Trade Representative (@USTradeRep) May 2, 2025
Counterfeit goods make their way from China and other source countries, such as India and…
Η προστασία της ΠΟΠ για την ελληνική φέτα δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς, αλλά και την ευρύτερη ελληνική οικονομία. Η διατήρηση της αυθεντικότητας και της ποιότητας του προϊόντος ενισχύει την εξαγωγική δυναμική και την εικόνα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Η απώλεια αυτής της προστασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των εξαγωγών, πλήττοντας την οικονομία και τις θέσεις εργασίας στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων.
USDEC, @nmpf and others have made the Administration aware of the threat posed by #EU efforts to confiscate common food names, including cheese names like parmesan and feta. Download their comments here: https://t.co/byPJKJnSLE, https://t.co/tQqTm9UiHK pic.twitter.com/Vk1lRHLEGG
— U.S. Dairy Exporter (@USDairyExporter) January 28, 2021
Η διαμάχη για τις γεωγραφικές ενδείξεις αναδεικνύει τις εντάσεις μεταξύ των συμφερόντων της ΕΕ και των ΗΠΑ στον τομέα του εμπορίου. Η ελληνική φέτα, ως σύμβολο ποιότητας και παράδοσης, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της σύγκρουσης. Η Ελλάδα καλείται να υπερασπιστεί τη μοναδικότητα και την αυθεντικότητα των προϊόντων της, διασφαλίζοντας τη θέση τους στις διεθνείς αγορές και προστατεύοντας την οικονομία της από αθέμιτο ανταγωνισμό.
Κύπρος: Χόρεψε με 469 ποτήρια στο κεφάλι και έκανε Ρεκόρ Γκίνες (vid)
Οι καλύτερες αναλογίες στην Ελλάδα: Ιωάννα Μαλέσκου, το… τερμάτισες!
Ο Νότης Σφακιανάκης επιστρέφει μετά από 5 χρόνια και θα κάνει όλη την Ελλάδα να “παραμιλά”
Η μία πιο όμορφη από την άλλη: Η Ελένη Φουρέιρα ποζάρει με τις δύο αδελφές της σε ένα σπάνιο video
Ενοίκια: Τα σενάρια για φοροελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων
Σε 24ωρη απεργία οι διανομείς του Νομού Μεσσηνίας στις 8 Μαΐου
Προετοιμασία για την Αντιπυρική Περίοδο 2025: Συνεδρίαση του ΠΕΣΟ Πολιτικής Προστασίας στη Μεσσηνία
Η σκέψη που ξεκίνησε από ένα παιδικό όνειρο και είχε αντικείμενο την δημιουργία ενός ραδιοφώνου που θα είχε άποψη και θα σεβόταν τον ακροατή έγινε πράξη. Δημιουργήσαμε με πολύ κόπο, μεράκι και φαντασία έναν σταθμό καθρέφτη της προσωπικότητάς μας. Εδώ θα βρεις ειδήσεις, αθλητικά, μόδα, ψυχαγωγία και διασκέδαση. H σωστή και προσεκτική εναλλαγή και διαδοχή των μουσικών ήχων, είναι το επίκεντρο της φιλοσοφίας του Focus 99,6. Παλιές αλλά και νέες κυκλοφορίες σχηματίζουν το χαρακτήρα του, κρατώντας την νεανική του όψη και την θέληση για ραδιόφωνο επικοινωνία και ψυχαγωγία. Είναι ο σταθμός που διαβάζει τη σκέψη του ακροατή και σέβεται την προσωπικότητα του.
Copyright © 2025 Focus Radio. All rights received.
0 comments