Μία αρνητική πραγματικότητα που κυριαρχεί στο Δήμο Καλαμάτας, και όχι μόνο, έρχεται να αντιμετωπίσει το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου του ΥΠ.ΕΝ για την αναδιοργάνωση των εταιρειών ύδρευσης, που δόθηκε στις 15 Φεβρουαρίου σε δημόσια διαβούλευση και θα διαρκέσει έως το τέλος του μήνα.
Οι Δήμοι και οι Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης ειδικότερα (ΔΕΥΑ), πλέον, είναι υποχρεωμένες να προβαίνουν σε εκτεταμένους ελέγχους προκειμένου να υποχρεώσουν τους κατοίκους μιας περιοχής να δηλώσουν πού αποχετεύουν τα λύματά τους και να δεχθούν έλεγχο, με ποινές σε περίπτωση που αρνηθούν ή/και έχουν παρανομήσει.
Το θέμα αυτό έρχεται να αντιμετωπίσει τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στους παραθαλάσσιους οικισμούς της ανατολική Καλαμάτας, αλλά και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας.
Επομένως, αφού οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης δεν μπορούν να “σφίξουν τα λουριά”, αποφάσισε να το κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, οι ΔΕΥΑ μπορούν να ζητήσουν από τον ιδιοκτήτη ή όποιον χρησιμοποιεί ένα κτήριο να δηλώσει εγγράφως τον τρόπο αποχέτευσης του ακινήτου του και να επιτρέψει τον έλεγχο.
Επίσης, απαγορεύεται ρητά η παρέμβαση, χωρίς άδεια, στο σιφόνι στο οποίο καταλήγουν οι εσωτερικές εγκαταστάσεις αποχέτευσης του ακινήτου. Και βέβαια, “η εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας, με σκοπό τη δημιουργία λαθραίας αποχέτευσης ακαθάρτων ή ομβρίων υδάτων του ακινήτου στο δίκτυο αποχέτευσης”. Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση 6 μηνών -1 έτους και με χρηματική ποινή 400-600 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παράνομων συνδέσεων.
Επίσης, όπως είχε προαναγγελθεί, το νομοθέτημα υποχωρεί αισθητά από τις αρχικές “σκληρές” θέσεις περί υποχρεωτικών συνενώσεων Δημοτικών Εταιρειών Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), κάνοντας όλη τη διαδικασία εθελοντική και υπό προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
•Οι συνενώσεις ΔΕΥΑ ή ΔΕΥΑ και υπηρεσιών ύδρευσης Δήμων γίνονται εθελοντικά. Το Δημόσιο τις πριμοδοτεί, καλύπτοντας το 70% των οφειλών προς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Το Διοικητικό Συμβούλιο μιας ΔΕΥΑ ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο ή, στις περιπτώσεις συνενώσεων, με δικαίωμα ψήφου ανάλογο με τον πληθυσμό κάθε Δήμου.
•Για να χρηματοδοτήσουν νέα έργα ύδρευσης ή αποχέτευσης, οι ΔΕΥΑ μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετο ειδικό τέλος υπολογιζόμενο σε ποσοστό μέχρι 80%, επί της αξίας του καταναλισκόμενου ύδατος.
•Ένα χρόνο αφότου οι οφειλές προς μια ΔΕΥΑ καταστούν ληξιπρόθεσμες, βεβαιώνονται και εισπράττονται μέσω της εφορίας. Μπορούν ωστόσο να γίνονται ρυθμίσεις για αποπληρωμή σε έως 5 έτη, με επιτόκιο 2,5% ετησίως. Επίσης, πρόστιμο επιβάλλεται στις περιοχές όπου έχουν ολοκληρωθεί η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και οι εξωτερικές διακλαδώσεις (οι σωλήνες έως το όριο της ρυμοτομικής γραμμής του ακινήτου) και δεν έχει γίνει σύνδεση του κτηρίου με την αποχέτευση. Οι πολίτες πρέπει να συνδέονται με το δίκτυο αποχέτευσης εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωσή του, ειδάλλως τους επιβάλλεται πρόστιμο.
•Οι δημοτικές εταιρείες ύδρευσης θα πρέπει να πιστοποιούνται από τη ρυθμιστική αρχή (ΡΑΑΕΥ). Αν δε λάβουν διαχειριστική επάρκεια για δύο συνεχόμενα έτη, τότε θα πρέπει να ζητήσουν τη συνδρομή άλλου παρόχου νερού και αν δεν το κάνουν, η ΡΑΑΕΥ ορίζει ποιος θα τους υποκαταστήσει. Πρόκειται για ένα πολύ ακραίο ενδεχόμενο, αλλά και η ρύθμιση είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στην πράξη.
• Οι πάροχοι νερού πρέπει να υποβάλλουν στη ΡΑΑΕΥ σχέδιο ασφάλειας τροφοδοσίας νερού, στο οποίο περιλαμβάνονται καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, τόσο από φυσικά όσο και από ανθρωπογενή αίτια, καταγραφή διαθέσιμων πηγών τροφοδοσίας, σχεδιασμός και μελέτη εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και άλλα. Σε περίπτωση λειψυδρίας, ο υπουργός ΥΠΕΝ, με τη σύμφωνη γνώμη Περιφέρειας και ΡΑΑΕΥ, κηρύσσει μια περιοχή σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης λειψυδρίας. Και μπορεί να συναφθεί ειδική σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ ή την ΕΥΑΘ για να αναλάβουν εκείνες «τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης λειψυδρίας».
• Οι ΔΕΥΑ θα ελέγχονται για την είσπραξη των οφειλών των καταναλωτών με βάση κριτήρια που θα οριστούν από τη ρυθμιστική αρχή, κατόπιν γνώμης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και κάποιες πολεοδομικές ρυθμίσεις. Ξεχωρίζει η δυνατότητα συγκρότησης κλιμακίων ελέγχου οικοδομικών αδειών από το ΥΠΕΝ και τις πολεοδομίες, με έξτρα αμοιβή. Να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΝ με απόφαση του υπουργού παρέτεινε κατά ένα μήνα την αναστολή που είχε δώσει στην έκδοση αδειών με τα κίνητρα του ΝΟΚ, εν όψει αναγκαστικής νομοθέτησης (μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ).
Η αποκαλυπτική εμφάνιση της Πάρις Χίλτον στο πάρτι μετά τα βραβεία Grammy
Bianca Censori: Εμφανίστηκε γυμνή στο κόκκινο χαλί των Grammy, την έδιωξαν από την τελετή
Eurovision 2025: Η Κλαυδία είναι η μεγάλη νικήτρια του ελληνικού τελικού με την «Αστερομάτα»
Η σκέψη που ξεκίνησε από ένα παιδικό όνειρο και είχε αντικείμενο την δημιουργία ενός ραδιοφώνου που θα είχε άποψη και θα σεβόταν τον ακροατή έγινε πράξη. Δημιουργήσαμε με πολύ κόπο, μεράκι και φαντασία έναν σταθμό καθρέφτη της προσωπικότητάς μας. Εδώ θα βρεις ειδήσεις, αθλητικά, μόδα, ψυχαγωγία και διασκέδαση. H σωστή και προσεκτική εναλλαγή και διαδοχή των μουσικών ήχων, είναι το επίκεντρο της φιλοσοφίας του Focus 99,6. Παλιές αλλά και νέες κυκλοφορίες σχηματίζουν το χαρακτήρα του, κρατώντας την νεανική του όψη και την θέληση για ραδιόφωνο επικοινωνία και ψυχαγωγία. Είναι ο σταθμός που διαβάζει τη σκέψη του ακροατή και σέβεται την προσωπικότητα του.
Copyright © 2025 Focus Radio. All rights received.
0 comments