Η κυβέρνηση προχωρά σε νέα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Δεκέμβριο. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι επιδοτήσεις που εφαρμόζονταν έως τώρα αποκλειστικά σε νοικοκυριά, θα επεκταθούν και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να ανακουφιστούν από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.
Η κυβέρνηση σε ανοιχτή γραμμή με την Κομισιόν σχεδιάζει να ξεπεράσει τον «κάβο» της απαγόρευσης κρατικών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις, μέσω του κοινοτικού κανονισμού για τις λεγόμενες ενισχύσεις «De minimis», ένα εργαλείο, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ημερησίας, που λειτουργεί από το 1992 και αφορά στην πολιτική της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Επιδοτήσεις και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτός από τα νοικοκυριά έρχονται για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του Δεκεμβρίου.
Η κυβέρνηση σε ανοιχτή γραμμή με την Κομισιόν σχεδιάζει να ξεπεράσει τον «κάβο» της απαγόρευσης κρατικών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις, μέσω του κοινοτικού κανονισμού για τις λεγόμενες ενισχύσεις «De minimis», ένα εργαλείο που λειτουργεί από το 1992 και αφορά στην πολιτική της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μάλιστα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν με κριτήρια, καθώς θα πρέπει για παράδειγμα να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος κ.α.
Ο κανονισμός De minimis αφορά κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας και αποτελεί Ευρωπαϊκό Κανονισμό για το μέγιστο επιτρεπτό ποσό επιχορήγησης (Δημοσίου χρήματος) που δύναται να λάβει μία νομική μορφή ή ένα σύνολο εταιρειών, έτσι ώστε να αποφεύγονται στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.
Με τις τελευταίες τροποποιήσεις που επήλθαν από 1/1/2024 ελέω πληθωρισμού, πλέον ο κανόνας προβλέπει πως οι κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε μια επιχείρηση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 300.000 ευρώ εντός 3ετίας.
Αυτό είναι το πλαφόν των κρατικών ενισχύσεων που μπορεί να έχει λάβει μια επιχείρηση εντός 3ετίας για να μην θεωρείται «κρατική ενίσχυση» που χτυπάει στους κοινοτικούς κανόνες για ελεύθερο και θεμιτό ανταγωνισμό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το άθροισμα λογίζονται κάθε λογής κρατική ενίσχυση που έχει λάβει μια επιχείρηση, είτε μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (π.χ. ΕΣΠΑ) είτε απευθείας από το κράτος (για παράδειγμα επιδοτήσεις για λογαριασμούς ρεύματος το 2022).
Το ποσό, πάντως, των 300.000 ευρώ θεωρείται αρκετά μεγάλο ώστε να «χωρέσει» και τις νέες επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του χειμώνα.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως σε αυτή την φάση για τους λογαριασμούς Δεκεμβρίου εκτός επιδοτήσεων μένουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες και οι μεγάλοι που είναι εκτός του Κανονισμού De minimis, ο οποίος άλλωστε αφορά τους μικρομεσαίους.
Για τη βιομηχανία η λύση θα έρθει με την υιοθέτηση του πλαφόν στην χονδρική που προτείνει η Ελλάδα και στηρίζουν και οι άλλες χώρες των Βαλκανίων που υφίστανται το ίδιο πρόβλημα, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Ωστόσο – όπως επεσήμαναν πρόσφατα κρατικές πηγές – η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου απαιτεί την αλλαγή νομοθεσία της Ε.Ε. για την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης κάτι που δεν είναι πολύ εύκολο.
Για τον προσδιορισμό της τριετίας κατά τον έλεγχο του De minimis, εξετάζεται η ημερομηνία έγκρισης της κρατικής ενίσχυσης και όχι η ημερομηνία εκταμίευσης του δημοσίου χρήματος. Επίσης να τονιστεί ότι υπολογίζεται το ποσό ενίσχυσης (Δημόσιο χρήμα) που έχει ληφθεί και όχι ο συνολικός προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου.
Περαιτέρω για τον καθορισμό του συνόλου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει μια επιχείρηση, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και όλες οι ενισχύσεις της τελευταίας τριετίας που υπάγονται στο καθεστώς αυτό, οι οποίες έχουν ληφθεί από συνδεδεμένες ή και συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με την αιτούσα επιχείρηση.
Τέλος από τον κανόνα De minimis εξαιρούνται οι κλάδοι της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, της πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων, οι ενισχύσεις που συνδέονται με τις εξαγωγές, οι ενισχύσεις για τις οποίες τίθεται ως όρος η χρήση εγχώριων αγαθών, ο τομέας του άνθρακα, οι ενισχύσεις για την απόκτηση οχημάτων οδικών μεταφορών και οι ενισχύσεις για τις προβληματικές επιχειρήσεις. Ο κανονισμός εφαρμόζεται στις ενισχύσεις που χορηγούνται στις επιχειρήσεις όλων των υπολοίπων τομέων.
Οι επιδοτήσεις στα νοικοκυριά θα ακολουθήσουν την πεπατημένη του καλοκαιριού, με στόχο η τελική λιανική τιμή να μην υπερβαίνει τα 15 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Γι αυτό και το σχέδιο των επιδοτήσεων σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, όπως και ο «φόρος» που θα μπει στους ηλεκτροπαραγωγούς για να χρηματοδοτήσει τις νέες επιδοτήσεις του χειμώνα (σε δημοσιονομικά μέτρα κατέληξαν Κομισιόν και ΥΠΕΝ την περασμένη Παρασκευή μετά την πολύωρη συνάντησή τους στην Αθήνα) θα ανακοινωθούν τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη.
Η Victoria Kjaer Theilvig Μις Υφήλιος 2024 – Πρώτη φορά ο τίτλος στη Δανία
Τζούλια Αλεξανδράτου: Οι υπηρεσίες της ως call girl και πόσα χρεώνει ανά ώρα
Ραγδαίες εξελίξεις με τους Ράδιο Αρβύλα και τεράστια ανατροπή, λίγο πριν την πρεμιέρα τους
Στα κρύα του λουτρού ελαιοπαραγωγός αφού του έκλεψαν 30 σακιά με ελιές από το χτήμα του
Η σκέψη που ξεκίνησε από ένα παιδικό όνειρο και είχε αντικείμενο την δημιουργία ενός ραδιοφώνου που θα είχε άποψη και θα σεβόταν τον ακροατή έγινε πράξη. Δημιουργήσαμε με πολύ κόπο, μεράκι και φαντασία έναν σταθμό καθρέφτη της προσωπικότητάς μας. Εδώ θα βρεις ειδήσεις, αθλητικά, μόδα, ψυχαγωγία και διασκέδαση. H σωστή και προσεκτική εναλλαγή και διαδοχή των μουσικών ήχων, είναι το επίκεντρο της φιλοσοφίας του Focus 99,6. Παλιές αλλά και νέες κυκλοφορίες σχηματίζουν το χαρακτήρα του, κρατώντας την νεανική του όψη και την θέληση για ραδιόφωνο επικοινωνία και ψυχαγωγία. Είναι ο σταθμός που διαβάζει τη σκέψη του ακροατή και σέβεται την προσωπικότητα του.
Copyright © 2024 Focus Radio. All rights received.
0 comments