Ευλογιά των προβάτων: Συναγερμός και απαγορεύσεις για τα νέα κρούσματα σε Μαγνησία και Κόρινθο

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει η έξαρση της ευλογιάς των προβάτων με τη χώρα μας να βρίσκεται αντιμέτωπη για ακόμη μια φορά με μια σοβαρή επιδημιολογική απειλή. Ο εντοπισμός κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία ήταν, «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», βάζοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες Αρχές και τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος χθες το απόγευμα συγκάλεσε εκτάκτως ευρεία τηλεδιάσκεψη ακριβώς μετά την επιστροφή του από το Λουξεμβούργο που συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών. Στην τηλεδιάσκεψη παρέστησαν ακόμα ο Υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, ο Γ.Γ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, οι Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιοι για τον πρωτογενή τομέα, εκπροσώποι της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ, αλλά και της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής.

«Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Τσιάρας.

Και πρόσθεσε «Από σήμερα, ανακοινώνουμε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο. Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών».

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

Στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.

Και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.

Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ανέβαλε το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στο Μαρόκο.

ΣΕΚ: Εκτός ελέγχου η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
«Η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη νότια Ελλάδα αποτελεί απόδειξη πως πλέον μιλάμε για μια κρίση που βρίσκεται εκτός ελέγχου» αναφέρει σε επιστολή του προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Και συμπληρώνει: «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρά τις ρητές υποχρεώσεις του, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, δεν έχει ακόμη συστήσει την προβλεπόμενη επιτροπή η οποία αποτελείται από τους θεσμικούς φορείς της κτηνοτροφίας, όπως ΣΕΚ, ΠΕΚ, Διαεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, Κρέατος κ.τ.λ., για τη διαχείριση και αντιμετώπιση της κατάστασης.

Οι φορείς αυτοί εκπροσωπούν το σύνολο σχεδόν της κτηνοτροφίας της χώρας σε πανελλαδικό επίπεδο και μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Αντίθετα, το υπουργείο επιλέγει να μας αγνοεί, αρνούμενο να μας δεχτεί για διαβούλευση, την ίδια στιγμή που η ασθένεια και τα προβλήματα του κλάδου καλπάζουν και απειλούν να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, με ό,τι συνέπεια θα έχει αυτό στην ύπαιθρο. Αυτή η αδιαφορία και ανευθυνότητα από πλευράς του υπουργείου είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη.

Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια στην ευρωπαϊκή τράπεζα εμβολίων, όμως μέχρι τώρα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση προμήθεια και χρήση τους στις ζώνες επιτήρησης.

Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά και το υπουργείο παραμένει αδρανές, παραβλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες που απειλούν όχι μόνο τον κτηνοτροφικό τομέα, αλλά και την εθνική οικονομία. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο αυτή την καθυστέρηση.

Απαιτούμε άμεσα:
-Τη σύσταση της επιτροπής με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων, όπως επιβάλλεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό

-Τον άμεσο εμβολιασμό των ζώων στις ζώνες επιτήρησης πριν η ασθένεια ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο

-Την άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Το υπουργείο πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του άμεσα. Αν δεν ενεργήσει τώρα, οι συνέπειες θα είναι τραγικές και το υπουργείο θα φέρει ακέραια την ευθύνη για την καταστροφή του κτηνοτροφικού μας τομέα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ