Μεσσηνία: Δυο διασώσεις μεταναστών μέσα σε λίγες ώρες με 159 αφίξεις σε Καλαμάτα και Πύλο(vid)

Ο πόλεμος που έχει ανάψει για τα καλά στη Μέση Ανατολή ήταν αναμενόμενο πως θα έδινε αυξημένες μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο… και στην χώρα μας γενικότερα.

Συνολικά μέσα σε λίγες ώρες στη Μεσσηνία είχαμε δύο διασώσεις μεταναστών με τον αριθμό των διασωθέντων να φτάνει τους 159, με 81 αφήξεις χθες βράδυ στο λιμάνι της Καλαμάτας και 78 σήμερα τα ξημερώματα στην Πύλο.

Συγκεκριμένα χθες στις 11 το βράδυ στο λιμάνι της Καλαμάτας έφτασαν 81 μετανάστες και πρόσφυγες αφού νωρίτερα το ιστιοπλοϊκό σκάφος στο οποίο επέβαιναν εξέπεμψε σήμα κινδύνου 86 ν.μ. νότια της Πύλου, σε διεθνή ύδατα.

Άμεσα στήθηκε επιχείρηση διάσωσης από το λιμενικό προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια στο λιμάνι της Καλαμάτας. Αρχικά οι μετανάστες περισυνελέγησαν από παραπλέον πλοίο με σημαία Παναμά που βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέχεια με σκάφη του λιμενικού έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας αργά το βράδυ για να φιλοξενηθούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που χρησιμοποιείται σ΄ αυτές τις περιπτώσεις στις αποθήκες του Λιμενικού.

Ένας είναι τραυματίας, είχε σπασμένο πόδι, ο οποίος μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο της Καλαμάτας ενώ οι υπόλοιποι είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία πρόκειται για 48 άνδρες, 12 γυναίκες και 21 ανήλικους που δηλώνουν υπήκοοι Συρίας, Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Τουρκία, Τουρμπεκιστάν και Αιγύπτου. Αναλυτικά εκ των ογδόντα ενός ατόμων 7 είναι Σύριοι, 2 Αιγύπτιοι, 29 Ιρανοί, 8 Ιρακινοί, 11 Αφγανοί, 1 Τούρκος και 3 από το Τουρμπεκιστάν.

Η διαδικασία της προανάκρισης για τους διακινητές έχει ξεκινήσει και διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δυο Αιγύπτιους, ενώ είναι άγνωστο από που ξεκίνησαν και ποιος ήταν ο προορισμός τους.

Σήμερα αναμένεται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να διενεργηθούν έλεγχοι για covid 19 στους 80 που βρίσκονται στις αποθήκες του λιμανιού, όπου οι συνθήκες από την πρώτη στιγμή είχαν διαμορφωθεί κατάλληλα για την φιλοξενία τους, ενώ με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών και αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι έρευνες των Αρχών, αύριο οι αλλοδαποί αναμένεται να μεταφερθούν σε Οργανωμένη Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών της Μαλακάσας.

Στην Πύλο οι 78 μετανάστες μεταξύ των οποίων 29 ανήλικα παιδιά

Η δεύτερη χρονικά επιχείρηση διάσωσης έγινε λίγες ώρες μετά τη διάσωση των 81 αλλοδαπών και συγκεκριμένα σήμερα τα ξημερώματα 32 ναυτικά μίλια Ν.Δ της νήσου Σχίζας κοντά στην Πύλο. 

Αυτή τη φορά, σκάφος με 78 αλλοδαπούς εξέπεμψε σήμα κινδύνου 32 ν.μ. ΝΔ της νήσου Σχίζας κοντά στην Πύλο. Οι επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από παραπλέον πλοίο και αυτή την ώρα βρίσκονται στον όρμο του Ναυαρίνου, αναμένοντας οδηγίες για το που θα μεταφερθούν.

Το πιθανότερο είναι να φιλοξενηθούν προσωρινά σε χώρο του Δήμου Πύλου – Νέστορος και η καταγραφή τους να γίνει από το κεντρικό λιμεναρχείο της Πύλου, ωστόσο, η επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Οι 78 αλλοδαποί επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από παραπλέον πλοίο και αυτή την ώρα βρίσκονται στον όρμο του Ναυαρίνου περιμένοντας για το πού θα μεταφερθούν.

Το πιθανότερο σενάριο είναι είναι να φιλοξενηθούν σε χώρο του Δήμου Πύλου -Νέστορος και η καταγραφή τους να γίνει από το κεντρικό λιμεναρχείο.